Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1

Пет рекорда, които Роналдо може да счупи на Евро 2016

Пет рекорда, които Роналдо може да счупи на Евро 2016

Кристиано Роналдо пристигна на европейското първенство във Франция с амбицията да направи втората крачка (след победата в Шампионската лига) към спечелването на четвърта “Златна топка”, с което да надмине легендите Йохан Кройф, Мишел Платини и Малко ван Бастен и да се наближи само на една до Лионел Меси.

Засега португалците вървят по план като резултат - вече са на четвъртфинал, при това в неизмеримо по-лекия поток благодарение на победния исландски гол срещу Австрия, но не и като игра. Единствено срещу Унгария отборът загатна, че може да вкарва повече от един гол, но пък победата му се изплъзна със зрелищно 3:3.

Именно на стадиона в Лион Роналдо постави два нови рекорда на европейските първенства по футбол. Той стана първият футболист, вкарва в четири различни финални фази - 2004, 2008, 2012 и 2016 г., и мина по брой мачове холандеца Едвин ван дер Сар и Лилиан Тюрам от Франция, които имаха по 16. След края на Евро 2016 Кристиано може да си тръгне като петорен рекордьор. Ето какво му предстои.

Най-много мачове на еврофинали

Както стана ясно, този рекорд той вече го има, но трябва да до запази. След победата в 1/8-финала над Хърватия с 1:0 в продълженията Роналдо има 18 мача. Във врата му с по 15 дишат легендарният вратар на Италия Джанлуиджи Буфон, испанците Андрес Иниеста и Сеск Фабрегас, както и германският ветеран Бастиан Швайнщайгер. Възможно е някой от тях да направи 19 заедно с финала, а Роналдо да не играе повече.

Най-много голове на еврофинали

Тук рекордьор е Мишел Платини, който има 9 гола, при това всички вкарани на едно и също първенство - през 1984 г. пак във Франция.

След дубъла срещу Унгария във вратата на най-стария футболист в историята на еврофиналите Роналдо има 8, отбелязани в четирите последни първенства на континента. Значи му трябват още два, за да стане едноличен лидер. Срещу Хърватия беше на път поне да изравни рекорда, но вратарят Субашич отби удара му в края на продълженията, след което Куарешма вкара победния гол и класира португалците на 1/4-финал.

Шанс да доближи и надмине Мишел Платини по този показател имаше и Златан Ибрахимович, който в предните три европейски имаше 6 гола. Но Швеция безславно си тръгна още след груповата фаза, а Ибра приключи с националния.

Най-много голове на едно европейско

Тук ще е по-трудно - в оставащите в най-добрия случай три мача Кристиано трябва да се разпише поне 7 пъти. Рекордът, както беше споменато по-голе се държи от Мишел Платини, който преди 32 години вкара във всеки един от 5-те си мача (тогава нямаше дори 1/4-финали), като на два пъти направи хеттрик - срещу Белгия и Югославия в групата.
Пак във Франция Роналдо има едва два, вкарани срещу Унгария за 3:3. Не, че е невъзможно, но е много трудно - следващият съперник е Полша, а на евентуалния полуфинал Уелс, пак Унгария или Белгия.

Четири гола в един мач

Стъпка към рекорда за най-много голове в един турнир би станало подобряването на най-доброто постижение за голове в един мач.

До този момент хеттрикът е таванът на реализаторското майсторство в цялата 56-годишна история на европейските първенства. За първи път го постига Дитер Мюлер през 1976 г. срещу Югославия, а Мишел Платини през 1984 г. прави дори два. Последният засега хеттрик е на Давид Вия през 2008 г. при 4:1 срещу Русия в Инсбрук.
Кристиано може да се пробва да стане първият в историята футболист, реализирал покер, както някои наричат четири гола от един и същи играч в един мач.

Най-възрастен голмайстор на еврофинали

Кристиано Роналдо навърши 31 на 5 февруари, макар от начина, по който играе, това да не си личи особено.

Португалецът е все така бърз, пластичен, борбен и донякъде резултатен. Така че, ако стане голмайстор на това европейско - засега изостава с един гол от Гарет Бейл и Алваро Мората, автоматично ще подобри още един рекорд на финалите. Той ще е най-възрастният в тази категория.

Засега рекордът се държи от Мишел Платини, който бе най-резултатен през 1984 г. и освен че вдигна купата, взе и “Златната топка” за голмайстор с 9 попадения на 29 години.

"24 часа"

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти