Младите ни гимнастици с поредно признание след историческия бронз на Европейското 20 януари 2021 | 14:59
Националите по спортна гимнастика вече са започнали подготовка за европейското първенство през април в Швейцария, а младежите Божидар Златанов, Теодор Трифонов, Даниел Трифонов, Здравко Добрев и Раян Радков, които спечелиха исторически бронзови медали в отборната надпревара на шампионата на Стария континент в Мерсин (Турция) през декември, бяха отличени за отбор на месеца в анкетата на спортните редакции.

Гимнастиците събраха 12 гласа, а с 10 гласа на второ място е футболният отбор на ЦСКА-София за достойното си представяне в турнира Лига Европа и победата на италианския гранд Рома.

Президентът на БФГимнастика Красимир Дунев заяви, че състезателите не са излизали от форма и подготовката продължава.

"Искам да благодаря на журналистите, които са гласували за нас. Надявам се един ден са сме и отбор на годината. Предстои европейско първенство за мъже и жени в Швейцария. През март ще има и държавно първенство. Надявам се всички да са здрави и да имаме успехи и за напред", каза Дунев.

Старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев е доволен от представянето в Мерсин.

"Да се надяваме на още прекрасни поводи с тези прекрасни деца и да се гордеем с техните успехи. те направиха една сериозна подготовка с условията на сериозна конкуренция. За първи път от доста години ние имахме проблеми да сформираме състав, защото разполагаме с много добри деца в тази възраст. При положения от тях огромен труд аз бях убеден, че ще постигнем нещо. За повечето от тях това беше първо голямо състезание, липсва им опит и напрежението им дойде в повече, особено последния ден. Не взеха медали на финалите само заради липсата на опит", каза Танкушев.

Теодор Трифонов тази година преминава във възраст мъже и вече от две седмици се подготвя с националите на базата на "Раковски".

"За мен това беше трето и последно европейско първенство при младежите. В многобоя допуснах грешки на халки и останах пети, пети съм и на успоредка. Мисля, че съм готов за преминаването при мъжете. По-трудно ще ми бъде с физическата подготовка, защото съчетанията на халки и успоредка се усложняват вече", каза Трифонов, който е от Търговище.

В неговия град залата е малка и помещава два клуба от спортна гимнастика, един по художествена гимнастика и един по скокове на батут.

"Залата е малка, тренираме по график. Но не мога да тренирам на земя например и често се пазим от бухалките или от някоя топка. Скоро й направиха ремонт и поне има отопление", каза още гимнастикът.
Красимир Дунев заяви, че в зала "Раковски" условията за подготовка са "уникални", но в другите зали не е така. В Пловдив например има хубава зала, но в момента там температурата е 8 градуса.

Дунев отново призова за актуализиране на Наредбите на Министерството на спорта за премиите, тъй като младежите и девойките не получават финансови бонуси, а при тях конкуренцията е дори по-голяма.

"Бюджетът на федерацията е същият от миналата година. Надявам се на успехи на европейското първенство и на олимпийските игри от Дейвид Хъдълстоун, който има квота за Токио. Надявам се и на втора квота от Йордан Александров. Парите за клубовете са двойно по-големи тази година, което е похвално, защото има клубове, които изнемогват. Но на федерациите парите са същите", коментира Дунев.

Милко Танкушев разкри, че има проблеми с подготовката на Димитър Димитров, който има много сериозен потенциал на прескок и земна гимнастика. Той се подготвя в Благоевград и не може да бъде привлечен в София поради липса на средства. Мъжете завършиха пети отборно на европейското първенство в Мерсин, но за тях няма премия от Министерството на спорта.

"Искаме да го запазим за спорта. Той има потенциал на прескок и земя, но няма средства за финансиране на подготовката му в София", каза Танкушев.

Йордан Александров в момента е в САЩ, но се очаква да се върне в България в средата на февруари, а Дейвид Хъдълстоун вече е възстановен от контузия на врата.

КоментирайНяма коментари.


Други спортове

Сестри Стоеви се класираха за полуфиналите на двойки в Базел 05 март 2021 | 17:53
Министър Кралев проведе среща спортните клубове от Велико Търново 04 март 2021 | 15:28
Международен турнир по ускорен шах ще се състои в Перник 04 март 2021 | 19:20
Кметът на Перник се срещна с шахматистката Нургюл Салимова 05 март 2021 | 20:27
Пожар, кръв и измръзвания: Мисията на Скатов - белязана с неподозирани изпитания 05 февруари 2021 | 15:01
Пясъчният маратон "Вромос" прикова вниманието 14 септември 2020 | 16:36
Сестри Стоеви се класираха за четвъртфиналите в Базел 04 март 2021 | 17:24
Линда Зечири отпадна в първия кръг на Световните Суперсерии в Базел 03 март 2021 | 20:30
Сестри Стоеви стартираха с победа на Световните Суперсерии 300 в Базел 03 март 2021 | 19:21
Токио 2020 ще вземе решение за чуждестранните зрители до края на март 03 март 2021 | 16:14
Спряха временно правата на олимпийска шампионка в щангите 03 март 2021 | 09:54
И Мицова ще играе на турнира от Световните Суперсерии 300 в Базел 02 март 2021 | 15:41
Почина осемкратен национален шампион по ориентиране 02 март 2021 | 13:35
Алпинистката Магдалена Горжковска: Лошата поличба не спря Скатов 02 март 2021 | 10:25
Красен Кралев: Направихме много за спорта в Русе, предстои обновяване на още спортни бази 02 март 2021 | 10:01
Дойчин Боянов представи уникален Справочник за Витоша 01 март 2021 | 16:07