Нов голям допинг скандал се заформя в световната лека атлетика

Нов голям допинг скандал се заформя в световната лека атлетика

Нов голям допингов скандал се заформя в световната лека атлетика, след като две големи западни медии са успели да се сдобият с резултатите от 12 359 кръвни проби, взети от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) от над 5000 спортисти в период от 11 години, съобщи днес Ройтерс, цитирайки Би Би Си.

Резултатите са на разположение на британския вестник "Сънди таймс" и на германския тв канал ARD (А Ер Де). Анализирането им от учени показало, че пробите, дадени от над 800 атлети, "силно намирисвали" на допинг или на "нещо ненормално", твърди Би Би Си, като отбелязва, че също е видяла тези документи.

Макар че кръвни проби, които са "извън нормата", сами по себе си не са доказателство за употреба на допинг, публикуването на данните ще постави в конфузно положение ИААФ само месец преди световното първенство по лека атлетика в Пекин. ИААФ въведе през 2009 г. биологични паспорти в този спорт като част от контролния режим на тестирането за допинг, което позволява да се откриват ненормални отклонения в броя на червените кръвни телца. Спортисти, най-вече в колоезденето, прибягват до кръвопреливания и до стимулиращото вещество еритропоиетин (ЕПО), за да увеличат броя на червените си кръвни телца с цел да подобрят капацитета си при състезания, изискващи голяма издържливост.

Според Би Би Си една трета от медалите в такива спортове на олимпийски и световни шампионати между 2001 и 2012 г. са спечелени от спортисти, чиито кръвни проби са "подозрителни".

Измамите чрез използване на забранени вещества отдавна са напаст за атлетиката. Достатъчно е да припомним систематичната им употреба в бившата ГДР, дисквалификацията на спринтьора Бен Джонсън на олимпиадата през 1988 г. и скандала БАЛКО в САЩ (по името на едноименната лаборатория в Сан Франциско, снабдявала професионални спортисти с анаболни стероиди).

Легендата на британската лека атлетика Себастиан Коу, който се очаква да бъде избран за нов президент на ИААФ този месец, обеща да създаде нова антидопингова агенция специално за леката атлетика, посочва Ройтерс. Британецът ще има за съперник за най-високия пост в световната лека атлетика своя не по-малко именит колега Сергей Бубка. Изборът ще бъде на 19 август в Пекин.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти