Заслужено признание! Малко късно, но неговото време настъпи

Заслужено признание! Малко късно, но неговото време настъпи
Никой няма право да отрича постигнатото от Стойчо Стоев по време на едногодишния му престой начело на 
Лудогорец
. Каквото и да се говори по негов адрес, Стоев остана в историята с успехите си в Европа. Титлата не я броим, тъй като "орлите" са с класа над останалите в България във всяко едно отношение и щяха да станат шампиони почти с всеки един треньор. 

Мненията са противоречиви, тъй като доста специалисти твърдят, че заслугата му не е толкова голяма, тъй като е наследил готов отбор от Ивайло Петев и просто е използвал инерцията.

Дори и така да е, Стоев заслужава уважение, защото по някакъв начин успя да влезе под кожата на футболистите и ги спечели. Нека не забравяме, че в края на периода на Петев, в отбора царуваше голямо напрежение, като част от играчите не искаха да виждат треньора дори и на снимка.

Като цяло Стоев свърши добре своята работа, но както се казва всяко нещо с времето си. Треньорът със сигурност достигна своя апогей и затова няма нищо драматично в неговата смяна. Рокадата бе неизбежна, тъй като желанието на клуба е да се развива. Просто бе въпрос на дни или най-много на 1-2 месеца.

Никакви оправдания за незадоволителното моментно състояние не важат. Оставете резултатите. Играта и формата на състезателите е проблем. Не може при положение, че всичко необходимо за развитие е осигурено, отборът да се намира в плачевно състояние.

Разбираемо е един, двама или трима да не са във форма, но целият отбор...Значи има нещо сбъркано. И то в най-важния момент от годината. Дори и да прескочи 
Партизан
, с тази игра шансът на 
Лудогорец
 да влезе в групите на Шампионска лига е доста малък.

Друг е въпросът, че треньорската смяна е малко закъсняла. Това трябваше да се случи още след края на сезона. В последните мачове от изминалата кампания ясно се видя, че има спад и "орлите" не изнасят добра продукция. Не случайно Кирил Домусчиев доста се двоумеше дали да предложи нов договор на Стоев, но в крайна сметка го направи.

Може би тук чисто човешкият фактор му е повлиял. И въпреки че до голяма степен бе ясно, че Стоев няма как да надскочи себе си и да продължи развитието на тима, 
босът
 на "орлите" наруши принципите си заради добрите стари времена. Знаете ли, 
Лудогорец
 и в частност Кирил Домусчиев има един проблем.

Бизнесменът няма близък до него и отбора човек, който да го съветва относно спортно-техническите процеси в тима. Става дума за ерудиран и отговорен специалист, който наистина "чете" футбола, а не за такива, които не разбират, но непрестанно дават акъл.

Бъдете сигурни, че подобни "капацитети" се намират под път и над път и Домусчиев трябва да избягва контакти с тях. Същото се отнася и за закоравелите през годините директори, чиято цел е да обикалят клубовете за пари.  

Не е необходимо въпросната личност да изземва функциите на треньора. Един такъв специалист би бил от полза. Старши треньорът пак ще има последната дума относно спортно-техническите въпроси, но когато залита в грешна посока, ще има един вид коректив. Съвсем друг е въпросът, че такъв човек много трудно се намира, да не кажем, че е почти невъзможно.

Присъствието му не е никак маловажно
, тъй като ако 
Лудогорец
 разполагаше с нужния специалист, рокадата можеше да бъде извършена в точния момент. По простата причина, че колебанията на Домусчиев можеше бързо да бъдат разсеяни и въведени в правилната посока.

Тази роля би могъл да изпълнява Методи 
Томонов
, но само при положение, че се концентрира изцяло в задачата. Не да се разпилява със странични неща. От известно време насам 
Томанов
 е спортен директор, но честите пътувания в чужбина за нови състезатели не му позволяват да бъде достатъчно близо и навътре с нещата в тима.

Въпреки всичко прави впечатление, че именно натам са насочени усилията на ръководството. Не случайно 
Томанов
 присъства по време на целия лагер на 
разградчани
 в Англия.

И сега за новия треньор Георги Дерменджиев. С работата си през последните три години като асистент в 
Лудогорец
, той заслужи този шанс. Не случайно преди близо година, още преди българският шампион да сътвори сензацията в Европа, написах, че Дерменджиев е с основна заслуга за доброто представяне на отбора.

Никой не може да гарантира, че под негово ръководство 
разградчани
 ще успеят да прескочат 
Партизан
 и 
плейофа
 в 
ШЛ
, тъй като има много малко време да изчисти слабостите.

В едно нещо можем да бъдем сигурни. В негово лице българският шампион ще разполага с образован, високо квалифициран, ерудиран и възпитан специалист. Треньор с множество познания.       

Дерменджиев е известен като един от най-знаещите и можещи специалисти, що се касае до тактическата грамотност на играчите. Освен това се слави с уменията си по физическа подготовка и със способността си да предвижда развитието на даден тим с няколко хода напред. И трябва да призная, че прогнозите, които е давал за развитието на футболистите във функционално и спортно-техническо състояние, в повечето случаи са се оказвали верни.

За пореден път се потвърди тезата, че Дерменджиев е с голяма заслуга за стила, който 
Лудогорец
 изгради във времето. Не ми се вярва да има някаква случайност. Излиза така, че щом той не е в отбора, нещата не вървят. Така беше, когато Петев спря да взима неговото мнение, така стана и в момента, когато Стойчо Стоев напълно го изолира от тима.

Дерменджиев разполага и с още няколко положителни качества.

Освен че "чете" футбола, дори и в най-тежките моменти той реагира бързо и взима правилното решение, тъй като по някакъв начин успява да запази хладнокръвие. За да може да предаде част от своите качества и наученото в годините, често повтаря на играчите, че подадат ли се на емоции, нищо добро не ги чака. Но знаете ли кое е най-тъжното? Специалист от такъв род много трудно може да оцелее като старши треньор във футболната джунгла в България.

В повечето клубове, за да постигнеш успехи, първо трябва да спечелиш войната на тихия фронт. С всякакви лаици, 
псевдоръководители
 и хора, които са готови във всеки един момент да ти "подлеят вода", за да те избутат, независимо че не притежават нужните качества.

За един интелигентен човек и наставник с европейско мислене това е почти невъзможно. Подобен род специалисти са вглъбени в работата си и нямат време, а още повече пък навици да се занимават със задкулисни игри.

За да си изградиш нужния авторитет пък пред собственици, президенти и футболисти, не е толкова важно да демонстрираш чисто човешки и професионални качества, а често да се появяваш по медиите, за да направиш име...

Това дава и отговор на въпроса защо до този момент специалист с качества и познания като Дерменджиев не се е реализирал като старши треньор...

Един от основните козове на 
Лудогорец
 е политиката, която налагат братя 
Домусчиеви
, а именно - избягването на компрометирани ръководители. Това се оказва доста благоприятно за треньорите, които работят на спокойствие.

Именно поради тази причина Дерменджиев добре разбира, че е попаднал на точното място и въпреки че притежава добри качества, не е търсил развитие в друг отбор. Макар че доста време бе в сянката на Петев и Стоев.

Ето, че и неговото време настъпи. Малко късно, но все пак дойде.

Дерменджиев притежава всичко необходимо да развие милионния проект на Кирил Домусчиев. Вече е спечелил уважението на бизнесмена и се ползва с пълната му подкрепа.

Остава само да успее да предаде своите познания и правилни разбирания за футбола на състезателите. И да остане спокоен. Независимо, че този път напрежението и отговорността ще паднат върху неговия гръб. Просто трябва да демонстрира истинските си възможности, които не са за подценяване. Да е уверен в собствените си сили и да действа със замах.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти