Берое помете литовци - чака Брьондби в следващия кръг (видео+снимки)

Берое помете литовци - чака Брьондби в следващия кръг (видео+снимки)

Берое спечели с 2:0 гостуването си на литовския Атлантас в първи мач от първия предварителен кръг на Лига Европа, с което направи огромна крачка към следващата фаза на турнира. Заралии бяха по-добрият отбор през целия двубой и при повече късмет можеха да си тръгнат с далеч по-убедителна победа. В герои за българския тим се превърнаха две от новите попълнения - Спас Делев и Георги Божилов, които отбелязаха по едно попадение в дебютния си официален мач със зелената фланелка.

В началните минути заралии повече владееха топката, но първата голова възможност бе пред тяхната врата. В 8-ата минута Панюков остана непокрит на 8-9 метра фронтално срещу Макенджиев, спря си топката и стреля, но стражът на Беро се намеси отлично и спаси.



Футболистите на Петър Хубчев отговориха подобаващо в 17-ата минута, когато Мапуку осъществи самостоятелен проби отдясно в наказателното поле на литовците и пусна топката успоредно на голлинията, но там нямаше негов съотборник, който да я изпрати в мрежата.

Три минути по-късно нова добра атака на старозагорци завърши с извеждащо подаване към Мапуку, който стреля по диагонал от 17 метра, но не уцели вратата. В тази ситуация при повече късмет топката можеше да бъде отклонена във вратата от Спас Делев, който се намираше на 4-5 метра пред голлинията на противника.

В 27-ата минута Мапуку изведе Делев отдясно в наказателното поле на домакините, но шутът на нисичкия нападател бе избит в корнер от Малинаускас.

Така първата част завърши без попадения. След почивката Берое продължи да доминира и логично головите положения не закъсняха.

В 57-ата минута Джоман получи пас вдясно и шутира, но Малинаускас улови.



Така се стигна до 60-ата минута, в която по-добрата игра на Берое даде резултат. Атанас Зехиров изведе Спас Делев зад отбраната на Атлантас и новото попълнение на заралии пусна технично топката покрай литовския страж- 1:0 за българския тим.

Десет минути по-късно, в рамките на няколко секунди, Мапуку и Джоман стреляха от средна дистанция, но в аут. В 76-ата минута Берое можеше да реши всичко в своя полза и да направи реванша протоколен, но Коконов изпусна очи в очи с вратаря. Само две минути по-късно отново Коконов получи добър пас в наказателното поле на домакините и опита да прехвърли техния страж, но топката излезе над вратата.

Нещата си дойдоха на мястото в 84-ата минута, когато след разбъркване в наказателното поле на домакините топката попадна в дошлия от Черно море Георги Божилов, той се завъртя добре и след техничен шут с левия крак от 13-14 метра вкара втори гол за Берое.



До края на срещата и Георги Андонов имаше възможност да се разпише, но не сполучи.

Така, ако не се случи някакво чудо в реванша след седмица и Берое не пропилее с лека ръка сериозната си преднина, в следващия кръг старозагорци ще се изправят срещу датския гранд Брьондби, който още на почивката водеше с внушителното 6:0 срещу непретенциозния Жувенес (Сан Марино). През втората част датчаните намалиха оборотите и в крайна сметка двубоят завърши 9:0. Елмандер откри резултата в шестата минута и добави още едно попадение в 16-та, за да покачи на 3:0. Между тези два гола се разписа Патрик да Силва, а до края на мача точни за датчаните бяха още Теему Пуки, Фредерик Холст, Йохан Ларсон, Резан Чорлу и на два пъти Елбасан Рашани.

АТЛАНТАС - БЕРОЕ 0:2

0:1
Спас Делев 60
0:2
Георги Божилов 84

АТЛАНТАС: Малинаускас, Жокшас, Баравикас (69-Баранаускас), Епифанов, Гнедожус, Барткус (46-Жукаускас), Виркшас, Норвилас (65-Бенета), Максимов, Панюков, Вежевичиус

БЕРОЕ: Макенджиев, Иванов, Василев, Пенев, Зехиров, Милисавлевич, Елиас (87-Том), Джоман, Мапуку (81-Андонов), Божилов, Делев (69-Коконов)

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Жокшас (Атлантас)

снимки: beroe.bg

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти