Пиронкова отново не загуби сет и е в третия кръг на "Ролан Гарос"

Пиронкова отново не загуби сет и е в третия кръг на "Ролан Гарос"

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова се класира за третия кръг на "Ролан Гарос" за първи път в кариерата си. В мач от втория кръг 27-годишната пловдивчанка надигра Дениса Алертова с 6:3, 7:6 (2) на Корт №17. Чехкинята е 86-а в света, с 39 места зад Цвети в ранглистата. Това бе първият мач между двете тенисистки. Цвети продължава напред без загубен сен, след като на старта надви със 7:6, 6:2 поставената под номер 22 Барбора Захлавова Стрицова (Чехия).

В четвъртия гейм на първия сет Пиронкова имаше два брейкпойнта, но и при двата изкара топката в аут и Алертова се пребори за подаването си, изравнявайки за 2:2. В шестия гейм обаче Пиронкова притисна още по-сериозно съперничката си в нейния сервис-гейм и бързо стигна до пробив за 4:2. Пробивът бе затвърден с убедително спечелен гейм и авансът на Цвети в резултата стана 5:2. В осмия гейм Пиронкова имаше сетбол, но го пропиля с ретур, излязъл много в аут. Чехкинята се пребори за подаването си, но след това Пиронкова сложи точка на спора в първия сет повече от категорично - с гейм на нула.

В началото на втория сет грешките на Пиронкова зачестиха и тя допусна пробив още в първото си подаване, въпреки че водеше с 40:15 в него. Пробивът означаваше аванс от 2:0 за чехкинята. Пиронкова върна пробива за 1:2, но веднага след това отново се пропука в своето подаване - 1:3. В тези минути чехкинята доминираше на корта и авансът й в резултата стана 4:1. Спадът в играта на Цвети не продължи дълго и тя взе три поредни гейма, а при 4:4 имаше и брейкпойнт, но не успя да го реализира и при 4:5 трябваше да сервира за оставане в сета. Българката се справи със задачата, а при 5:5 имаше и брейкпойнт, но Алертова го отрази и си взе гейма.

Вторият сет трябваше да бъде решен с тайбрек и в него Пиронкова не остави съмнения в превъзходството си, въпреки че загуби първата точка. Пловдивчанката спечели 6 поредни точки и при 6:1 имаше смазващо предимство и 5 поредни мачбола. Още вторият бе реализиран след удар в аут на чехкинята и Пиронкова вече е в третия кръг, където очаква победителката от мача между британката Хедър Уотсън и американката Слоун Стивънс.

Пиронкова направи само един печеливш удар повече от днешната си съперничка - 18 срещу 17, но българката допусна по-малко непредизвикани грешки - 26 срещу 37 за 22-годишната чехкиня. Пиронкова записа 3 аса и само една двойна грешка, а противничката й не направи ас и допусна 3 двойни грешки.

СТАТИСТИКАТА НА МАЧА ВИЖТЕ ТУК!

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти