Трикратен шампион с Левски се върна на "Герена"

Трикратен шампион с Левски се върна на "Герена"
Бившият национал на България Живко Миланов още днес трябва да се завърне официално в Левски. Бранителят, който от миналия петък е свободен агент, ще подпише със "сините" за година и половина, научи Sportal.bg. Той разтрогна с шампиона на Кипър АПОЕЛ (Никозия) шест месеца преди края на договора му, след като отпадна от плановете на треньорския щаб.

Ръководството на 26-кратните шампиони и Миланов вече са уточнили всички параметри и още срещу Локомотив (Пловдив) той трябва да бъде на разположение на Георги Дерменджиев. Наставникът пък днес събира тима си за първа тренировка на "Герена", като се очаква бившият национал, който се завърна в България, да се включи в заниманията, ако всичко е наред.
34-годишният краен бранител е трикратен шампион на България  - 2006, 2007 и 2009 година, а също така и трикратен носител на Купата на България със "сините" - 2003, 2005 и 2007 година, както и трикратен носител на Суперкупата на България - 2005, 2007, 2009 година. Именно той ще бъде най-титулувания футболист в тима на "сините". Опитният защитник има 188 мача и 11 гола с екипа на любимия му Левски.

Това ще бъде трети престой на юношата на клуба в родния му Левски. Защитникът дебютира за клуба преди точно 16 години - на 23 февруари 2003-а. Тогава беше титуляр при успеха с 1:0 над Черно море на стадион "Георги Аспарухов". Миланов бе част от силния тим на Левски, който достигна до 1/4-финал в турнира Лига Европа и до групите на Шампионската лига. След това бранителят напусна през януари 2010 година и изкара пет години в румънския Васлуй и руския Том (Томск). Три от тях в Румъния и две в Русия. През есента на 2015 година се завърна за няколко месеца на "Герена" без да е правил подготовка, като веднага преобрази защитата преди да отпадне физически в последните кръгове, а отборът воден от Стойчо Стоев беше лидер в шампионата до напускането на терена на Литекс в последния кръг от есенния дял.

Последва негов трансфер в АПОЕЛ през януари 2016 година, където три пъти поред стана шампион на Кипър, записвайки 80 мача с екипа на клуба, 28 от тях в евротрунирите. Поради травма на коляното пропусна голяма част от първенството през миналия сезон и загуби титулярното си място.

Миланов ще бъде третото ново попълнение за "сините" след капитана на Берое Мартин Райнов и Валери Божинов. Преди тях друг опитен играч - Николай Михайлов, също се завърна в родния си клуб, като и той се очаква да дебютира срещу "смърфовете".

Изпълнителният директор Павел Колев и Дерменджиев искаха в тима да бъдат привлечени качествени български футболисти, които знаят какво е Левски. Интересен факт е, че и четиримата изброени играчи са левскари, което ще помогне за завръщането на левскарския дух в отбора, където фенове на Левски от деца са капитанът Иван Горанов и голмайсторът Станислав Костов.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти