Борусия (Мьонхенгладбах)

$team_item['title']

Борусия Мьонхенгладбах е немски тим от град Мьонхенгладбах в провинция Северна Вестфалия. Борусия е един от най-известните, най-подкрепяните и най-успешните немски клубове. Има над 30 000 членове от различни фенклубове и по този показател е на четвърто място сред немските тимове.

Името „Борусия" е типично наименование за много клубове в Германияи е латинизирано наименование на Прусия. Тимът е първият немски отбор със собствен талисман - Бах Пчелата, която подкрепя отбора близо 54 години.

Историята на тима започва със сформирането на младежката асоциация Футболен клуб Германия Мюнхен-Гладбах (Fussball Club Germania München-Gladbach), основана през 1899 г. Футболен клуб Борусия М.Гладбах (FC Borussia M.Gladbach) официално е основан през 1900 г. и започва да се състезава в Райн-вестфалската дивизия.

Новият клуб бележи стабилен прогрес и се изкачва през различните лиги в региона и през 1912 г. достигат до финала на Западно-германската Лига, но губят с 2:4 от Кьолнер.

През 1919 г. се присъединяват към Турнферайн (Гимнастически клуб) Германия 1889 (Turnverein Germania 1889), за да сформират заедно дружеството Турнферайн 1889 Мюнхен-Гладбах (Turnverein 1889 München-Gladbach). Новосформирания тим достига през следващата година за втори път финала в Лигата на Западна Германия и отново се изправя срещу тимът на Кьолнер, но този път се поздравява с успех след продължения - 3:2.

На следващата година играят първият си мач в националните плейофи, но не се представят добре, губейки от Грютер Фюрт със 7:0. През 1921 г. футболистите напускат гимнастическия клуб и формират Борусия ФФЛ Мюнхен-Гладбах.

През 1932 "жребците" се обединяват за кратко със СК Мюнхен-Гладбах и играят като Борусия СК Мюнхен-Гладбах до Август 1934 г. Отборът се класира тогава за местната Гаулига една от 16-те топ дивизии по време на Третият Райх. Там играят още два сезона като ФфЛ, но играят в по-долна дивизия докато не се изкачват в Оберлига Запад през 1952 г.

През 1960 клубът печели първият си трофей, побеждавайки с 3:2 Карлсруе СК на финала на Купата на Германия, а на следващата година вземат познатото Борусия ФФЛ Мьонхенгладбах. Други отличия на клуба идват по-късно. Последното десетилетие на успехи за Гладбах не им помага да спечелят място в новосформираната през 1963 г.

Бундеслига и им се налага да играят във Втора дивизия.
Мьонхенгладбах печелят мястото си в Първа Бундеслига през 1965 г. заедно със сегашният гранд Байерн Мюнхен. Тези два клуба по-късно ше се борят за надмошие в Германия. Тази голяма вражда от 70-те започва с титлата на Байерн през 1969 г.

Златното десетилетие на М'Гладбах е през 70-те. С треньор като Хенес Вайсвайлер младият тим показва силен и атрактивен футбол, с който се харесва на фенове от цяла Германия. То започва с титла през 1970 и след това още една през 1971, която прави отборът на "жребците" първият в Бундеслигата, успял да защити титлата си. След тях Байерн се превръща в първият клуб спечелил три поредни титли, като Борусия завършва на една точка зад тях през 1974 г. През 1973 г. отборът си дава малко свеж въздух с победа над 1.ФК Кьолн с 2:1 на финала на Купата на Германия. Тимът се преборил с Байерн и спечелил три поредни титли през 1975, 1976 и 1977 г., като дори стигат финала на Европейската Купа през 1977 г., загубен от ФК Ливърпул. Борусия печелят също така на два пъти Купата на УЕФА през 1975 и през 1979, но също така имат и два загубени финала през 1973 и 1980 г. С този финал златните години на клуба свършват и в равносметка те имат 8 трофея и три изгубени финала на Европейско ниво. На сметката на клуба има дори и една награда за най-добър футболист на Европа, спечелен от Алан Симонсен.
Златните години свършват с разпродажбата на играчите, заради финансова нестабилност на отбора. Без доказани треньори като Хенес Вайсвайлер и Удо Латек клубът не успява да се задържи на върхът. Въпреки това "жребците" винаги завършват в горната половина на таблицата, а през 1984 дори участват в четиристранно състезание за шампионската титла, завършвайки на една точка пред Байерн и наравно със Хамбургер ШФ и шампиона ФФБ Щутгарт. Този сезон М'Гладбах губят финала за Купата на Германия от Байерн след дузпи.

През 90-те нивото на играта на клуба спада рязко и те се мъчат в по-долната част на таблицата. Те загубили още един финал за Купата, този път срещу Хановер 96, преди да спечелят последният си трофей до днес след победа над Волфсбург с 3:0 на финала за Купата на Германия през 1995 г. Те отпадат през 1999 г. във Втора Бундеслига, където прекарват два сезона. След завръщането им "жребците" не се представят успешно като отново преживяват във втората половина на таблицата. Дори мениджъри като Дик Адвокаат и Хорст Кьопел не успяват да съвземат състоянието на отбора.
Борусия Мьонхенгладбах печели правото си да носи две звезди над герба си след като печелят петата си титла на Германия през 1977 г.

Успехи:

Шампион на Германия: 1970, 1971, 1975, 1976, 1977 г

Носител на Купата на Германия: 1960, 1973, 1995 г

Носител на Суперкупата на Германия: 1977 г

Носител на Купата на УЕФА: 1975, 1979 г