На "Герена" се случи най-логичното

На "Герена" се случи най-логичното

Ръководство, треньори, играчи и фенове на Левски са изключително разочаровани от отпадането на Хайдук (Сплит) от Лига Европа. Всъщност обаче се случи напълно логичното, тъй като хърватите, които бяха поставени и фаворити преди мача, показаха, че са по-добър отбор и продължиха. Незнайно защо се създаде някаква еуфория, че "сините", които седем години не бяха отстранявали съперник в евротурнирите, мечтаят за групите или за нова приказка. Тази година преминаха непретенциозния Сутиеска, но след като в ключови моменти фортуна бе на страната на Левски срещу черногорците. Наистина "сините" играха срещу един напълно преодолим отбор, който показа много слабости през първата среща в Дугополие, но категорично надигра столичани пред празните трибуни на "Георги Аспарухов" и ще играе срещу Брьондби.

Хърватите освен, че имат повече класа в състава, са много по-обигран състав, който има и повече опит, а освен това само един нов футболист това лято. Столичани смениха почти цял един отбор, като от баража с Верея преди 45 дни, имаха седем промени сред титулярите срещу Хайдук на "Герена". Двама от стартиралите мача срещу тима от Сплит най-вероятно не знаят имената на всички футболисти, с които започнаха срещата. Става въпрос за Нелуц Рошу и Жорди Гомес, които пристигнаха последните седмици. Двама класни футболисти, но испанецът е далеч от добра форма, а да не говорим колко е далеч от това да бъде в оптимална кондиция. Жуниор Мапуку не може да играе на скорост повече от 30 минути, а Давид Яблонски показа мъжество, като излезе на терена след 10 инжекции и силни болки, като в голяма част от мача бе на един крак, но въпреки това се опита да помогне с каквото може.

Когато най-добрият ти играч е вратарят, обикновено си се разминал с разгром. Това се случи и с Левски. Капитанът Божидар Митрев направи най-силния си мач за клуба от години. Вината на Ники Митов е, че не
успя да направи така, че въпреки проблемите в тима му, да се възползва от слабостите на Хайдук, а също така играчите му да играят на по-високи обороти и да имат идея какво трябва да направят, за да победят.

Първият двубой в Хърватия Хайдук завърши в глуха защита, като последните 15 минути играчите им нямаха сила да тичат, а шестима от тях играха миналата неделя мач за първенство с Локомотив (Загреб). Тимът от София отложи срещата си с Лудогорец, въпреки че тимът не е обигран, а също така единствените победи в първенство за "сините" срещу шампионите в последните години са, когато "орлите" имат мач в ШЛ след няколко дни, както бе сега.

Именно този ход трябваше да бъде плюс на Левски, а на "Герена" изглеждаше, че "сините" са играли мач в неделя вечер, а хърватите са почивали.

Спас Русев се активизира и се опита да подсили тима, като докара класни футболисти. Разбира се, това стана вече, когато бе късно за Европа, за да могат да играят и да бъдат в плюс за Левски. Гомес вчера беше в тежест, а след няколко седмици няма да е така, но тогава "сините" вече само ще се борят, за да се класират в турнирите и догодина.

Митов искаше от шефовете си само трима футболисти да останат на всяка цена - Сърджан Лукин, Божидар Краев и Мехди Бурабия, а почти сигурно с тях отстраняването на Хайдук би било повече от възможно. Според треньора румънецът бе най-класният му защитник, но получаваше 13 000 евро. Управителният съвет в лицето на Тони Кръстев и Диана Иванова бяха категорични, че не трябва да остане с тази заплата. Въпреки че Даниел Боримиров и Красимир Иванов се опитаха да го убедят да намали заплатата си, Лукин си тръгна. Краев се превърна в основен голмайстор на тима, но бе продаден, въпреки че показва израстване в последните месеци. Той си тръгна, за да не бъде изпуснат без пари, но защо се стига до там, че да може на първи юли да му оставят шест месеца от договора, трябва да се пита бившия изпълнителен директор г-жа Иванова.

После Бурабия, който е най-добър от всички, трябваше да бъде моторът и стълбът в изграждането на новия Левски. Той получи супер предложение от Коняспор и напусна лагера в Правец, като изостави "сините" в момент, който най-малко го очакваха, тъй като му бяха дали диригентската палка. Шефовете и в този момент трябваше да избират по-малкото злото - да вземат една добра сума или да не се разделят с най-добрия си играч, който ако не бе продаден, не искаше да сложи повече фланелката, обявявайки за основен мотив събличането от феновете след последния сблъсък с ЦСКА-София 0:3. Въпреки селекцията, футболист като французина все още няма в тима, а именно такъв липсваше срещу Хайдук.

Сега има по-положителна атмосфера покрай тима от предните лета заради селекцията, но грешките на всички нива в клуба продължават с пълна сила. Шефовете трябва покажат израстване, като вземат правилните решения и да покажат, че имат програма и последователност в действията си. И в клуба да се престане да се мисли от днес за утре, ако искат да се развиват и да тръгнат във възходяща линия. Да успеят да изградят отбор, който да се бори за върха и да върне ентусиазма сред феновете, които са най-важната част, но последните години и техните глупости са толкова много, че също са сред виновниците за отпадането с Хайдук, тъй като при пълен стадион, Левски със сигурност би изглеждал съвсем различно и крайният резултат също щеше да е друг, благодарение на 12-ия играч.

Във футбола и в живота обикновено стават логични неща. Именно затова Левски вече е аут от евротурнирите.
 

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти