$team_item['title']

Клуб Депортиво Малага е създаден през 1948 година, но променя името си на Малага Клуб де Футбол през 1994 година.

Печели трофея УЕФА Интертото Къп (един път): 2002

Печели трофея Рикардо Самора (един път): 1971/1972 - Деусто.

Печели трофея Коста дел Сол (пет пъти): 1963, 1971, 1974, 2005, 2008

Четвъртфиналист в Шампионската лига (един път): 2013

Малага е испански футболен клуб от град Малага, Андалусия. Един от най-известните андалусийски футболни клубове. Играе 28 сезона в Ла лига и 34 в Секунда Дивисион. Сред големите му успехи е спечелването на УЕФА Интертото през 2002 г., а впоследствие в участието в турнира за Купата на УЕФА, където достига до 1/4- финалите.

Отборът може да проследи историята си до 1904 г., когато се формира Малага футболен клуб (Málaga Foot-Ball Club). Това било обществена организация, чиято цел била да рекламира футбола - новият спорт в града, донесен от Англия. Съперници на новосформирания отбор били малки тимчета, съставени от екипажи на чужди кораби, които акостирали на местното пристанище.

През 1912 г. е създаден и първият пряк съперник на Малага - отборът на Малагено. През 1927 г. Малага се прекръства на Реал Малага след като влиза под патронажа на крал Алфонсо XIII.

През 1929/30 г. Реал Малага, заедно с кръвния си враг Малагено сформират новата четвърта испанска дивизия. По това време клубът сменя името си на Малага Спорт Клуб (Málaga Sports Club).

Няколко години по-късно (през 1933 г.) двата съперника Малага СК и Малагено се обединяват в един клуб - Клуб Депортиво Малакитано(Club Deportivo Malacitano). На следващата година новият тим дебютира в Секунда Дивисион. След Испанската цивилна война през 1941 г. клубът отново сменя името си - този път на Клуб Депортиво Малга (Club Deportivo Málaga) и се мести на новия си сезон - Ла Розаледа.

През 1949 г. Малага печели за първи път в историята си промоция за Ла Лига и успява да се задържи в елита на испанския футбол за два последователни сезона. В последвалите години тимът се движи между Примера и Секунда Дивисион като не се задържа за дълго в нито една от двете. Най-значимият успех за периода определено е разгромната победа с 6:0 над Реал Мадрид през сезон 1952/1953.

В началото на 70те години Малага за първи път успява да остави по сериозна следа в Ла лига - съумява да се задържи в елита за пет последователни сезона. Този период се счита и за златен в историята на клуба. Тимът записва две седми места в топ дивизията(които са и най-добрите класирания на отбора в Примера до момента). През сезон 1972/1973 постига и най-доброто си представяне в турнира за Купата на краля, след като достига до ½ финалите. В края на сезон 1971/1972 успяват да победи Барселона насред Камп Ноу. През 1973 г. е създаден и химна на тима (Малага Ла Бомбонера), песен, която и до днес е официален химн на отбора.
Златните години за Малага свършват след отпадането от елита през сезон 1974/1975.

Любопитно е, че Малага имат свой "резервен тим", създаден на 25 май 1948 г., след като клубът купува младежи тим (Санто Томас), именно с цел създаване на втори (резервен) тим. Клубът е преименуван на Клуб Атлетико Малагено, на името на един от двата тима, обединили се през 1933 г. През сезон 1959/1960 г. Клуб Атлетико Малагуено и Малага се намират заедно в четвърта дивизия. Резервният тим би следвало да бъде изваден от първенството. За да избегнат отпадането КА Малагуено се отделят от Малага и се регистрират като независим клуб в испанската футболна федерация. По този начин им е позволено да останат в дивизията. През 1992 г. Малага е разформирован поради финансов колапс, но КА Малагуено продължава да се състезава. На 19 декември 1993 г. след референдум между членовете на клуба се взима решение за смяна на името и така на 29 юни 1994 г. КА Малагуено се преименува на Малага Клуб де Футбол (Málaga Club de Fútbol S.A.D.) и по този начин се превръща в официален наследник на фалиралия Клуб Депортиво Малага.

Новото хилядолетие идва и с нови големи успехи за тима. Стадионът на тима е реновиран и модернизиран. Малага успява да остави по трайна диря в Ла лига и макар да не успява да се класира в челните места успява да спечели и първия си европейски успех - УЕФА Интертото през 2002 г., а впоследствие и да достигне до 1/4- финала в турнира за Купата на УЕФА. През сезон 2012/13 тимът на Мануел Пелегрини достига 1/4-финал в Шампионската лига и е на секунди от исторически 1/2-финал в турнира.