Пламен Стайков с най-добро време в тренировъчните маншове на планинския шампионат в клас RC2

Пламен Стайков с най-добро време в тренировъчните маншове на планинския шампионат в клас RC2

Пилотът на Евроком Рали Тим Пламен Стайков с Мицубиши Лансър Ево 9 даде най-добро време в своя клас RC2 на днешните тренировъчни маншове от 2-ия кръг на шампионата по планинско изкачване в Благоевград. В генералното класиране, рали шампионът за миналата година остана на второ място, само на секунда след Илия Царски, управляващ също Мицубиши Лансър Ево 9, но разполагащ с много повече мощност и същевременно по-ниско тегло от автомобила на Пламен. Поради тази причина, Царски се състезава в друг клас - НС1. Постижението на Стайков обаче заслужава адмирации, тъй като никой друг автомобил от клас НС1 не успя да се доближи до неговия резултат.

"Доволен съм, автомобилът се държи прекрасно, но за съжаление, поведението му е изцяло според това, от което имам нужда, ако се състезавам в дисциплината рали. Карам на ръба на възможното, но няма как да бъда по-бърз, тъй като моето Мицубиши не е подготвено за клас като НС1 в планинските изкачвания, а е изцяло според техническия регламент за рали и затова съм разпределен тук в RC2. Двигателят ни е сериен, със значително по-малко конски сили, а и килограмите ни са с около 200 повече от далия най-добро време. Единствен вариант за по-добро представяне е, подготовката на автомобила да бъде като за клас НС1 в планинския шампионат, да бъде много по-мощен и по-лек. За разлика от дисциплината рали, където има и равни отсечки, и спускания, тук има само изкачване и съм безсилен да се боря със законите на физиката, но съм доволен, че въпреки всичко това, аз съм само на секунда зад лидера", каза той.

"Участието ни тук е по-скоро с цел да поддържам форма и с надеждата, че на база добрите ни резултати, ще получим желаната от нас подкрепа от евентуални спонсори, което да ни позволи да участваме там, където ни е мястото, а именно в дисциплината рали. Без средства, в ралитата е много трудно", добави кърджалиецът.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти