Гледай на живо

100 години Етър: „Звездите на „Етър” (ветерани) - Национален отбор „Звездите на България” (ветерани) 0:4

Иван Сеферинов: В България не обръщаме внимание на либерата и на разпределителките (видео)

Иван Сеферинов: В България не обръщаме внимание на либерата и на разпределителките (видео)

Женският национален отбор на България води усилена подготовка преди европейската квалификация през септември, като през този уикенд имаше серия от контроли срещу Белгия, а през следващия ще срещне тима на Испания. Преди това волейболистките бяха на лагер в Благоевград. 

След слабото си представяне на Евро 2015 в Холандия и Белгия България ще трябва да играе квалификация за еврошампионата през 2017 г., който е в Азербайджан и Грузия. Българските състезателки са в една квалификационна група заедно с отборите на Румъния, Черна гора и Швейцария, като първата част от турнира е в София (16-18 септември), а седмица по-късно тимовете се преместват в Пятра Нямц, Румъния. 

След първата контрола на България срещу Белгия, спечелена с 3:2 гейма, селекционерът Иван Сеферинов даде специално интервю за BGvolleyball.com, което може да видиш и чуеш по-долу. 

Отмина ли разочарованието от четвъртото място след финалите на втора дивизия на Гран При?

Започнахме много добре в този турнир, но, за съжаление,  заради тежките пътувания, във Варна вместо да спечелим първия ни мач, ние го загубихме. Съжалявам, но отборът заслужаваше много повече и трябваше да играе финал. 

 

Сега, цел №1 директно класиране за Евро 2017 ли е?

 Ще направим всичко възможно да се класираме първи в този турнир в София и след това да защитим това във втория турнир в Румъния. А с това директно да се класираме за Европейското първенство.

 

Един от съперниците ни - Черна гора, ще бъде воден от Драган Нешич, който само до преди година бе начело на България. Притеснява ли ви това?

 Драган е добър треньор, но нямам представа Черна гора с какъв отбор разполага. За това като домакини сложихме в първия мач да играят Черна гора с Румъния, за да можем да ги наблюдаваме и да си направим изводите за следващия ден.

Този ли е оптималният състав на България в момент?

 За момента това е бройката от състезателки в националния отбор. Има някои, които се възстановяват и се надявам през следващата година отборът да бъде селектиран по най-добрия начин. 

 

Прави впечатление, че имате само едно либеро...

 За съжаление, в България не обръщаме внимание на нашите либера и на разпределителките. Изоставаме от водещите отбори. 

 

А къде е Жана Тодорова, която бе избрана за либеро №1 на Световното за девойки през 2015 г.?

 Тя беше в националния отбор до 23 години, но след слабите резултати, които показа на турнира в Сърбия в продължение на пет последователни мача, взех решение да не я повикам. Лесно е да се каже, че има приз за №1 на Световното първенство за девойки през миналата година, но в клубния си отбор Марица (Пловдив) влизаше да играе само за защита, но не и за посрещане. А на нас ни трябва човек за посрещане. 

 

Оптимист ли сте, че ще се класира отборът за Евро 2017?

 Да, ще се класираме, при това по най-убедителен начин! 

 

Конкретно за първия контролен мач с Белгия?

 Доволен съм от резултата, защото Белгия е отбор, който през тази година игра в първа група на Гран При. Очаквахме сериозен мач и дори, ако трябва да бъда честен, очаквах да загубим първия двубой. Радвам се, че спечелихме и най-вече, че успях да завъртя всички състезателки, за да участват в контролата

 

Цвети Заркова направи много силен мач, а с Емилия Николова имахме уговорка да играе само един гейм, заради леки проблеми в коляното. Елица Василева игра много добре три гейма.

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти