$team_item['title']
ИСТОРИЯ:

СК Фрайбург в днешния му вариант възниква след обединяване на няколко клубове от града, първият от които е създаден в далечната 1904 година. Дълги години СК Фрайбург остава в сянката на градския си съперник ФК Фрайбург без да играе сериозна роля на национално ниво. Сред успехите на клуба са четири титли на областта Обербаден, а в елита на германския футбол Фрайбург играе по време на Втората световна война без обаче да остави някаква следа.

След войната пет години клубът играе пет години в най-високата Оберлига Югозапад-Юг, от 1950 до 1978 обаче изпада в аматьорската лига Зюдбаден, като през 1965 и 1968 изпуска шанса да попадне в Регионалната лига. От 1972 година президент на клуба става шефът на финансовата дирекция във Фрайбург Ахим Щокер, който с многобройните си връзки помага на Фрайбург във финансово отношение. През 1978 година клубът влиза във Втора Бундеслига, където записва класирания в средата на класирането.

През 1991 година за треньор е назначен Фолкер Финке, под чието ръководство клубът стига до най-големите успехи в историята си. Въпреки че изпуска промоцията в елита в първия си сезон начело на Фрайбург, Финке стига до Бундеслигата във втората си година в клуба. В първия си сезон в елита Фрайбург се спасява от изпадането само благодарение на по-добрата си голова разлика в сравнение с Нюрнберг. Слабият сезон обаче е последван от един изключителен и през 1995 година заема трето място и печели квалификация за турнира за Купата на УЕФА.

През 1997 година Фрайбург изпада, за да се върне обаче отново в Бундеслигата само година по-късно и през 2001 година отново се класира за Купата на УЕФА, където стига до трети кръг. В шампионата отборът се представя колебливо и следва нов сезон във Втора Бунеслига, последван от директна промоция. През сезон 2004/05 Фрайбург изпада за последно и тази година това остава последният му сезон в първия ешелон. През 2007 година Финке напусна отбора след 16 години като треньор и мястото му е заето от Робин Дут, който води тима до първото място във Втора Бундеслига през сезон 2008/09 и по този начин до нов шанс да играе в елита.

Отборът се задържа в елита до лятото на 2015 г., когато изпада. Само сезон по-късно обаче тимът се завръща в Първа Бундеслига, след като завършва на първо място във втория ешелон.

Прякорът на отбора е "Бразилците от Брайзгау".