$team_item['title']

ИСТОРИЯ

Херта Берлин е основан през 1892 г. като BFC Hertha 92. Името на отбора идва от името на параход, с който е пътувал един от четиримата млади футболисти основатели на берлинския тим. Името Херта е вариант на „Нертус" - германска богиня на плодородието.

Херта се справя добре на терена, като печели първия шампионат на Берлин през 1905 г. За нещастие тяхното представяне на игрището не отразява финансовото им състояние. През 1920 г. Херта се слива с по-добре финансирания отбор на Берлинер Шпорт-Клуб и сформира Херта Берлинер Шпорт-Клуб.

След 1926 г. Берлинер Шпорт-Клуб отново се отделя. Въпреки това Херта продължава своя възход като втория най-успешен тим през годините между войните.

След реорганизацията на германския футбол по времето на Третия райх, Херта попада в Гаулига Берлин-Бранденбург. Отборът продължава успешната си серия и редовно завършва сезона в горната част на таблицата, записвайки и няколко титли в актива си. Репутацията им обаче избледнява, поради постоянното им отпадане в ранните етапи на германския шампионат.

След Втората световна война редом с други са забранени и футболните сдружения. Херта възкръсва през 1945 г. под името СГ Гезундбрунен и играе в Оберлига Берлин - група Ц. 36-те отбора, формиращи Оберлига Берлин в началото са сведени само до 12 след първата година и „синьо-белите" попадат извън професионалния футбол - в Аматьорлига Берлин. Преди края на 1949 г. отборът отново е Херта Берлин и за пореден път намира място в елита.

Напрежението между съюзниците и Съветския Съюз довежда до ужасни условия за футбола в Берлин. През сезон 1949/50 на Херта е забранено да играе мачове с отбори от Източен Берлин, след като приютява един треньор и няколко играча, напуснали отбора на Фрийдрихщадт. През сезон 1950/51 няколко отбора от Оберлига Берлин са принудени да играят в новосъздадената ГДР Лига.

При създаването на Бундеслигата през 1963 г. Херта е действащ шампион и автоматично става член на новата професионална лига. Въпреки че завършва извън зоната на изпадащите, през сезон 1964/65, Херта е изпратен в по-долна дивизия заради скандал с подкупи на футболисти. Това предизвиква криза в Бундеслигата, тъй като по политически причини - трябва да има отбор от бившата столица. Тази необходимост чрез серия машинации води до издигането на Тазмания 1900 Берлин, а отборът прави най-лошото представяне в историята на Бундеслигата.

Херта успява да се върне в елита през сезон 1968/69 и си спечелва стабилна репутация, с което се превръща любимият отбор на столичани.

Въпреки това през 1971 г. Херта отново става жертва на скандал - този път за уредени мачове. Разследването по случая показва, че клубът има дълг от 6 милиона германски марки. Задължението е изплатено, след продажбата на бившият стадион на „синьо-белите" - Плумпе.

Неприятностите около Херта не пречат на тима да продължи успехите си през 70-те години на 20 в. - две втори места, полуфинал в турнира за Купата на УЕФА и две участия на финала за купата на Германия. Успехите секват внезапно през 1980 г., когато Херта за пореден път изпада във Втора Бундеслига, където прекарва 13 сезона.

През 1994 г. клубът за пореден път изпитва финансови проблеми и има дълг от 10 милиона германски марки. Проблемът за пореден път е решен след продажбата на недвижима собственост плюс намирането на нов спонсор и подновяване на ръководния състав. През 1997 г. Херта се завръща в елита.

През последните години на 20 в. отборът има известни успехи. Участията на европейска сцена и привличането на звезди като Себастиан Дайслер и Марселиньо се оказва ползотворно за тима. Политиката на берлинци вече включва и особено внимание върху младежката школа.

През сезон 2003/04, синьо-белите са на крачка от отпадане, но успяват да се завърнат по впечатляващ начин и дори завършват на четвърто място, което им осигурява участие в турнира за Купата на УЕФА.

След финансовата криза през 1971 г. и последвалата продажба на стадион Плумпе, Херта играе мачовете си на втория по големина стадион в Германия - Олимпиащадион в Берлин. Съоръжението е с капацитет 76 000 места и на него всяка година се играе финалът за купата на Германия. Херта използва съоръжението от основаването на Бундеслигата през 1963 г.

Успехи:

Шампион на Германия: 1930, 1931 г

Носител на Купата на Лигата: 2001, 2002 г