Домусчиев: Некомпетентни хора искат окончателно да убият футбола в България 06 октомври 2019 | 17:15

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев коментира пред gong готвените забрани и рестрикции спрамо професоналните клубове в България. Както е известно, БФС обяви, че от следващия сезон родните тимове не могат да привличат вратари, които нямат паспорти от държави от ЕС, а шефът на треньорската школа - Лъчезар Димитров, добави, че може да последват и още по-големи рестрикции.


Домусчиев атакува хората, които измислят подобни забрани, наричайки ги "пълна глупост" и обяви, че те ще доведат до още по-слаб български футбол.

- Г-н Домусчиев, преди няколко дни по предложение на председателя на българската треньорска школа по футбол Лъчезар Димитров, БФС прие решение вратари с паспорти извън ЕС да не могат да играят в България. Странната санкция не се прие никак добре. Вие как гледате на тази забрана?


- Пълна глупост. Явно някои хора си мислят, че с рестриктивни мерки може да се промени нещо в българския футбол, без да се замислят, че проблемът е в качеството на работа в детско-юношеските школи и в осигуряването на достатъчен брой деца, които да попълват тези школи. В България няма чак толкова много вратари. Лудогорец разполага с няколко качествени състезатели под рамката на вратата, които доста отбори имат желание да привлекат. Успяхме да ги изградим без насилствени методи. Къде са останалите вратари, г-н Димитров?- БФС обяви, че забраната е съгласувана с треньорите от школата по футбол, но членът на Академията Михаил Мадански заяви, че това е лъжа, тъй като специалистите не са участвали. Редно ли е да се взимат подобни решения от една шепа хора, които с нищо не са доказали, че могат да бъдат полезни на футбола. Без да са обсъдени със специалистите, ръководителите на отборите и собствениците, които издържат клубовете?


- Това е едно тоталитарно решение, което е взето в Бояна. За съжаление аз нямах възможност да присъствам на този Изпълком. Въобще и не бях уведомен, че ще има такова решение. Взето е от хора, които не дават пари за футбол и нищо не разбират. Решението е взето без да се питат клубовете. Никой не ни е питал. Това е чисто административна мярка, която ще навреди и на малкото отбори, които имат амбиция да играят в Шампионска лига или Лига Европа. Ако се въведат рестрикции няма да могат да го правят, тъй като качеството на отборите ще падне допълнително. Не мога да повярвам, че се взимат такива решения и то по такъв начин. Това няма да доведе до нищо добро за българския футбол, тъй като измисляме поредната простотия.

- Лъчезар Димитров заяви, че се обмисля подобни ограничителни мерки да бъдат приети и за полеви играчи от държави извън ЕС. Подобна практика не съществува никъде в Европа.

- Със сигурност не съществува. Ако господин Димитров е гледал последния ни мач в групите на Лига Европа срещу Ференцварош, тъй като това е най-пресният пример, щеше да види, че противникът ни беше с петима играчи, които са от държави извън Европейския съюз. И то, при положение че Унгария се слави със своя национализъм. Играха с футболисти от Кения, Беларус, Босна и Бразилия. Няма смисъл да им изреждам имената. Така че в България пак почваме да откриваме топлата вода и да се правят някакви измишльотини, които ще са на гърба на българските клубове.

- Ако се стигне до подобно решение как ще се отрази на водещите отбори в България?


- Ще се отрази по следния начин. Българските клубове не могат да си позволят класен играч от ЕС. Трансферната му цена и възнагражденията са му много високи. Все още, не само българските клубове, а и всички клубове, които са с по-ограничени възможности, успяват да пазаруват играчи от Африка, от Латинска Америка и да правят някаква селекция. Същото важи и за Лудогорец и при всички положения, това важи и за другите големи клубове в България. По този начин ще бъдат ограничени възможностите на отборите да имат класни чужденци в своята селекция.

Техните селекции ще бъдат основно насочени не към българи, както очакват с това решение да се реализира нещо, а ще бъдат насочени към играчи от европейския съюз, тъй като там няма как да има забрана. Просто поредната голяма простотия. Няма как нашите школи да дават таланти, без да има достатъчна масовост във футбола. И ръководителите, и хората, които взимат такива решения и хората, които дават такива предложения, първо трябва да насочат своите усилия да се влезе в училищата.

Футболът трябва отново да стане масов спорт, както беше преди 30 години. Тогава всяко едно дете играеше пред блока и оттам излизаха талантите, които отиваха в школите на клубовете. В момента на кастингите се явяват все по-малко деца и виждате какво става - и интересът по стадионите намалява. Просто футболът не е това, което беше. Не случайно всички клубове в Европа имат в школите си деца от други държави, включително от Африка, от Бразилия, от Аржентина и т.н.

Когато младежкият отбор на Лудогорец играе в Младежката Шампионска Лига, в мачовете с всички тези западни отбори, нашите деца са играли срещу африканци, срещу представители на доста нации, извън европейския съюз в тези клубове. Просто футболът вече не е това, което беше. Става дума за професионални футболни клубове, които трябва да могат и да се издържат с работата си в школите и в селекцията. И при всички тези правила и ограничения на тези отбори ще им бъде все по-трудно. Смятам, че българският футбол ще продължи да затъва, след като такива "умни решения“ се взимат, без да се допитват до клубовете и техните необходимости.

- Как ще коментирате обсъждането на възможността отборите от Първа лига да имат задължително на терена поне един футболист до 23 години?


- Пак казвам, че това са такива рестриктивни мерки, които се взимат от хора, които нищо не са дали за българския футбол. Говоря като финанси. И няма и да дадат. Просто сядат едни хора, взимат някакви решения и въобще не ги вълнува, защото тях не ги боли. Те не влагат средства от джоба си, както ние вадим с брат ми. Просто те са на една хранилка много хора и чакат да се покажат колко са значими. Това е пак поредна глупост. Ние издържаме цял отбор в Б група, където нашите деца, когато навършат 17-18-19 години, и по-специално по-талантливите такива, имат възможност вече да се докоснат до професионалния футбол.

Оттам нататък тези, които покажат необходимите качества, имат възможност /както знаете не малко наши деца вече играят в efbet Лига/ да отидат в професионалния футбол - според техните качества и според интереса от клубовете. Когато едно дете е талантливо няма как български клуб, професионален, да не го вземе. Защото при всички положения това е една добра възможност и за клуба, и за момчето. Ето погледнете Доминик Янков и Керчев играят в Ботев Враца, Слави Ковачев играе в Етър, имаме две момчета, които играят в ЦСКА 1948. Няма да ги изреждам всичките, но това е пътят, това е бъдещето.

Когато имаш качество, ще има търсене на тези играчи. Когато са подготвени, ще започнат да играят като титуляри. А не с административни мерки. Това е простотия от комунизна. Просто не мога да повярвам, че има хора, които взимат подобни решения. Без да се допитат до тези, които си дават парите, времето и сърцето в развитието на даден клуб.

- Чужденците ли са големия проблем на българския футбол, или определени хора се опитват да прикрият собствената си несъстоятелност, като замазват очите на хората? Вместо да взимаме добрите практики в Европа да се изграждат стадиони и бази, и да се наемат качествени специалисти, се обмислят насилствени методи, които е доказано, че не водят до нищо добро.


- Навсякъде в Европа има местни момчета, има и чужденци, които играят в даден клуб. Това е вече въпрос на преценка на самия клуб как иска да се развива, какво иска да развива и какви са неговите възможности. Пределната цел на всеки един клуб е да се представя достойно и, при възможност, да печели местния шампионат, да играе в евротурните. Така че, не може с мерки от хора, които нямат нищо общо с клуба, да се определя политиката на даден клуб. Къде са тези треньори и професор Димитров ли е, кой е, които са измислил тези "умни неща"?

Защо те не са в клубовете, защо не дадат методология на отборите, които имат нужда? Защо не работят с подрастващите? Аз тези хора не съм ги видял нито един път и не съм чул да са стъпвали в Разград. Взимат си от някаква камбанария решение и ги налагат като задължения на абсолютно всички клубове. Защо те не са в школите, защо не помагат на треньорите, защо не предлагат обучения, методология и т.н.? Именно те са главните виновници, че ние нямаме талантливи деца, изхождайки от тази логика.

Защото, в крайна сметка, те са тези, които трябва да спуснат тези неща - да спуснат методологията, да работят с треньорите, включително и от школите, да ги обучават. Значи те не са си свършили работата. И в един момент проблемът най-вероятно е пак Домусчиев. И това, че няма юноши в мъжкия отбор на Лудогорец. Целите на Лудогорец са високи. Както са високи и на много големи клубове в Европа. И никой не се съобразява с мнението на техни администрации. Техните администрации не пречат, за разлика от това, което се получава в момента в България.

- В крайна сметка ще излезе, че в България няма да можем да привличаме добри чужденци извън ЕС, а в същото време всяка държава може да го прави и да взима наши момчета. Няма ли по този начин да падне нивото на футбола ни?


- Естествено, че ще падне. Нашите талантливи момчета отиват в Европа. А ние като няма да имаме възможност да взимаме качествени играчи, как да е високо нивото на българския футбол? Ще стане едно ниво "В" група и аз не знам кой изобщо ще го гледа. При всички положение, ако нещата продължават така, парите за телевиозионни права ще паднат следващите години за клубовете, защото няма да има никакъв интерес. Няма да има и приходи от УЕФА. Така че, ще си остане само проф. Димитров и "умните" глави около него, които са измислили тези простотии, да си управляват и да си мислят, че правят нещо.

(на снимката: Юри Николов, заместник директор на треньорската школа)

- Ако заради тези решения футболът ни слезе още по-надолу, ще е почти невъзможно наш отбор да влезе в групите било на Лига Европа или Шампионска Лига. Клубовете ни ще отпадат на още по-ранен етап. Кой ще компенсира тогава милионите, които влизат от участието в Европа?

- Със сигурност няма да е футболният съюз и няма да е проф. Димитров и хората, които измислят тези "умни" решения.

- Това означава, че собствениците ще изпитват по-голямо затруднение в издръжката на клубовете...


- Абсолютно... Аз съм убеден, че по този път ще става все по-голяма аматьорщината в българския футбол. Хората, на които би следвало да се разчита да помагат да се създават треньори, и тези треньори да създават  таланти, не си вършат работата. Просто си измиват ръцете с тези неща.

Добави коментар Коментари (65)

Ерг (Гост) 65 отговор
08 октомври 2019 | 09:53

При първия гол и засада имаше ама няма кои да вдигне флага Рейтинг: 0 2

Футболен фен (Гост) 64 отговор
07 октомври 2019 | 23:11

Абсолютно неадекватно изказване на Домусчиев! Не е нормално да се взимат чужденци на килограм. Истината е че като не играят българи няма как да се развива българският футбол, както на национално така и на клубно ниво. Какво ли ще стане ако Домусчиев се махне от Лудогорец? Рейтинг: 3 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

k (Гост) 63 отговор
07 октомври 2019 | 13:45

Ференцварош имали петима от извън ЕС. А Лудогъзец имаха ли петима българи в състава? Не става с рестрикции, а с какво? Да налее държавата още милиончета в джобовете ви, да де - на документи в школи, които никой не е виждал? Рейтинг: 2 7

Бфс (Гост) 62 отговор
07 октомври 2019 | 03:33

На Киро му е достатачно съдията да работи за него. Рейтинг: 2 9

Слугата (Гост) 61 отговор
06 октомври 2019 | 23:22

Уникални предложения на слуги в ,синьо".Мислят си,че удар по конкуренцията ще ги направи шампиони.Какво израстване само?!Такива решения ни ,,уреждат" до първи кръг в Европа и толкова. Това е срам и позор.Вън от Изпълкома, от БФС и българския футбол. Безсрамници, изчезвайте в любимия Ви клуб. Рейтинг: 12 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ANTIFA (Гост) 60 отговор
06 октомври 2019 | 23:16

ЗНАМ ЧЕ ОТ СРАМ ИМ Е КАЗВАНО ЧЕ СА БЪЛГАРИ НО НЕ ВЯРВАМ ЧЕ СА БИЛИ ТАКИВА НА ДЕЦАТА РАЖДАНИ СЛЕД 100 ГОДИШНИ ИЗНАСИЛВАНИЯ НА БЪЛГАРКИ ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ И ПОСЛЕ 200 ГОДИНИ ГЪРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО ПОСЛЕ 500 ГОДИНИ ТУРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО НЕ ВЯРВАМ ИЗОБЩО ДА СЪЩЕСТВУВА ДОРИ ЕДИН БЪЛГАРИН Рейтинг: 1 9

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Ео (Гост) 59 отговор
06 октомври 2019 | 22:53

Единия мисли за клубния си отбор другия за националните. Свободения пазар капитализъм без рестрикции срещу национализъм след като трябва да си българин да играеш в националния отбор. Рейтинг: 3 3

777 (Гост)
06 октомври 2019 | 23:00

Кой мисли за националите, че не стана ясно??..... Изведнъж се оказа, че българския футбол е унищожен и сега трябва да намерим виновни.. Киро.. турското робство... бразилците... международното положение... Рейтинг: 9 1

Do777 (Гост)
07 октомври 2019 | 00:22

Как кой? На Свободния пазар значение на националност няма, а е важно даима проход. Така, че няма как да е Киро. Рейтинг: 3 1

Левски (Гост) 58 отговор
06 октомври 2019 | 22:34

Аз съм талант ще ме чакаш,нали си баровец Рейтинг: 3 0

Черепа (Гост)
06 октомври 2019 | 22:45

ще те чака! С отворени обятия! Рейтинг: 3 0

Ivo (Гост) 57 отговор
06 октомври 2019 | 22:33

Тя темата е голяма, но като изключим това с какво си маже Киро косата, човека е прав! Ако някой трябва да се учи от някого, нека баражните български отбори се учат на управление от Киро. Не го знам какъв е и не ме интересува, но е факт, че Лудогорец тръгна от В група, нали така? И по едно време се надиграваше с ПСЖ и Реал. Не ги забравяйте тези неща. Ако искаме българите един ден да сме успешни и да не се обличаме от килата, трябва да се смирим малко и да гледаме себе си, а не какво другите са ни виновни! Българският футбол ухае на мърша и това не е вина на Киро! А тези тьпаци от БФС, начело с шефа им имат огромната заслуга за това! Хубаво ще забраниш чужденци, ама с какво ще ги запълним тези дупки??? Тея изобщо акъл имат ли? Рейтинг: 14 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

до Иво (Гост)
06 октомври 2019 | 22:44

Е, да! Има и умни хора с добри разсъждения като теб, но доста хора казаха, че в България "лошия матриал" е 80%. Аз смятам , че са по-малко, но пак по-вече от 51%- критична маса. За това сме последни по всичко. И във футбола. Никой не възпитава и развива младите физически и в личностно отношение. Какво да очакваме тогава? ..... Освен злобни, просташки коментари? Рейтинг: 12 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ФУТБОЛ МЕНИДЖЪР (Гост) 56 отговор
06 октомври 2019 | 22:09

Първия онлайн ФУТБОЛ МЕНИДЖЪР, играта която ви плаща докато я играете! Информация за играта и най добрите стратегии може да намерите на---> spe4eliotigri3_blogspot _com Рейтинг: 1 3

Въпрос (Гост) 55 отговор
06 октомври 2019 | 21:55

"Топ школата" в Разград за близо 10год колко юноши разви и наложи в Нямахорец?! Как след толкова време поне един млад футболист Българин няма в Лудогорец ? Нали сте най,най защо не налагате млади български футболисти в отбора? Защо купувате само завършени футболисти и не налагате млади момчета в "националната си кауза" ? Рейтинг: 9 9

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Школата е на (Гост)
06 октомври 2019 | 22:39

ШЕСТ /6/ години! Ами няма ! Няма материал. Има добри футболисти, има школа , за разлика от други отбори. Има и ВТОРИ отбор, където играят по-кадърните. Но няма вече млади хора. И не само в Разград, в цяла България. Не ВИЖДАШ ли, че проблема е в липсата на школи в цяла България , не в Разград. Не се дават пари за развитието им от държавата и собствениците.За разлика от тях Домусчиев дава пари. Но шес години, липса на материал.Ако имаше кадърни, не смяташ ли , че щяха да ги наложат в първия отбор. Празна главо, смяташ ли , че с административни решения въпроса ще се реши. Прост народ. Това е. И липса на кадърни подрастващи. Но за второто е виновен лошия ДЪРТ материал с тъпите си разсъждения. Рейтинг: 9 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

ГОСПОТ БОК (Гост) 54 отговор
06 октомври 2019 | 21:36

В ДЪРЖАВАТА НА МАФИОТИТЕ, БАНДИТИТЕ СА НА ПОЧИТ Рейтинг: 11 1

абе.. (Гост) 53 отговор
06 октомври 2019 | 21:32

Има ли фенове на уевски на стадиона? няма счупени седалки не се бият. все едно ги няма Рейтинг: 4 3

... (Гост) 52 отговор
06 октомври 2019 | 21:24

Колко юноши извади кирчо за 8 години Шампиони?? Колко инвестира в юноши като говорищ че проблема е там. Защо в насрания ти отбор играят само НЕГРИ И МАНГАЛИ??? Така ли ще оправим Българския футбол. ТИ си позор за България . Рейтинг: 13 12

Б. Б (Гост) 51 отговор
06 октомври 2019 | 21:18

По-слагаческо интервю не бял чел. Направо му олиза топките, чак потече слуз. Пфуууу Рейтинг: 14 6

Вижоще

Още по темата

Лудогорец

Павел Върба: Ситуацията е сложна, трябва да я приемем 05 април 2020 | 11:54
Домусчиеви дариха 250 000 лева за хора в неравностойно положение 03 април 2020 | 10:50
Лудогорец се върна до лятото на 2016 година и второто си влизане в групите на ШЛ (видео) 05 април 2020 | 15:01
Лудогорец пуска предпазни маски с клубните символи 02 април 2020 | 12:53
Дяков: Яд ме е, че ни биха в последните 20 минути (видео) 20 февруари 2020 | 22:31
Върба: Голямата цел си остава Шампионската лига 18 януари 2020 | 17:53
Лудогорец даде ход на антикризисни мерки! Футболистите орязаха заплатите си 04 април 2020 | 16:22
Президентът на УЕФА заплаши България с изхвърляне от евротурнирите 03 април 2020 | 20:39
И в Лудогорец може да има намаляване на заплатите, призна капитанът 03 април 2020 | 10:20
Шеф в БФС: Най-сигурното нещо изглежда, че Лудогорец ще е шампион 03 април 2020 | 09:35
Пламен Илиев: Тежко е, но ще се справим 02 април 2020 | 19:05
Лудогорец припомни паметна победа на тима над Цървена звезда (видео) 02 април 2020 | 11:26
Кирил Домусчиев: Много хора ме погребваха, но се справих с това грипче! 02 април 2020 | 10:05
Семейство Домусчиеви с още едно дарение - този път за ловешка болница 01 април 2020 | 19:55
Лудогорец пожела бързо възстановяване на д-р Адемов 01 април 2020 | 17:29
Халф на Лудогорец направи дарение в Сенегал 01 април 2020 | 16:29

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?