$team_item['title']

УСПЕХИ

Победител в Интертото: (1) 2000

Носител на Купа Митропа: (1) 1980

ИСТОРИЯ

Удинезе е основан през 1896г. През първия си сезон Удинезе печели спортни състезания организирани от Националната Федерация по Гимнастика. До 1929г.отбора учства само в регионалната лига ,когато се присъединява към Серия Б.

Клуба не се задържа много бързо там и бързо отпада. Успява да се завърне чак през 1939г. През 1950г. идва и повишението към Първа Дивизия - за пръв път в историята на клуба. Пет години по-късно достигат дори второто място, но на същата година са наказани с 9 точки за нередности и отново отпадат от групата. През 1964г. Удинезе дори достигат до Серия Ц, където се задържат цели 14 сезона преди да се изкачат отново до Серия Б, малко след това и до Серия А през 1979г.

През следващото десетилетие отбора постоянно се мести от Първа във Втора Дивизия и обратно. Клуба никога не имал успехи в челните позиции на Серия А или в Европейските клубни турнири. Ставали са два пъти шампиони на Серия Б и три пъти на Серия С.

През 2000г. печелят турнира Интертото. Към края на сезона през 2004-05г. Удинезе се нарежда на четвърто място в Италиянската Лига , и в последствие се класират и за Шампионската Лига за пръв пъ в историята на клуба.

Въпреки това не достигат далеч в квалификациите и отпадат преди групите.