МОК признава Косово

МОК признава Косово

Международният олимпийски комитет отвори пътя пред Косово за участие със самостоятелен отбор на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година. Изпълкомът на МОК призна условно Косово на свое заседание днес и предложи това решение да бъде утвърдено за постоянно на предстоящия конгрес на МОК в Монако през декември. Решението на Изпълкома очаквано бе оспорвано от Сръбския олимпийски комитет.

Косово, чието население е предимно албанско, обяви независимост през 2008 г., девет години след водената от НАТО военна интервенция. Въпреки че се съгласи да нормализира отношенията си с отцепилата се провинция, за да започне преговори за присъединяване към ЕС, Сърбия още претендира за суверенитет над Косово и се противопоставя на всякакви стъпки за пълна независимост.

Сръбският съюзник Русия до момента блокира приемането на Косово в ООН, което сръбските власти настояват, че е условие за признаването на Косово от МОК. Националният олимпийски комитет на Сърбия подаде протестна нота в МОК заради решението на изпълкомът, съобщи ТАСС. Министърът на културата, младежта и спорта на Косово Мемли Красничи приветства решението и изрази надежда за получаване на пълно членство в МОК.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти