Безупречна Хърватия разтърси Сплит с победа над Сърбия на старта на Евро 2018 (видео)

Безупречна Хърватия разтърси Сплит с победа над Сърбия на старта на Евро 2018 (видео)

Хърватия спечели без особени проблеми първия си мач от Европейското първенство по хандбал. Домакините на шампионата постигнаха убедителен успех с 32:22 гола над големия съперник Сърбия в среща от Група "А". "Ватрените" бяха подкрепяни от 11 хиляди зрители по тринубите на "Споладиум Арена" в Сплит, които създадоха впечатляваща атмосфера и помогнаха на любимците си да демонстрират своето превъзходство.

Домакините поведоха още в първите минути, но не успяха да се откъснат. Сърбия поддържаше разликата около 3 гола, а при по-малко от 10 оставащи минути до почивката намали изоставането си само на едно попадение. И точно, когато гостите изглеждаха по-спокойни и натрупали увереност, съперникът им рязко вдигна оборотите. "Ватрените" отбелязаха четири безответни гола и дръпнаха с 14:9 след първото полувреме.

Паузата също не помогна на сърбите, които започнаха колебливо и втората част, позволявайки на своите съседи да поведат с 19:12. А до края на срещата разликата се движеше между 5 и 8 попадения, но Хърватия не намали темпото и се възползва от шанса да разгроми съперника за радост на своите фенове. Разликата от 10 гола в полза на "ватрените" е рекордна в съперничеството между двата отбора.

Домакините демонстрираха великолепна успеваемост от 74% при своите атаки, успявайки да вкарат 32 пъти от 43 нападения. Заслуга за това имаше и вратарят на гостите Владимир Чупара, който допусна доста елементарни голове в своята врата. "Ватрените" загубиха топката само 5 пъти за 60 минути, а също бяха стабилни и в защита, което им осигури 7 гола от 7 бързи пробива. 

От своя страна Сърбия имаше успех при само 52% от атаките си - 22 от 42. Играчи на "плавите" на четири пъти получиха двеминутни наказания.

И въпреки категоричния успех, вечерта за Хърватия не бе перфектна, поради контузия, която получи капитанът и основен играч на отбора Домагой Дувняк. Той успя да се възстанови навреме за шампионата, след като лекуваше травма в продължения на 8 месеца, но в края на двубоя почувства силна болка в коляното и напусна игрището без дори да стъпва на земята. 

Дувняк отбеляза два гола за успеха, а Лука Степанчич бе феноменален с 6 попадения и 100-процентова успеваемост при своите удари. Също с 6 се отличи и лявото крило Мануел Стрълек, а колегата му отдясна Златко Хорват вкара 4 пъти. Същото направи и разпределителят Лука Чиндрич.

Петар Ненадич изпъкна с изявите си за сръбския тим, отбелязвайки 6 гола, докато Неманя Желенович добави 5. 

В другата среща от групата, играна по-рано в първия ден на Евро 2018, Исландия поднесе изненада, надигравайки четирикратния шампион на Европа Швеция с 26:24. На 14 януари исландците срещат Хърватия, а шведите ще спорят със Сърбия в ключов сблъсък. За следващата фаза се класират първите три отбора в крайното класиране. 

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти