Васил Божков: Готов съм веднага да дам акциите на феновете или който ги поиска (видео) 08 май 2020 | 08:10
Финансовият благодетел на Левски Васил Божков хвърли светлина върху заплетената ситуация в клуба. Бизнесменът се включи по bTV от Дубай, където се намира от края на месец януари. Той обяви, че е бил в затвора около две-три седмици, а също така, че е готов да даде акциите на "сините" феновете или който изрази желание да ги вземе. Както е известно, към него има 11 повдигнати обвинения от българската прокуратора. Божков е в компанията на Георги Попов, който държи 86,6% от акциите на близо 106-годишния клуб.

"В момента съм в Дубай, добре съм. Намирам се тук от края на месец януари. Живея в апартамент. Апартаментът не е моя собственост, под наем е, но това не са съществени неща според мен. Дайте да говорим по същество, защото има много по-важни нища, които да се кажат.

Статутът ми е на резидент. Прекарах в ареста, по-точно в затвора, две-три седмици. Нямах достъп до телефон, средства, никаква комуникация с външния свят. Бях освободен, след като дубайските власти разбраха какво представляват обвиненията към мен. Мога да ходя, където си поискам, но ще бъда арестуван, ако напусна Обединените арабски емирства.

Тук сме с Георги Попов, същото се отнася и за него. Вчера имаше имен ден, празнувахме голяма компания, с наши приятели. Не знам какви действия са имали българските власти в Дубай, аз лично не съм ги видял. Никой не се е опитвал да се свърже с мен от прокуратурата. Виждате, че си вдигам телефона. Звъните и аз вдигам телефона. Не знам защо прокуратурата не се опитва да се свърже с мен.

България не е правова държава, докато Емирствата са. България се управлява от хунта в момента. Докато не се случи това с мен, аз не го вярвах. Ще се върна в България, когато условията го позволяват. Колкото по-скоро, толкова по-добре. Аз съм невинен. Под подходящ момент разбирам, когато делото влезе в съда, той все пак е по-обективен.

Аз бях направил за Левски всичко, за да върви добре. Както виждате, отново искат да ми отнемат имуществото силово. "Няма да помагаме на Левски, ако не се смени собствеността" - това какво значи според вас?

Нали Левски е акционерно дружество все пак - да сте чували да има ангажименти акционерите да издържат акционерните си дружества, но все едно. Аз съм готов да дам акциите на всеки един. Не да ги продам, а да ги дам, само и само Левски да бъде спасен. А кой унищожи Левски, всички знаем! Да благодаря на феновете за това, което направиха по време на карантината.

Кой унищожи Левски ли? Ами знае се! Борисов, Борисов. Защо ли? Защото унищожи компаниите, които издържаха Левски. Как стана това - с грубо нарушение на закона. Кои компании е унижощил ли? Всяка една компания.

Страшен привърженик, той какво каза: "Дай да заграбим акциите първо, после ще помогнем". Да е дал една стотинка лично Борисов някога за нещо? С парите на народа казва: "Аз дадох". И как ще спаси той Левски? Като му даде кредит - и после като се изхарчи кредитът откъде ще се върне? Или ще намери друг човек-идиот, който да го издържа и след това да го арестуват и него?

Какво значи да помогне при друг собственик? Преса за отнемане на имущество. Аз съм инвестирал 25 милиона лева в Левски, за по-малко от една година. Левски беше стабилен клуб и вървеше нагоре.

Дали някой ме накара да взема Левски? Това е тема на друг разговор, за следващо интервю, дайте да гледаме фактите сега.

Бих продал акциите на Левски на сериозен инвеститор или бих ги подарил на феновете или който иска. Акциите вече не ми трябват.
Аз не мога да направя нищо за Левски от тази ситуация. Единственият вариант да направим нещо за Левски и Левски да продължи да се развива е да се прегледа внимателно закона, да сме отменят всички незаконни акции, компаниите, които издържаха Левски да продължат да го издържат. Без запорите над фирмите ми, които са незаконни, Левски няма никакви проблеми.

Влизането ми в Левски остава за следващ разговор. Другият вариант е да дам акциите там, откъдето съм ги взел. Трудно могат да се дадат акциите в момента, но ще го направя. Или ще ги дам на феновете.

Феновете ще ви кажат от кой са прехвърлени акциите, в книгата на акционерите се вижда от кой съм ги взел, от кой са купени.

