Бранимира Маркова: Европейското вече е история, сега трябва двойна и тройна работа 30 ноември 2020 | 12:28
Главният мениджър на националния отбор по художествена гимнастика при жените Бранимира Маркова даде специално интервю за официалната страница на Българската федерация по художествена гимнастика във “Фейсбук” след края на 36-ото Европейско първенство в Киев. Автор на интервюто е Юлиана Кесарова.

- Завърши 36-тото Европейско първенство в Киев, на което при жените се раздаваше само един комплект медали, както на Олимпиадата- само за многобоя. Боряна Калейн за малко изпусна медала и се нареди 4-та, как видя ти състезанието?
- БРАНИМИРА МАРКОВА: Здравейте! Въпреки тежката ситуация, в която се намираме, смятам, че целият ни екип постъпи смело с решението да участваме на това състезание. За първи път състезателките показаха новата си програма. Допуснатите грешки ги извадиха от призовата тройка, за съжаление. Но и двете се опитаха да покажат програмата си по най-добрия начин и може би от голямото желание донякъде прегоряха.

- Видя се, че спирането на тренировъчния процес се оказа доста решаващ фактор за цялостната подготовка на момичетата. Освен тази обективна ситуация, според теб кое друго оказа влияние за цялостното представяне на момичетата?
- БРАНИМИРА МАРКОВА: За съжаление подготовката ни прекъсна в точно в момент, в който влизаха в много добра форма и в случая разчитах на огромното желание и опит на Боряна и Катрин, за да могат да се справят на това отговорно състезание, без да са имали каквото и да е друго участие преди него.

- След края на това състезание, смяташ ли, че нещо трябва да се промени в програмата на състезателките, или в самия отбор?
- БРАНИМИРА МАРКОВА: Смятам, че трябва да засилим доста подготовката и се надявам да няма дълги паузи през следващия сезон, защото това влияе и на психическото им състояние, както на физическата форма, предразполага към контузии и никак не е добре за спортисти, които тренират на високо ниво.

- Какво е твоето усещане, дали ще има Олимпиада? И каква очакваш да е 2021ва година?
- БРАНИМИРА МАРКОВА: Всички се надяваме олимпийските игри в Токио да се проведат, за да реализираме четири годишните ни усилия. За всеки състезател, а и треньор участието на Олимпиада е венец на положените усилия и труд цели 4 години! Такова участие винаги е сбъдната мечта, така че дано обстановката с вируса се успокои и да позволи провеждането на Олимпиадата!

- Как се мотивират състезатели, без възможност да участват на състезания?
БРАНИМИРА МАРКОВА: Мотивират се трудно, няма две мнения по въпроса! Състезанията обикновено са част за достигане на определена спортна форма на даден етап от подготовката. Липсата им налага да търсим алтернативни методи, но това не е достатъчно, а и не заменя реалната състезателна атмосфера.

- Мислила ли си вече кое е първото нещо, което ще кажеш на момичетата, когато пак влязат в залата да тренират?
- БРАНИМИРА МАРКОВА: Ще им кажа: Европейското първенство мина, направихме своите изводи и анализирахме какво трябва да променим, сега е време за двойна и тройна работа! Започваме веднага!

- Национален отбор девойки направи истински фурор в Киев, имаме европейска шампионка при девойките след цели 25 години, която преминава при жените от догодина. Какво би казала за Стилияна Николова, а и за Ева Брезалиева с окото на специалист?
- БРАНИМИРА МАРКОВА: Девойките се представиха прекрасно! Наблюдавах финалите и съм очарована от тяхната игра. Поздравявам момичетата и екипа работил с тях за добрата работа! Всички много им се радваме и сме спокойни за смяната, която идва в националния отбор!

- Има ли нещо важно, което искаш да кажеш и аз не те попитах?
- БРАНИМИРА МАРКОВА: За мен участието ни на европейското първенство беше изключително важно! Поради липса на състезания нямах точната представа за нивото на Катрин и Боряна спрямо световния елит. Смятам , че са абсолютно конкурентно способни но им трябва стабилност в изпълнението, ако играят без грешка, което се иска от тях, ще са неизменно сред призовите места!

- От сърце ти желая успех и дано 2021-ва година бъде за всички здрава и ползотворна!
- БРАНИМИРА МАРКОВА: Благодаря! И аз пожелавам на всички здраве и една щастлива 2021-ва година!


КоментирайНяма коментари.


Художествена гимнастика

Ирина Винер-Усманова: Мъжката художествена гимнастика има всички права да съществува като спорт 24 януари 2021 | 14:58
ФИГ потвърди провеждането на Гран При в Москва 13 януари 2021 | 13:46
Момичетата от ансамбъла изкачиха "Зъбчето" 13 януари 2021 | 18:26
Красен Кралев: На ”Червено знаме” ще изградим многофункционална зала за 3000 зрители 24 януари 2021 | 08:17
България с пълен комплект медали от финалите на ЕП по художествена гимнастика 28 ноември 2020 | 16:19
Бранимира Маркова: Вложихме най-доброто от себе си в композициите на момичетата заради Олимпиадата 28 ноември 2020 | 03:26
Ансамбълът продължава подготовка на Белмекен 09 януари 2021 | 13:35
ФИГ публикува актуализирания списък с предварителни заявки за СК в София 06 януари 2021 | 18:32
Художник изненада с картини гимнастичките на Левски-Триадица 03 януари 2021 | 15:20
Добро утро с Катрин Тасева 03 януари 2021 | 10:01
2020-та: Годината учител за Катрин Тасева 31 декември 2020 | 15:36
Мъже в трико не е филм 30 декември 2020 | 09:27
Четирикратна световна шампионка по художествена гимнастика прекрати кариерата си 24 декември 2020 | 17:57
230 медала са спечелили родните грации през последното десетилетие 22 декември 2020 | 14:23
Три националки по художествена гимнастика са на тренировъчен лагер в Египет 20 декември 2020 | 13:03
Президентът на ФИГ с писмо до родната федерация 17 декември 2020 | 14:19