Благой Иванов: В САЩ тренирам с наставник на Мейуедър и Тайсън (ВИДЕО)

Благой Иванов: В САЩ тренирам с наставник на Мейуедър и Тайсън (ВИДЕО)

Готвят нов мач на българина с Фьодор Емиляненко

Най-добрият ММА боец у нас Благой Иванов преди малко повече от 2 месеца стана световен шампион на веригата WSOF, след като за малко повече от минута той принуди съперника си Смелиньо Рама-Принца (Кан) да се предаде по време на двубоя им в Едмънтън (Кан). Сега пред Багата има ново предизвикателство - първа защита на титла в кариерата му. Това ще се случи на 17 октомври в казино в "Машантъкет", Кънектикът (САЩ), където българинът ще се бие срещу представителя на домакините Дерик Мемен. Пещерния човек, както наричат американеца, има в кариерата си 12 победи и 6 загуби в клетката, докато при Иванов поражението е само 1. Любопитното е, че в САЩ българинът прави най-много тренировки с бившия треньор на Флойд Мейуедър Родни Крислър, който преди е подготвял и Майк Тайсън.
- За мача с Рама бях категоричен, че не трябва да завършва със съдийско решение. Не исках да се оставям в ръцете на реферите и се радвам, че успях да го изпълня. Още след срещата шефът на WSOF Рей Сефо, който е шампион на К-1 и мой приятел, дойде да ме поздрави за победата. Беше доста доволен и веднага след това ми предложи да защитавам титлата, когато поискам. За мен беше по-добре да стане възможно най-скоро, защото ще поддържам форма и няма да имам голямо прекъсване между срещите си.
Багата разкри, че има още 3 мача до края на договора му с WSOF един от които е защитата на титлата срещу Мемен през октомври.

- Ако успея да ги премина без загуба, пред мен ще се разкрият много повече възможности както за по-добър договор, така и евентуално за спонсори и т.н.

Иванов признава, че не е му е лесно в Америка, където прекарва по-голямата част от времето си, тъй като само там може да намери спаринг партньори, с които да се подготви на ниво. Българинът живее в Лас Вегас, като сменя квартирите си и е ту в къща, ту в апартамент. Още през 2010 г. обаче, когато тръгва към САЩ, се договаря с мениджъра си Ивайло Гоцев да го придружава негов колега и приятел - Красимир Младенов (до 83 кг), който също се бие в WSOF. Благой дори разкри, че Краси е без загуба до момента в категорията си и чака разрешение да се бие в квалификационен мач, който да го направи претендент за световната титла.
- Сега ще взема с мен в Щатите още едно момче - Тихомир Благовестов (до 70 кг, носител на Световната купа по бойно самбо). Той е младо момче, добре се развива засега и за него е важно да има сериозни противници занапред, за да могат да го забележат - обясни Иванов.
Благой Иванов - Багата даде пресконференция пред журналисти 
Колкото до бъдещия си съперник Дерик Мемен, Багата сподели, че ще му е по-трудно срещу него, тъй като американецът играе прав гард, а до момента нашият боец се е готвил предимно за съперници с обратен гард и сега трябва да променя цялостно тактиката си.

- Има си значение, когато съперникът ти е с прав гард - заяви Благой. - Той е и по-висок от мен, така че сега ще трябва да си намеря спаринг партньори, които да са негово копие, за да се подготвя за този двубой. В края на месеца вече трябва да започна съществената част от подготовката си за защитата на световната титла, но все още не знам докога ще остана да тренирам тук. В България ММА боецът набляга главно на физическата подготовка, защото няма спаринги, с които да тренира. Един от наставниците му - Стоян Саладинов, пък сподели, че Багата вече е доста популярен по света. Той разкри, че е ставал свидетел как различни хора са идвали при българския състезател и са му целували ръка, респектирани от успехите му в спорта и от житейската му история. Тук боецът се намеси и допълни, че хората обичат атрактивните мачове, харесва им да виждат кръв в клетката, а той им предлага именно това и така вече е спечелил сърцата на доста фенове, особено в САЩ.
Доктор Саладинов пък издаде още, че една от тайните на успеха на Благой е... Дан Колов
- Имаме ритуал, преди да тръгнем на път за някой мач, да посещаваме гроба и къщата музей на великия Дан Колов. Ние се прекланяме пред този голям българин, който не е отказал на никого помощ - заяви Саладинов.
Благой Иванов - Багата даде пресконференция пред журналисти 
Първият наставник на Иванов - Петър Стоичков, пък сподели, че още в началото е видял в боеца много рядък талант, а именно вроден тайминг.
- Той има този рядък усет кога е точният момент за нанасянето на удара - разясни Стоичков. - Освен това има много силен и рязък удар, както и добра поносимост на удари, което е изключително важно в ММА. Има добра физическа издръжливост и дори и аз не мога да разбера по време на тренировка колко е изморен, защото дори когато е скапан, намира сила да нанася удари

Той почти няма слаби места.

Багата разкри, че вече са му правили предложение от други вериги да се бие в техните шампионати, но се надява след края на договора си с WSOF да получи по-добри оферти, разбира се, ако успее да запише още 3 победи.

- Следващата ми цел по принцип е веригата UFC - заяви Иванов и хвърли бомбата: - Всъщност може още след американеца Мемен да се бия с легендата в бойните спортове Фьодор Емилианенко. Има слух, че той се готви да се върне в клетката, и моята верига WSOF дори вече преговаря с него. Така че, ако победя Дерик, може още в следващия си двубой да изляза срещу руснака, да му дам мач реванш.
Доктор Саладинов пък допълни, че преди Благой да бие Емиляненко на световното първенство по бойно самбо през 2008 г., той е имал 200 победи във всички вериги и е любимец на руския президент Владимир Путин.

- Бихме го на бойно самбо, ще го бием и на ММА - убеден е Саладинов.
Благой заяви още, че вече и в ММА има изключително строг допинг контрол тъй като ръководителите на различните вериги искат да изчистят спорта.

- В момента контролът е много строг, защото имаше доста положителни проби. Първо наказанията бяха по 6 месеца, а сега вече достигат и до 3 г. Също така има и много сериозни парични глоби. Тестове се правят преди и след срещата, а на някои бойци и по време на подготовката, но на мен лично не са ми взимали проби по това време - обясни боецът.

Всеки ден от подготовката на Благой в САЩ преминава по сходен начин, до обяд тренира с кондиционния си треньор, а следобед прави техника или провежда спаринг двубой. Последното се случва 2 пъти в седмицата.

- Най-много тренировки правя с наставника си по бокс Родни Крислър, с когото се запознах в залата на Флойд Мейуедър. Той е работил с него преди време, а преди е тренирал и Майк Тайсън, както и други големи боксьори. С него си допаднахме, защото той е "тежък" и набляга доста на нокаутиращите удари.
Пред "7 дни спорт" Багата издаде още, че в Лас Вегас си има личен готвач, който му съставя правилно и здравословно меню.

- Да, когато ходя в САЩ, гледам да има такъв човек около мен, който да ми помага с храненето. Аз също понякога си приготвям някое ядене. Наблягам главно на протеините, особено преди мач, и ям повече риба. Дори е имало моменти, когато се храня само с риба. Много-много не обичам месо. Аз самият пък мога да си приготвям по-скоро неща за закуска - овесени ядки и други такива неща - издаде Благой.

Анна Стоилкова, "7 дни спорт"

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти