$team_item['title']
Депортиво Алавес, познат още като Алавес, е футболен клуб от Витория-Гастейс (Страната на баските), създаден през 1921 година. "Бабасорос", както са известни, играят мачове си на стадион "Мендисороса". Най-големият успех в клубната история е достигането на финала за Купата на УЕФА през 2001 година, загубен драматично от Ливърпул.

Алавес успява да се изкачи в испанския елит осем години след създаването си. Устояват на бурните ветрове в Ла Лига едва три сезона, след което повече от две десетилетия се лутат из долните дивизии. През 1954 г. Алавес отново достига Примера дивисион, но пак губи елитния си статут за дълги години. Голямото завръщане е в края на 90-те - през 1998 година.

Сезон 2000/01 е най-славният в историята на Депортиво Алавес. През пролетта на 2001-а баските изиграват паметен европейски финал с Ливърпул, който губят с 4:5 след златен автогол в продълженията. Преди това футболистите на Алавес храбро успяват на няколко пъти да отговорят на ударите, въпреки че завършват срещата с деветима играчи. През 2016 г. тимът се завръща в Ла Лига след десетгодишно отсъствие.