Сега съм готов да ги дам на който пожелае, но не виждам бъдеще за Левски, който и да ги вземе. Вие виждате ли Левски да оцелее в ръцете, на който и да е друг.

Борисов поставя условия, а аз казвам какво трябва да стане, за да оцелее Левски, иначе съм готов да дам веднага акциите.

Никога не съм искал извинение от феновете. За какво да ми се изиняват?  Даже съм им благодарен за това, което направиха за клуба по време на карантината. Това е безпрецедентен случай! Да искам извинение от подлогата на Бойко, който ходи и му припява, е абсурд!  

Водил съм разговори с Павел Колев и Тити Папазов. Попита ме какво да прави, аз му казах, че не мога да помогна в момента, акциите ще ги дадем на който ги иска. Ние сме с вързани ръце.

Казах "подлога" за Хиндлиян, или как... Степан Хиндлиян. Отива и припява. Защо използвах този епитет ли? Защото така се държи. Казах им януари: "Момчета, ще бъде приет такъв закон. Ако бъде приет, няма как да се издържа Левски".

Смятам да дам акциите, на който ги поиска, включително и на феновете, стига да могат да издържат Левски.

Януари казах на феновете: "Законът е противоконституционен, помолете Борисов да не го подкрепя". Единствено беше това. Те отидоха, видяха някакъв измислен доклад и казаха няма да се бъркаме в корпоративни интереси. Все едно тази корпорация не издържаше Левски и Левски не вървеше стабилно благодарение на нея".

Божков припомни хронологията на законодателните промени в областта на хазарта. Той отново подчерта, че не е нарушил закона такъв, какъвто е бил и обвиненията за отклоняване на данъци е невярно. Той посъветва тези въпроси да бъдат зададени на премиера и финансовия министър Владислав Горанов.

"Имали сме постоянни контакти с министъра - лични и по телефона. Той трябва да си подаде оставката. Това е работа на прокуратурата. Подготвям сигнал в момента, който ще бъде разпространен публично. Не вярвам господин Горанов да отрича, че сме имали срещи", каза още Божков.

"Казах на Павел Колев и на Тити, че ще им дам акциите, ако могат да се оправят, е добре. Като дам акциите ставам страничен наблюдател и не виждам как ще се оправят с това положение", добави Божков.

"Общото между мутрите от 90-те и сегашните е Бойко Борисов. Различното е Делян Пеевски, който дърпа конците", завърши Васил Божков.

Добави коментар Коментари (267)

CSKA_1923_SOFIA фен на: --- 267 отговор
09 май 2020 | 10:06

Бавно умира Динамо - Спартак Сф, но в мъки.. Рейтинг: 1 0

Взел Кольо дал Кольо (Гост) 266 отговор
09 май 2020 | 03:18

Це це ка , умре !!! Рейтинг: 0 1

Kam (Гост) 265 отговор
08 май 2020 | 19:55

Не съществува вариант ФК "Левски" да фалира и няма шанс да бъде изхвърлен от първа лига, затова всеки който се надява това да се случи по добре да избие това от главата си! Рейтинг: 3 6

подуенски каубой (Гост)
08 май 2020 | 20:00

илюзия, брат. Вече са ни наточили ножа и тоя път никой няма да помогне. Рейтинг: 3 2

кьорвирус колев (Гост) 264 отговор
08 май 2020 | 18:46

дай боже да не фалирате, и да си кретате със заеми и да мизерствате както сега, дано дай боже да векувате както последните 10години без трофей и само дългове и трета ръка футболисти, да се събличате и да просите, и да си мислите че сте спасители,хайде лек път до дубай за акции струващи 25мил. и цирк левски подуене да продължи начело с кьорвирус колев и пелтек тити. дано мъките ви агонията ви край нямат, никакво фалиране, изкарайте кутиите за просия и бог бойко със вас, ха ха, жалки клошари. Рейтинг: 8 2

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

цесека УМРЕ (Гост) 263 отговор
08 май 2020 | 18:29

Много ги боли пpaceтата, че цесека умря, а Левски пак ще се оправи. Рейтинг: 3 5

подуенски каубой (Гост)
08 май 2020 | 19:58

вече няма как да се оправим, брат. Тръгваме към А окръжна. Рейтинг: 6 0

ФЕН НА ТЕЛЕШКО ВАРЕНО (Гост) 262 отговор
08 май 2020 | 18:17

ККРЕДИТ ЗА ЛЕФСКИ Рейтинг: 3 1

Бареков (Гост) 261 отговор
08 май 2020 | 17:37

Бареков съм, директно от Брюксел. Аз искам да ги взема, щом Божков ги дава на който ги иска! Феновете на Левски могат да разчитат на мен. Рейтинг: 3 0

. (Гост)
08 май 2020 | 18:03

Брюкселско зели има ли, недей яж от него кисило е Рейтинг: 2 0

ЦЕСЕКАР (Гост) 260 отговор
08 май 2020 | 17:29

Божков да върне акциите на левскарите, но след няколко месеца. Рейтинг: 3 2

: (Гост) 259 отговор
08 май 2020 | 17:27

Нещата отиват към закриване Рейтинг: 8 2

Kokala (Гост) 258 отговор
08 май 2020 | 17:25

Наискачаха агентите,от тия всичките няма нормален човек,всичко е бивши на дс,това е лефскитУ на Софиянски от 2001г,това създаде той и задругата му доносници Рейтинг: 3 2

Наблюдателен (Гост)
08 май 2020 | 19:40

Не ти ли омръзна да я публикуваш тая простотия? Рейтинг: 2 1

Нове ходлинг (Гост) 257 отговор
08 май 2020 | 17:18

Г-н Божков обяви че ще даде акциите, единственно и лично на г-н Степан Хилдиян в Дубай. Последният, очевидно има опит в дву-три и повече странни преговори. Г-н Божков вярва, че това е точният човек за бъдещето на клуба. С Уважение: Васил Божков Нове холдинг Рейтинг: 5 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Заем!? (Гост) 256 отговор
08 май 2020 | 17:13

Той Божков си го казва в интервюто - ако вземат заем, как ще го върнат? Рейтинг: 13 0

Напълнял (Гост) 255 отговор
08 май 2020 | 16:43

Рядко противен и нагъл човек! Рейтинг: 5 5

. (Гост) 254 отговор
08 май 2020 | 16:32

То сега една акция не струва повече от 50 стотинки, един вид говорим за не повече от 15 милиона Рейтинг: 8 1

an (Гост) 253 отговор
08 май 2020 | 16:04

време е лефски и авиаторите да се обединят и да си спрентат една оргия на гей арена Рейтинг: 6 4

. (Гост)
08 май 2020 | 16:29

Ще им се смеят момичетата, не чак толкова лесно Рейтинг: 3 1

Лиска етрополе екотой (Гост)
08 май 2020 | 16:41

Друго си е чавдар да се обедини с литекс и да загробят умрялото сесека. Рейтинг: 5 5

Вижоще

Още по темата

БГ Футбол

Левски поиска незабавен конгрес на БФС 04 март 2021 | 15:29
Жребият отреди: столично дерби и късмет за ЦСКА-София 04 март 2021 | 20:29
Женското футболно първенство вече по Sportal.bg и Sportal TV 04 март 2021 | 13:23
Съдбата намигна на Славия - "белите" продължават напред (видео+снимки) 04 март 2021 | 20:13
Шеф на Лудогорец се ядоса: Кой назначи Попов? Трябваше да отрежат крака на Недялков ли? 03 март 2021 | 21:40
Стоянович: Вървим на прав път, но това е само един мач 03 март 2021 | 20:22
Венци: Доволен съм от съдийството, но се самоубихме 04 март 2021 | 21:14
Стоянович: Не съм притеснен, че сме гости на Славия 04 март 2021 | 21:00
Здравков: Имаме шансове срещу ЦСКА 04 март 2021 | 20:58
Станислав Генчев: Напрежението е в Локомотив, който защитава трофея 04 март 2021 | 20:54
Косъма за мача с Левски: Перфектен жребий 04 март 2021 | 20:52
Гонзо: Убеден съм, че ще отстраним Лудогорец 04 март 2021 | 20:45
Балъков: Добре, че не ни се падна Лудогорец 04 март 2021 | 20:44
Атанасов: Всеки може да пропусне да пропусне дузпа 04 март 2021 | 20:25
Тарханов: Не сме очаквали такава развръзка 04 март 2021 | 20:19
Найденов за Попов: След негово назначение коефициентите за мач се променят съмнително 04 март 2021 | 19:56