Какви ще са наказанията за Левски и Моци? (ето какво гласи правилникът на БФС)

Правилникът на БФС не предвижда тежко наказание за Левски заради ексцесиите на сините привърженици по време на вчерашното домакинство срещу Лудогорец, загубено с 0:2.

Те избухнаха към края на срещата, когато Козмин Моци вкара втория гол за орлите. Тогава румънецът застана до гредата с лице към сектор “Б” и разпери ръце. Запалянковците на сините нахлуха на пистата, но полицията и стюардите бързо ги върнаха обратно на трибуните. Реферът Ивайло Стоянов тълкува радостта от гола на Моци като провокация, показа му втори жълт и респективно червен картон. При прибирането му към съблекалнята по него полетяха предмети от трибуните.

Ето какво пише в Дисциплинарния правилник на БФС за подобни случаи:

За Левски (б.а. условието е това да е първо подобно провинение за сезона):

Член 37, 1, Б гласи:

при навлизане на публика на пистата при спряна игра и без последствия - 1000 лева глоба.

Дори да приемем, че има спиране на играта, то правилникът предвижда глоба от 2000 лева.

Член 37, 4, а 3 гласи: при хвърляне на предмети по пистата, към терена или трибуните - преди, по време и след края на срещата, които са опасни за здравето - глоба от 3000 лева.

По този параграф Левски може да получи наказание с лишаване от домакинство, но само ако предметите са наранили състезател или длъжностно лице.

За Козмин Моци, който получи втори жълт картон за радостта си след гола:

Член 18:

Състезателите се наказват с предупреждение (жълт картон) за:

2.неспортсменско поведение (спиране на обещаваща атака, предотвратяване на очевидна голова възможност в наказателното поле при опит да се играе с топката, разкарване на топката след сигнала на съдията, забавяне подновяването на играта, неспазване на отстояния от 11; 9,15 и 2 м., провокация, преднамерена игра с ръка, наказуема с жълт картон, липса на респект към играта, системно нарушаване на Правилата на Играта);

3.некоректно поведение (влизане/излизане на/от терена без разрешение, пререкание с противников състезател или съиграч, провокация след отбелязване на гол, подигравателни жестове или обиди,накърняване на достойнството, некоректна размяна на вратар със съотборник, събличане на фланелката или покриване на главата с нея и др.)

Т.е. съдията Ивайло Стоянов твърди, че Козмин Моци няма право да се радва по този начин след гол, тъй като смята това за провокация, и му показва жълт картон. Дали е прав или не, е друга тема.

ДК предвижда максимална санкция за Моци от 1 мач и глоба в размер на 400 лева.

Ето какво гласи член 22, 2, А:

Повторно предупреждение в срещата (т.е. втори жълт картон):

2. Извън игрова обстановка - санкция от 1 мач и глоба от 350 лева;

3. Спряна игра - санкция от 1 мач и глоба от 400 лева.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти