26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея (галерия)

26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея (галерия)

Отборът Олимпийски спортисти от Русия спечели финала в мъжкия хокеен турнир, след като се наложи с 4:3 след продължение (1:0, 0:1, 2:2, 1:0) над Германия. Така за делегацията на Русия, която се състезава под неутрален флаг на Игрите, това е второ злато след това на фигуристката Алина Загитова.

Това е първо злато за руския отбор по хокей на лед от 26 години насам, като за последно това е станало през 1992-а година в Албервил. Иначе сборният отбор на СССР е печелил олимпийската хокейна титла седем пъти - през 1956, 1964, 1968, 1972, 1976, 1984, 1988.
26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея@@@
Последните медали за руския отбор по хокей са от 2002-а година- бронзови на Игрите в Солт Лейк Сити. Тогава тимът спечели със 7:2 срещу Беларус. От тогавашния тим сега в селекцията треньора на Олег Знарок са останали само Павел Дацюк и Иля Ковалчук. Двама бяха героите за руския отбор- Кирил Капризов и Никита Гусев. Първият, 20-годишно крило от ЦСКА (Москва), вкара победната шайба. А Гусев направи две асистенции и с гола си за 3:3 спаси тима от загуба и осигури продълженията.
26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея@@@
Срещата предложи много драматични моменти и качествен хокей, а германският отбор - изненадващ финалист след успеха си над Канада, се противопостави много силно. Германия дори направи обрат с 3:2 по-малко от 4 минути преди края, но гол на Никита Гусев 56 секунди до финалната сирена прати мача прати в продължения.

Там, след като останаха трима на леда, играчите на треньора Марко Щурм нямаха възможност да окажат съпротива и атака на Гусев от ляво завърши с негов успореден пас към Кирил Капризов, който с едно движение прати шайбата в мрежата. Срещата започна с натиск на Русия, които логично поведоха и в резултата с попадението на Вячеслав Войнов, който засече подаване на Гусев.

26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея@@@

В 29:32 минута германците изравниха с гол на Феликс Шютц, който стреля буквално от никакъв ъгъл, шайбата се отби в бедрото и в ръката на вратаря Кошечкин и спря в мрежата. Истинската драма се разигра в третата част, когато двата отбора си размениха по един гол в рамките на 10 секунди. Атаките към двете врати не стихваха.

26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея@@@

В 53:21 минута Гусев от ляво навлезе, забави се секунди, а когато всички очакваха успореден пас, той стреля под горната греда и изненада германския вратар. Но след като изпълниха центъра германците направиха показно разиграване и след комбинация от дясно и пас на Франк Мауер, шайбата беше доставена фронтално срещу вратата, където Доминик Кахун навлезе и стреля в горния ляв ъгъл на вратата на Кошечкин. А по-малко от три минути след това Германия вече беше напред в резултата с гол на Йонас Мюлер, който оползотвори втората асистенция в мача на Ясин Елиц.

26 години по-късно и под неутрален флаг: Русия спечели злато в хокея@@@

Веднага след гола от игра за подлагане беше отстранен Сергей Калинин, а след това руснаците извадиха вратаря. Така без вратар, но с 5 на 5 полеви хокеисти, отново Гусев се превърна в герой като вкара втори гол с удар над ръката на германския вратар Аус ден Биркен- 3:3 и продължения. 9:40 минути след началото на продължението пред руския отбор се отвори възможност да вкара при числено превъзходство. Германците останаха трима на леда и отбиха първата атака и удара на Гусев, но след това той подаде на Капризов, който технично прати шайбата в мрежата с удар по диагонала.

ПЪЛНА СТАТИСТИКА НА ФИНАЛНАТА СРЕЩА - ТУК!!!

ГАЛЕРИЯ

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти