Два решаващи мача с идентични съдийски грешки: как реагира ЦСКА-София и как Лудогорец? (видео)

Два решаващи мача с идентични съдийски грешки: как реагира ЦСКА-София и как Лудогорец? (видео)

Ботев (Пловдив) много пъти е страдал от съдийски грешки, след които е губил точки в първенството. През този сезон канарчетата извадиха късмет и може да се каже, че получиха реферска помощ в двубоите срещу ЦСКА-София и Лудогорец. Едва ли някой нормален човек си мисли, че съдийските грешки в полза на пловдивчани срещу тези два отбора са умишлени, но по-интересното в случая е как реагираха червените и как орлите след въпросните двубои?

18 ноември 2017 г., стадион “Българска армия”:

ЦСКА-София е домакин на Ботев (Пловдив). Червените са втори в класирането и завършват 1:1. Неделев открива от дузпа за канарчетата през първото полувреме, а Лазар Марин си вкарва автогол към края на срещата.

Спорните ситуации в мача са следните:

1. От ЦСКА-София твърдят, че дузпата на Бодуров срещу Виана за 0:1 не съществува, тъй като е нямало контакт между двамата. От повторенията се вижда, че такъв има, но по-скоро съдията сбърка посочвайки бялата точка, защото нападателят на Ботев си закачи крака в защитника, а не обратното (виж първото видео под статията).

2. От ЦСКА-София претендират, че е трябвало да получат дузпа за задържане на Манолев в наказателното поле. Да, такова имаше, макар че червеният футболист падна с голямо закъснение. Можеше да се отсъди дузпа (виж след 2:49 на първото видео под статията).

3. Втора дузпа за Ботев, след като Кубемба игра с ръка малко пред голлинията след недобра намеса на Черниаускас (виж след 3:43 на първото видео под статията). Реферът имаше основание да отсъди 11-метров наказателен удар.

Два месеца по-рано: 18 септември 2017 г., стадион “Лудогорец арена”

Лудогорец е домакин на Ботев Пд. Разградчани са втори в класирането и печелят трудно с 2:1 след обрат. Лъчезар Балтанов открива резултата още в 5-ата минута от дузпа, Марселиньо изравнява в началото на втората част, а към края на срещата Пластун вкарва победния гол.

Спорните ситуации в мача са следните:

1. В 5-ата минута Ботев открива резултата от дузпа. Според съдията, Терзиев извършва нарушение срещу Бризола. На второто видео (виж след 15-ата секунда) се вижда, че защитникът на Лудогорец не играе за нарушение, а по-скоро нападателят на Ботев се удря в него. Спорно положение, което реферът преценява, че е дузпа.

2. При 1:0 в полза на Ботев Пд защитник на канарчетата се хвърля с бутоните в краката на Марселиньо (виж след 1:14 минута на второто видео под статията), но реферът не отсъжда дузпа, а такава имаше.

3. При 2:1 в полза на Лудогорец: Кампаняро е фаулиран в наказателното поле (виж след 2:21 минута на второто видео под статията), но съдията не отсъжда дузпа.

Изявления на червените след ЦСКА-София - Ботев Пд:

Стойчо Стоилов - главен мениджър (виж третото видео под статията):

Главният мениджър на ЦСКА-София Стойчо Стоилов обяви пред cska.bg, че червените ще направят Лудогорец за смях в мача между двата отбора за Купата, тъй като орлите имали 3-4 пъти по-голям бюджет от техния, но във футбола ставало с разбиране. Шефът на червените за пореден път обвини съдиите, че те са причината, когато тимът не печели. Според Стоилов днес е нямало докосване между Бодуров и Виана, за да се отсъжда дузпа в полза на Ботев и е трябвало да се покаже жълт картон за симулация на нападателя.

След това, в интервю за останалите медии, Стоилов нарече Лудогорец "смешен отбор".
 
“Нямаше докосване. Трябваше да се покаже жълт картон на нападателя за симулация. За нас не дадоха 6-7 стопроцентови дузпи от началото на сезона, а тук без контакт се даде дузпа. Влизаме в нова фаза на борбата. Видяха, че не могат да ни спрат по този начин и вече става много нагло. Да се дава Купата на този съдийски отбор Лудогорец и да се закрива футбола в България.

Пак ще ги набием и ще ги направим за смех. Единственото положително нещо във футбола е, че става с разбиране, не става само с пари. Вече година и половина е геноцид срещу нас. Чудя се как взехме толкова победи”, коментира Стоилов, след което продължи:

“И ние си имаме нашите проблеми. Не казвам, че само съдиите са виновни. Излязохме немотивирани и неагресивни спрямо другия отбор. Тук първите 10-15 минути трябва да ври и кипи.

Убеден съм, че ако не им бяха дали тази смешна дузпа, щяхме да бием. Имаме класа, това е. Да, изравнихме със случаен гол, но има и такива голове. Срещу Пирин изпуснахме 8 гола”, допълни Стойчо Стоилов.

Ръководството на ЦСКА-София излиза със следното съобщение на официалния си сайт:

Ръководството на ЦСКА-София се е събрало на спешна среща веднага след домакинското равенство (1:1) срещу Ботев (Пловдив) и е решило, че съдията Волен Чинков е виновен за загубата на две точки, което трябва да доведе до оставката на шефа на съдийската комисия Петър Петров, обявиха червените на своя сайт.

Ето какво пише там:

Армейци,
ръководството на ЦСКА официално иска оставката на председателя на Съдийската комисия към БФС Петър Петров.

Решението беше взето на спешна среща веднага след края на мача с Ботев (Пловдив), в който за пореден път се наблюдаваше тенденциозно съдийство срещу нашия клуб.

Това вече е нетърпимо! Ние сме най-великият клуб в България и няма да позволим гаврата с ЦСКА да продължава!

Вярваме, че в близко бъдеще ще можем да се наслаждаваме на футболните сблъсъци и няма да се налага да продължаваме да коментираме скандалните съдийски отсъждания в наш ущърб.

От ръководството

Изявления след срещата Лудогорец - Ботев Пд:

Димитър Димитров - старши треньор:

Наставникът на Лудогорец Димитър Димитров заяви след победата с 2:1 над Ботев (Пловдив), че не е доволен от представянето на своите футболисти. Херо отдаде колебливото представяне на умората, която се е натрупала от сгъстения цикъл от мачове на българския шампион. Специалистът смята, че битката за титлата в родното първенство ще продължи до последния кръг.  

“Ако трябва да бъда честен, съм доволен само от победата и характера, който показахме. Нямаме достатъчно дълбочина в състава. Футболистите са уморени от мачовете в Европа и няма достатъчно динамика в нашата игра. Ботев Пд е добър отбор, особено в атака. Когато им позволиш да играят, имаш проблеми, както ние имахме през първата част.

Ще дадем почивка на основните играчи в мача за Купата на България, тъй като трудно ще издържим този цикъл с 16 състезатели. Няма какво да правим, трябва да издържим до зимата. Доволен съм от футболистите, просто бройката е твърде малка и на мога да правя ротации. Битката за титлата ще продължи до последно. Ние не трябва да изоставаме от лидера ЦСКА. Левски също има силен отбор”, заяви Херо.

Ангел Петричев - изпълнителен директор:

Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев коментира критиките към съдийството в родното първенство. Към хората в черно скочиха от няколко наши клуба, но Петричев ги посъветва да влагат същата енергия за доброто на отборите си, отколкото да я хабят в атаки срещу съдийството.
"Ако колегите от другите клубове влагат енергия, за да управляват и да развиват своите клубове толкова, колкото влагат в усилията да коментират съдийството и да обикалят по студиата и да дават интервюта, може би доста по-лесно ще им върви работата. Прави ми впечатление, че през последните 2-3 седмици се създаде уникална истерия по отношение на съдийството.

Може би колегите от другите клубове в известен смисъл имат право, чувстват се ощетени, защитават си тезите, но аз лично започнах да си мисля, че целта на създаването на тази истерия е да се насади някакъв страх у съдиите и от това нещо да бъде потърпевш Лудогорец. Съдиите са хора, нормално е когато са под един такъв натиск да допускат все повече и повече грешки.

Ако тази истерия продължи нищо добро не ни чака. Това, че ние не влизаме в ролята на кресливия хор, не означава, че ние не сме били потърпевши", коментира Ангел Петричев.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички