Боримиров: Ще направим три нови терена, можеше да продадeм Краев в Бундеслигата за 850 хил. евро 20 май 2019 | 11:12

Легендата на Левски Даниел Боримиров вярва, че скоро школата на отбора може да изгради гръбнака на първия тим. Шефът на ДЮШ на "сините" разкри, че от лятото ще започне изграждането на три новия терена на "Герена", които ще помогнат много за изграждането на младите футболисти. Ето какво каза пред "Меридиан Мач" той.

Г-н Боримиров, как се движи школата на Левски? Доволен ли сте от случващото се в нея и резултатите през сезона?

- На фона на това, с което разполагаме и работата, която свършихме в школата, мисля, че Левски се представя на много добро ниво, тъй като нашата цел е да произвеждаме футболисти за първия отбор. Гледаме, разбира се, и класиранията, но основното си остава интегрирането на нашите деца в първия отбор. Деца, които са закърмени с левскарството, с това да обичаш отбора, да се раздаваш на 100% в тренировките и в мачовете, да бъдеш пример за останалите. 

Предполагам, че ви интересуват и резултатите, защото нали целта на "Герена" винаги е победата?

- Разбира се. Все пак в Левски винаги се играе за победа. Всеки един от треньорите в школата е наясно с това и знае за какво става въпрос. Наясно са и с концепцията, която следваме от 2014 година и която аз показах пред вас журналистите. Всеки от треньорите я има. Левски винаги се е борил за първото място. Гледаме децата да ги закърмим с тази идея - винаги да се борят за първото място.

Как стои въпросът с таксите при вас?

- Засега плащат всички деца в школата с изключение на U19 и то плащат такса по 50 лева, по-малките -60. Целта ни е от следващия сезон такси да плащат само до футбол 9, а всички които са футбол 11 да тренират безплатно. Това предстои да се обсъди с ръководството и се надявам то да прояви разбиране и през сезон 2019/20 това да се случи.

Това вероятно го искате, за да се изравните с останалите елитни школи в България, в които по-големите деца не плащат...

- Точно така. Повечето отбори, които са ни конкуренти, децата им не плащат никакви такси и ние не сме в добра позиция, тъй като талантите не искат да идват при нас. Така става, защото в днешно време животът е тежък и много родители не могат да си позволят да дават на година между 2000 и 2500 за екипировка, такси.

Базата на "Герена" ще се подобрява ли?

- Имаме уверението на Павел Колев, че от лятото започваме изграждането на три нови игрища с изкуствена трева, което много ще облекчи работата на школата. Ще имаме възможност да провеждаме нормални тренировки, когато времето е по-студено и завали сняг, а не теренът да се разделя на две.

Тези игрища ще бъдат на "Герена" нали?

- Да, ще бъдат тук, на нашата база. Наскоро ходихме до общината и получихме разрешение за изграждането на тези терени. Радвам се, че хората проявиха разбиране и за нас това е много добре.

От доста време в Сърбия, Хърватия и други заобикалящи ни държави разчитат много на юношите си, за да се самоиздържат благодарение на продажбата им. Кога Левски може да стигне до гова ниво?

- Ами когато започнем да инвестираме повече средства в школата, тъй като за времето, в което аз съм неин директор, абсолютно никаква инвестиция не е направена в базата. Изключвам, че се плащат някакви текущи, ежегодни разходи, които са неизбежни. Но като инвестиция за подобряване на условията, за изграждането на терени - досега такова нещо не се е случило. Надявам се това лято да се стартират тези нови терени. 

Това ли е според вас пътят за един отбор като Левски да се самофинансира от продажба на собствени юноши.

- Аз мисля, че почти всички стойностни отбори в Европа практикуват този модел или начин. Ще ви дам за пример един отбор от Бундеслигата като Шалке 04, който за последните 10 години има продадени футболисти от тяхната си школа за около 800 милиона евро... Но и не само в базата трябва да инвестираме. А и в обучението на треньорите в школата. Защото те са хората, които трябва да изградят тези наши таланти, които да са готови за мъжкия футбол. Тук е мястото да кажа, че Левски има остра нужда от втори отбор, който да направи прехода от юношеския към първия отбор по-плавен и по този начин да се затвори цикъла.

Голям бюджет ли трябва за този втори отбор?

- Бюджет между 600 и 800 хиляди лева ще бъде достатъчен. По този начин ще даваш възможност на повечето юноши да се развиват и да останат в Левски, а не да се стига до положение като сегашното, в което 30% от играчите в Първа лига да са юноши на Левски.

Но когато бяха взимани в последните години юноши в първия отбор, повечето треньори на Левски казваха, че те не са готови за него...

- Аз не знам някой футболист на 17-18 години да е напълно готов за първия отбор. Както и няма треньор на 35 години, който да напълно готов. Всичко става с работа. Ежедневна и целенасочена работа.

А, разбира се, и като му се дава шанс...

- Говорих с един от най-успешните треньори в школата на Шалке - Менце, та той казва, че за да може един футболист да направи прехода от юношеския към мъжкия футбол, трябва да изиграе между 50 и 60 мача за мъжкия отбор в рамките на около 2 години. И едва тогава да се говори по-генерално става или не става. Ще ви дам един пример. В този момент за първи път в историята всички треньори на първия отбор са продукти на ДЮШ. Виждаме как, когато в пет последователни мача играят Станислав Иванов, Илия Юруков, отчасти и Мартин Петков, всеки от тях се представя все по-добре и по-добре. На Деян Иванов му е трудно, но да не забравяме, че той през последните около 2 години влизаше от контузия на контузия... Той обаче е сърцат футболист и мисля, че ще преодолее това. От нас се изисква търпение и подкрепа за тези момчета, да им се дава шанс, защото виждате, че като им се дава шанс -Станислав Иванов в два поредни мача два гола вкара, две асистенции има, два червени картони изкара на играчите на Лудогорец, викнаха го в националния отбор... Ако се върнем назад и видим единствения юноша, на който се е дало шанс и клубът е застанал зад него това беше Божидар Краев. Продадохме го за 500 000 евро. Това е много ниска цена.

Можеше ли Левски да спечели повече от Краев?

- Ще кажа само, че в този момент аз бях спортен директор в Левски и водих разговори с два отбора от Бундеслигата за Краев. Минималната цена, която щяхме да вземем, е 850 000 евро.

А защо тогава беше продаден в Мидтиланд за 500 000 евро?

- Господин Русев така реши. За него и за Бурабия - да ги продаде през лятото. Останахме без халфова линия. И Гошо Костадинов тогава напусна, и Де Ноойер. Ние в разстояние на една седмица се налагаше спешно да търсим футболисти, защото трябваше да дадем списък пред УЕФА за участие в евротурнирите. Но да не се връщаме на тези неща, нека да говорим за школата.

Те нещата са взаимно свързани. Да ви върна на онзи период, в който вие бяхте директор, а Николай Митов - треньор. Тръгнахте да правите отбор само с българчета, с юноши на Левски. Какво стана?

- Ами така ми беше заявено - че няма големи пари, че не можем да си позволим да плащаме за трансфери и тогава ние решихме да поемем по този път - с футболисти, които са минали през школата на Левски и с юноши. А ако това налагане, което аз с Ники Митов предприехме - с 5-6 момчета от школата, всяко от които в отделни мачове играеше, ако бяхме продължи така, сега две години по-късно съм сигурен, че щяхме да имаме поне две-три много силни продажби.

А сега в ДЮШ има ли таланти, които разполагат с качества след годи-на-две да са част от първия отбор на Левски?

- Да. При родените 2003 година имаме много добри футболисти - Дани Начев, Мартин Хайдаров, Марин Петков, Иван Андонов. Те тренират с първия отоор. Да не слизам още надолу, но и там имаме много талантливи деца. Така че Левски продължава да си е фабрика за таланти. Да добавим че имаме 24 души национали - с най-голям принос към българските национални отбори. Във всяка възраст имаме най-малко по трима. В родените 2003 са 7, в 2004 също 7. В 2005 са 8.

Тоест феновете на Левски могат да са спокойни, че в школата има младоци които, ако получат шанс, няма да разочароват.

- Да. Имаме футболисти с потенциал и с бъдеще. 

Важно ли е според вас за юношите да имат участия в международни турнири?

- Разбира се. И това е залегнало в нашата концепция. Всеки един отбор играе минимум в един такъв турнир срещу сериозни отбори. Миналата година в Лил бяхме на един такъв турнир с набор 2001 година, на който се представихме на изключително добро ниво. Аз присъствах и останах изключително доволен от нашите деца.

Казахте, че има деца, които могат да бъдат наложени в първия отбор. А през последните 2-3 години има ли такива, които бяха изпуснати и сега вече нямат нищо общо с Левски?

- През последните две години за предишното ръководство това не беше приоритет - да се налагат млади футболисти. Приоритет беше да се купуват чужденци. А какъв беше резултатът?! За мен, а и за всички левскари - това беше най-скъпото трето място в историята на Левски. 

Имате ли практика да пращате треньорите от школата на обучение?

- Да. Ние имаме партньорство с Каляри. Миналата година трима от нашите треньори бяха в там за период от 2 седмици. Знанията, които са ги натрупали като цяло от учебно-тренировъчния процес в Каляри, помагат в работата им в школата. 

Добре ли е според вас треньор от школата да бъде включен в щаба на новия треньор на първия отбор на Левски, за да му помага в работата.

- За мен дори е задължително. Винаги трябва да има един треньор от школата в първия отбор поради няколко причини. Той е човекът, който може да дава много информация на треньора на първия отбор за състоянието на определени деца. А и не само той. В това число и аз. Така по-лесно и плавно можем да постигнем прехода от юношите към първия отбор. 

Преди години имаше 7-8 школи в София. Сега колко са?

- Сега на територията на София има около 28 частни школи. Както казах - конкуренцията е жестока. Именно заради нея трябва да подобрим базата, за да привличаме по-лесно децата.

Добави коментар Коментари (29)

8 клас (Гост) 29 отговор
20 май 2019 | 19:14

Този неграмотник още ли го търпите.Събличай. Рейтинг: 4 2

Фне на Левски (Гост) 28 отговор
20 май 2019 | 16:11

Докато Боримиров го държат в Левски знаете заради кого ДЮШ ще е в трагично състояние. За статистиката вижте резултатите от както той е в школата. Пълен провал! Рейтинг: 5 5

do Lazar Falli (Гост) 27 отговор
20 май 2019 | 15:58

Ти за Тити Папазов да си чувал??? Рейтинг: 1 0

С.Русев (Гост) 26 отговор
20 май 2019 | 15:30

Искам да питам, на тези новите терени ли ще бъде мача ,със БОКА:Милан. Най после защото си пазя билетите. Рейтинг: 7 4

Георг (Гост)
20 май 2019 | 16:21

Пикльо, ,да те „клатят“ анадолските манафи! Болен комплексиран селски тарикат! Рейтинг: 8 4

ФЕН (Гост) 25 отговор
20 май 2019 | 15:22

КАКВО ЩЕ ПРАВИ ""КАЛАШНИКОВ"",,,ТЕРЕНИ ЗА ПАША ЩЕ ПРАВИ...ИНАЧЕ КАТО ИМ Е СПОНСОР ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПРАВЯТ, НЕ ЗНАЯ НА КОЙ НАРОД СТЕ ОТБОР,АМА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ ВИ МРАЗИ ТЕЛЕТА Рейтинг: 3 7

Люлин88 (Гост)
20 май 2019 | 22:02

УМРИ В ЛАЙНА. Рейтинг: 2 2

Говедо (Гост) 24 отговор
20 май 2019 | 15:02

Кои са нашите съперници, за шампионска лига? За едно теле питам. Рейтинг: 1 2

Етрополе (Гост) 23 отговор
20 май 2019 | 14:59

Аз съм гейтака Дрисподов, бича чекий на пейката Рейтинг: 6 5

Коко (Гост)
20 май 2019 | 16:15

Ама играе в серия А на Италия а вашите куци коне и във Вадуц не ги искат нали щяхте да продавате патъка супер нападателя на балканите ама ви го върнаха като колетна пратка ще превите игрища като си върбите 40 сте милиона борчове цял живот сте на гърба на хората измекяри Рейтинг: 4 5

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

... (Гост)
20 май 2019 | 18:09

"Гейтака" си взема по милион на сезон Рейтинг: 0 2

W w W . еКiРi365. сОм --- (Гост) 22 отговор
20 май 2019 | 14:53

W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- Тотнъм , Ливърпул, Барса , Юве , Рома и много други . Рейтинг: 0 3

Боримиров ? (Гост) 21 отговор
20 май 2019 | 14:41

Ей д ВЛАШКИ , с кви пари строиш бе влах смотан ? Черепа не ги е изкарал в Люлин на Кооперативния пазар. Скоро ще се усети и като ви тегли майната - айде в Елин Пелин . Рейтинг: 5 2

Какъв ти е проблема? (Гост)
20 май 2019 | 16:19

С парите на Таки : Друго нещо интересува ли те? Разрешение от теб трябва ли ни? Да си разплетем ли чорапите понеже теб те е обзела зависта и яроста? Хахаха Рейтинг: 3 1

Левскар (Гост) 20 отговор
20 май 2019 | 14:48

Евстати ли си, прасе ли си, червен люляк ли си не знам но си тъп галош.Розови прасенца с дъх на люляк разберете-вашата лакомия,нахалство,наглост и най вече простогтия ви докараха со тук.Отбор без историяи неясно бъдеше.Искави ви се ама хората не са прости като вас.Припознали били. Смешници.Вярвай те си.Истинския чорбарски отбор го няма Рейтинг: 8 6

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Люлин88 (Гост)
20 май 2019 | 22:13

Само Левски!!!! Рейтинг: 1 3

ERNETPARI (Гост) 19 отговор
20 май 2019 | 14:25

ПЕ ЧЕЛЕТЕТЕ ПО 899$ НА МЕСЕЦ. ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е ДА СЕ РЕ ГИСТРИРАТЕ. БЕЗ ДА ВЛАГАШ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА 11 ТОП САЙТА. ЗА ПОВЕЧЕ ИНФО ТУК. --------------------------------------B G S E C U R E - P T C - S I T E - C O M Рейтинг: 0 2

batko zlatko (Гост) 18 отговор
20 май 2019 | 14:19

Ей видински кавал по добре се връщай на село че тука те подмятат като носна кърпичка. Едно време като дойде на Герена прескачаше трамвайните линии случайно да не те хване ток.После се щуряше из втора лига в Германия но с АУДИ.Прост си бате.Айде бегай Рейтинг: 12 4

Класната (Гост) 17 отговор
20 май 2019 | 14:17

Ще продададем повече тебешири и какво са 40 000 000 ? Рейтинг: 10 2

Бойко (Гост) 16 отговор
20 май 2019 | 14:09

За трето място стигат . Рейтинг: 6 6

Неч€$тен (Гост) 15 отговор
20 май 2019 | 13:47

Как тъй ще правят игрища с 40 милиона дългове?! Рейтинг: 10 6

Вижоще

Левски

Левски слага спонсор на ръкава, Колев каза: Думата "фалит" е забранена на този стадион (видео) 03 декември 2020 | 13:15
Стоянович поиска нови играчи и каза какво мисли за изпадналия в немилост Станислав Иванов 02 декември 2020 | 19:58
Славиша Стоянович: Не искам да чертая схеми 02 декември 2020 | 09:38
Левски пусна виртуални билети за мача с Арда 03 декември 2020 | 14:19
Божинов за себе си: Перфектен, уникален си, Божигол! You are the best! (видео) 24 ноември 2020 | 13:43
Легендата Иван Тишански за годините в ЦСКА, Левски и как се пази Йохан Кройф 22 ноември 2020 | 14:13
Михайлов: Гоним 5 победи от 5 мача, не ме интересува как (видео) 02 декември 2020 | 20:39
Насиру: Концентрирани сме да работим в името на Левски 02 декември 2020 | 19:37
Левски спря Локо (Пд) в дебюта на Стоянович (видео+галерия) 02 декември 2020 | 19:23
Съдийски назначения за 15-ия кръг на efbet Лига 02 декември 2020 | 16:13
Левски ще рестартира сезона 02 декември 2020 | 07:56
Левски обявява нов спонсорски договор в близките часове 01 декември 2020 | 20:44
Левски пусна виртуални билети за мача с Локо (Пд) 01 декември 2020 | 13:09
Новите правила за Covid-19 се оказаха сериозна пречка за Левски 01 декември 2020 | 10:28
Румънци напират за талант на Левски 01 декември 2020 | 07:57
Валентин Железов ще свири мача между Левски и Локомотив (Пловдив) 30 ноември 2020 | 22:14