Ивайло Иванов: Семейството, приятелите и борбата за България ме задържаха тук

Ивайло Иванов е най-добрият български джудист в категория до 81 килограма в последните няколко години. Талантът от Монтана направи много силна 2016 година, последва не толкова лоша 2017-а, но тази година не се оказа от най-успешните за него на татамито. На Европейското и Световното през 2018-а отпадна във втори кръг, а на последния си турнир (Голям шлем в Абу Даби) завърши седми.

43 Ивайло Иванов: Семейството, приятелите и борбата за България ме задържаха тук

Иванов имаше известни трудности с подготовката през отиващата си година, но се надява тези тежки моменти да не се повтарят при новото ръководство на Българската федерация по джудо, която беше оглавена от доц. д-р Румен Стоилов, а негов вицепрезидент стана Даме Стойков.

43 Ивайло Иванов: Семейството, приятелите и борбата за България ме задържаха тук

След броени дни Ивайло Иванов ще направи последното си състезание за годината - турнир от Гран При в Хага (Холандия), а на 26 ноември се качва на лагер на Белмекен с националния отбор.

43 Ивайло Иванов: Семейството, приятелите и борбата за България ме задържаха тук
Седмият от Олимпийските игри в Рио де Жанейро и носител на бронзово отличие от Европейското в Казан през 2016 г. даде специално интервю за Sportal.bg, в което говори за не особено успешната 2018-а, за бъдещите си цели, за трудностите, за това какво го е задържало в България през трудните моменти и др.

- Ивайло, предстои ти участие на Гран При в Хага - ти винаги отиваш за злато на състезанията, и сега ли ще е така?

-  Аз винаги тръгвам за победа, дори и да не съм на 100 процента подготвен.

43 Ивайло Иванов: Семейството, приятелите и борбата за България ме задържаха тук

- Това ще е второто ти състезание, откакто родната федерация по джудо има ново ръководство в лицето на Румен Стоилов и Даме Стойков. Настъпи ли вече спокойствие?

- Вече има спокойствие, чувстваме голяма подкрепа от ръководството. Първото състезание не се представих супер добре - играх пет срещи. Това ще е второто състезание и се надявам да вървим само нагоре, защото вече има екип, сплотеност, спокойствие, за да гоним върховете.

- Тази година може би имаше отстъпление в твоите изяви - със сигурност една от причините беше в трудните условия, в които се готвехте през последните месеци, но все пак намираш ли и други пропуски в подготовката?

- Пропуските дойдоха от трудните условия. От миналата година август ни спряха подготовката за шест месеца - ние не успяхме да направим базовия период както трябва по план. Имаше постоянно нерви, правихме пропуски и нещата се получиха така, че отстъпихме назад. Надявам се вече да вървим само нагоре.

43 Ивайло Иванов: Семейството, приятелите и борбата за България ме задържаха тук

- Може да се каже, че в българския спорт изпускаме някои от талантите си. Бетина Темелкова е такъв пример. Преди две години избра да се състезава за Израел и съвсем скоро стана европейска шампионка за девойки под 23 години за новата си държава. Теб лично какво те задържа в България, въпреки че имаше доста трудности в последните години?

- Жалко за Бетина Темелкова, но тя щеше или да се откаже, или да продължи за друга държава. Мен ме задържаха семейството, приятелите ми, които ме подкрепяха през цялото време и самото желание да се боря за България. Да се качиш на почетната стълбичка и да чуеш българския химн - това е безценно за мен и е голяма гордост.

Снимки: Иван Йочев, Sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти