България ще играе за бронза на Европейското в София (видео + снимки)

България ще играе за бронза на Европейското в София (видео + снимки)

Националният волейболен отбор на България за девойки до 17 години ще играе за бронзовите медали на Европейското първенство, което се провежда в София. Момичетата на селекционера Стоян Гунчев отстъпиха на Италия с 1:3 (25:21, 22:25, 10:25, 26:28) във втория полуфинал на шампионата, игран тази вечер пред около 1000 зрители в зала "Христо Ботев" в столицата.

По този начин младите български "лъвици" ще спорят за бронза на Евроволей 2018. България ще излезе в мача за 3-о място срещу Турция, която по-рано днес падна от Русия с 0:3 гейма в първата полуфинална среща. "Сборная" и Италия пък ще играят за титлата на първото Европейско първенство за тази възраст. Мачът за бронзовите отличия между българските девойки и турските им връстнички е утре (21 април) от 15,30 часа, а след това от 18,00 часа ще бъде големият финал между Русия и "Скуадра адзура".

България започна устремно в първия гейм и поведе с 8:4, но след това грешките зачестиха, основно от сервис, и Италия се възползва, за да обърне до 16:15 в своя полза. Като истинска капитанка, Мария Йорданова поведе съотборничките си и след успешна атака и ас обърна до 20:18. Това се оказа и повратният момент и България взе гейма с 25:21 след ас на Александра Георгиева. Втората част също започна добре за България и аванс от 5:2. С две поредни блокади, обаче, италианките успяха да обърнат до първото техническо прекъсване - 8:6. Последваха много силни минути за лидерката в българската атака - Александра Георгиева, но Италия се измъкваше с блок в ключови моменти и в крайна сметка успя да изравни геймовете след 25:22.

В третия гейм "Скуадра адзура" бе в стихията си и поведе с 8:1. След прекъсването на ход бе Йоанна Атанасова, която с коварния си сервис намали до 5:8 и принуди италианския селекционер Марко Менкарели да поиска тайм-аут. След това Италия се разигра след страхотни изпълнения в защита и направи много сериозна разлика. Стоян Гунчев потърси промяна с включването на Моника Тодорова и Александра Съйкова като разпределител и диагонал, а впоследствие даде шанс и на Айля Сашева и Кристина Йорданова. Особен резултат нямаше и Италия продължи да диктува темпото за разгромното 25:10. Статуквото не се промени в началото на четвъртата част и Италия набързо поведе с 5:1. Тогава българските момичета заиграха със страхотно сърце и подкрепяни мощно от феновете в залата, на няколко пъти стигаха до изравняване. България имаше и два геймбола, но италианките буквално се измъкнаха и приключиха всичко след 28:26 и 3:1.

Най-полезна за българския тим за пореден път стана Александра Георгиева със страхотните 26 точки (1 блок, 3 аса, 42% ефективност в атака и 43% позитивно посрещане). Капитанката Мария Йорданова добави още 18 точки (2 аса, 34% ефективност в атака и 57% позитивно посрещане), но и нейните усилия не бяха достатъчни за успех. За "Скуадра адзура" Ловет Оморуй реализира 20 точки (1 ас, 56% ефективност в атака и 24% позитивно посрещане), а Клаудия Конзоли се отчете с 14 точки (

11 блока!!!

и 1 ас) за победата.

ИТАЛИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:1 (21:25, 25:22, 25:10, 28:26)

ИТАЛИЯ:

София Монца 1, Алесия Болцонети 3, Ловет Оморуй 20, Сара Кортела 8, Клаудия Конзоли 14, Линда Нуакалор 7 - Софи Блази-либеро (Катарина Булович 4, Анна Пелоя 2)

Старши-треньор: МАРКО МЕНКАРЕЛИ

БЪЛГАРИЯ:

Борислава Личева, Мерилин Николова 6, Александра Георгиева 26, Мария Йорданова 18, Йоанна Атанасова 7, Мила Илиева 5 - Галина Карабашева-либеро (Айля Сашева, Моника Тодорова, Александра Съйкова, Кристина Йорданска 1, Стефани Македонска-либеро)

Старши-треньор: СТОЯН ГУНЧЕВ.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти