Полша на трети финал за световната волейболна титла след 3:1 над Германия

Полша на трети финал за световната волейболна титла след 3:1 над Германия

Домакините на световното първенство по волейбол за мъже от Полша се класираха за трети път в историята си за финала за титлата. Волейболистите на "Дружина полска" надиграха много трудно Германия с 3:1 (26:24, 28:26, 23:25, 25:21) във втория полуфинал, игран тази вечер пред над 12 000 зрители в зала "Сподек Арена" в Катовице.

Така поляците се класираха за големия финал на шампионатите на планетата за трети път в историята си след 1974 и 2006 година. Там момчетата на селекционера Стефан Антига ще срещнат трикратния шампион и защитаващ титлата си тим на Бразилия, който по-рано тази вечер надделя драматично с 3:2 над Франция в другата полуфинална срещата. Интересно е, че финалът ще повторение на този от 2006 година, когато "Селесао" би категорично с 3:0 гейма. От друга страна германците ще спорят за бронза на Мондиала с "петлите". Бундестимът има възможност да спечели втори медал от световни първенства в историята си след 1970 година, когато печели титлата. Големият финал между Бразилия и Полша е тази вечер (21 септември) от 21,25 часа, а преди това от 17,40 часа българско време е срещата за бронзовите медали между Германия и Франция.

Първият гейм на мача започна по-добре за поляците, които поведоха с 2:0 след атака на Мариуш Влазли и грешка на Денис Калиберда от Бундестима. Последваха три атаки в аут на Влазли и Матеуш Мика и успешна блокада на Георг Гроцер - 4:2 за Германия и тайм-аут за селекционера на "Дружина полска" Стефан Антига. Въпреки това, последва блок на Кристиян Фром и 5:2. Техническата пауза пък дойде при 8:4 за германците след силен ас на Гроцер. Домакините стопиха разликата до 8:7 след атака на Влазли, аут на Гроцер и контра на Карол Клос. Последва равенство при 10:10 след атака през центъра на Клос и контра на Мика. Играта продължи точка за точка до 12:12, след което Германия отново дръпна с 14:12 след нова атака на Гроцер и контра на Фром. Второто техническо прекъсване пък дойде при 16:14 за момчетата на Витал Хайнен след поредна успешна атака на Фром. Разликата нарасна леко до 18:15 след ас на Маркус Бьоме, което накара Стефан Антига да поиска второ прекъсване. Това даде резултат и Полша веднага изравни при 18:18 след грешка на Калиберда последвана от отлична блокада и контра на Мика. Полските волейболисти дори дръпнаха с 20:18 след два мощни аса на капитана Михал Винярски. Стигна се до ново равенство при 20:20 след грешки на Винярски от сервис и на Клос в атака, след което пък Германия поведе с 21:20 след контра блок-аут на Калиберда. Все пак домакините стигнаха първи до геймбол при 24:23 след две грешки на германците. В крайна сметка "Дружина полска" измъкна трудно гейма при 26:24 след грешка при мрежата на Калиберда и технично отиграване на влезлия като резерва Михал Кубяк.

Втората част тръгна отлично за домакините, които дръпнаха с 4:2 след атака в аут на Денис Калиберда от германците и контра на Мариуш Влазли. Разликата леко нарасна до 8:5 след грешка в атака на влезлия като резерва за Германия Дирк Вестфал. Последваха атака на Георг Гроцер, отлична единична блокада на Маркус Бьоме и ас на Макс Гюнтьор и 8:8. "Дружина полска" си върна преднината при 11:9 след грешка от сервис на Гроцер и блок на Влазли, което пък накара наставникът на Бундестима Витал Хайнен да вземе тайм-аут. Въпреки това, последваха атака в аут на Гроцер и успешен блок на Карол Клос и 13:9. Разликата набъбна до 15:9 след контра блок-аут на Михал Винярски и ас Пьотър Новаковски и второ прекъсване за Витал Хайнен. И това не помогна, и втората техническа пауза дойде при 16:10 след атака на Винярски. Последва атака в аут на Калиберда и 17:10. Последваха силни минути за германците, които успяха да намалят изоставането си до 14:18 след атака и страхотна блокада на Калиберда и контра Гроцер. Бундестимът успя да стигне и до равенство при 21:21 след успешна контра на Кристиян Фром и задържана топка на влезлия като резерва за поляците Михал Кубяк. Равенството се запази до 23:23, след което Германия стигна до геймбол при 24:23 след силна контра на Гроцер. След като спасиха три геймбола, волейболистите на "Дружина полска" взе гейма в своя полза след 28:26 след атака и контра на Влазли и страхотен блок на Пьотър Новаковски.

След 10-минутната пауза третият гейм стартира равностойно до 4:4, след което Полша поведе с 6:4 след силен ас на Мариуш Влазли и отлична блокада на Михал Винярски. Резултатът стана 8:5 след контра по правата на Матеуш Мика. Последваха успешна контра на Влазли и аут на Денис Калиберда и 10:5. Бундестимът успя да намали изоставането си до 8:10 след атака на Калиберда и ас на Маркус Бьоме. Последваха още няколко грешки на поляците и ас на Калиберда, след което резултатът беше изравнен при 11:11. Германците продължиха да указват натиск на домакините с отличните си атаки и резултатът продължи да бъде равен до 23:23. И двата тима дадоха всичко от себе си и се бориха за всяка точка, но в крайна сметка Германия спечели гейма с 25:23 след две атаки блок-аут на Калиберда.

Възпитаниците на Витал Хайнен продължиха с добрата си игра и в началото на четвъртата част като поведоха с 3:1, но веднага допуснаха равенство при 3:3 след блокада срещу Дирк Вестфал. Двата тима продължиха равностойно до първата техническа пауза, която дойде при минимална преднина за Германия - 8:7. Разликата леко нарасна до 10:8 след ас на Йохен Шьоопс, но веднага последваха две отлични блокади на Карол Клос и Матеуш Мика и 10:10. Полша дори дръпна с 13:10 след грешка на германския разпределител Лукаш Кампа и две успешни атаки на Мариуш Влазли. Последва ново равенство при 13:13 след ас на завърналия се в игра Кристиян Фром и контра на Денис Калиберда, което накара Стефан Антига да вземе тайм-аут. Това даде ефект и второто техническо прекъсване дойде при 16:14 за "Дружина полска". Въпреки усилията и опитите на германците, домакините продължиха да водят и дори направиха резултата 21:18 в своя полза след блокада на Клос. Разликата нарасна до 23:19 след ас на Влазли, след което Полша спокойно спечели гейма с 25:21, а с това и мача с 3:1, за да се класира за големия финал срещу Бразилия.

Най-полезен за "Дружина полска" отново стана Мариуш Влазли с 22 точки (1 блок, 3 аса и 50% ефективност в атака), а Матеуш Мика се отчете със 17 точки (1 ас и 53% ефективност в атака) за победата. За германците Денис Калиберда реализира 18 точки (2 блока, 1 ас, 54% ефективност в атака и 8% перфектно посрещане), а Георг Гроцер, който игра до средата на третия гейм, добави 14 точки (1 блок, 1 ас и 38% ефективност в атака), но и това не бе достатъчно за успех.

ГЕРМАНИЯ - ПОЛША 1:3 (24:26, 26:28, 25:23, 21:25)
ГЕРМАНИЯ: Кристиян Фром 12, Денис Калиберда 18, Маркус Бьоме 8, Георг Гроцер 14, Лукаш Кампа 2, Макс Гюнтьор 6 - Маркус Щоервалд-либеро (Дирк Вестфал 4, Йохен Шьоопс 3, Тим Бросхог, Себастиян Кюнер)
Старши-треньор: Витал Хайнен
ПОЛША: Пьотър Новаковски 10, Михал Винярски 6, Карол Клос 14, Мариуш Влазли 22, Фабиан Джизга, Матеуш Мика 17 - Павел Заторски-либеро (Давид Конарски, Павел Загумни, Михал Кубяк 3)
Старши-треньор: Стефан Антига.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти