Схипърс №1 в света за 60 метра със 7.00 сек

Схипърс №1 в света за 60 метра със 7.00 сек

Дафне Схипърс, Дмитри Баску и Александра Вестер постигнаха най-добри резултати в света за сезона на международния турнир по лека атлетика ISTAF в Берлин снощи. Схихърс, която преди това състезание делеше първото място в планетарната ранглиста със световната рекордьорка за девойки Ева Свобода с по 7.07 сек, излезе еднолично начело в ранглистата с изключителен резултат от 7.00 сек. Това е най-бързото време в света за последните три години. Схипърс изравни и националния рекорд на Холандия в зала на Нели Куман, поставен преди 30 години и вече дели деветото място във вечната световна ранглиста на дисциплината. Световната шампионка на 200 метра Схипърс загатна за потенциала си още в сериите в Берлин, когато записа 7.04 сек.

Световният рекорд на 60 метра при жените е 6.92 сек и беше поставен от рускинята Ирина Привалова в Мадрид през 1993 г. Тя повтори резултата си на същото място и през 1995 г.

"Много съм щастлива от резултата си от 7.00 сек, защото бягам 100 и 200 метра. Те са по-добри за мен, защото съм толкова викока. 7.00 сек е наистина добро време, ще бъде невероятно да бягам под 7 сек, но ще запазя това за Световното първенство в зала в Портланд. Обичам състезанието в Берлин - тази музика, светлините и подкрепата на 12 000 зрители", коментира Схипърс след впечатляващото си представяне. 



Дмитри Баску също имаше силен ден вчера. Той постави нов национален рекорд на Франция на 60 метра с препятствия в зала, след като записа 7.41 сек на ISTAF. Това е най-силното постижение в света в дисциплината от 2012 г. насам. 

"Това беше голяма изненада. Предишният рекорд на Франция беше 7.42 сек (на Ладжи Докуре от 2005 г.) и го подобрих. Страхотно е, че успях да постигна целта си. Исках да го направя на Световното първенство в зала, но сега ще отида там за медал", сподели Баску. 



Сред големите изненади на турнира в Берлин вчера беше 21-годишната представителка на домакините Александра Вестер. Младата германка оглави световната ранглиста за сезона в скока на дължина след впечатляващ скок от 6.95 м.

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти