"Адмирал" Спасов тръгва на поход в Казахстан (видео)

"Адмирал" Спасов тръгва на поход в Казахстан (видео)

В началото на годината Никола Спасов стана поредният български треньор, който ще води тим от елита на Казахстан. Бившият наставник на Черно море пое новака в първенството Къйзъл Жар и ще има за цел да изгради боеспособен отбор, който да остане в първото ниво на местния футбол. Родният специалист застана пред камерата на Sportal.bg и Sportal TV в хотела в турския курорт Белек, където отборът е отседнал за предсезонната си подготовка преди новия шампионат.

Спасов разказа за настоящото предизвикателство, пред което се изправя, за досегашния си тим Царско село, както и сподели мнението си за родната Първа лига. Също така наставникът се върна в спомените си за успехите и разочарованията в досегашната си треньорска кариера - най-вече триумфа за Купата на България над Левски, който му донесе прозвището "Адмирал", а също така и разказа малко и за дните си като футболист в Португалия.



"За мен това е едно предизвикателство. Това е част от моето развитие и очаквам хубави неща. Идвам с желание и се надявам да напредна в треньорската професия. Работата на останалите български специалисти тук повлия за моето идване и нямах никакви колебания дали да приема предложението. Честно казано и финансовите условия не бяха от голямо значение за мен", започна Спасов.

В момента в клуба се изгражда изцяло нов състав. Има голямо текучество на футболисти, които ще трябва да спечелят доверието на Спасов и щаба му след пробен период. Сред тях е и бившият футболист на Литекс и ЦСКА Михаил Венков. Опитният бранител вече участва в една контрола на тима и старши треньорът разкри, че е доста доволен от представянето му.

"Отборът не е бил в елита на Казахстан от десет годинни. На практика изграждаме един абсолютно нов отбор. Аз заварих десетина казахстански футболисти, от които половината са млади момчета без никакъв опит. Много играчи взимаме на проби - най-вече чужденци. В момента тестваме 13. Ще трябва да събираме и казхстански футболисти, разбира се".

"В момента Мишо Венков е при нас, представя се отлично. Надявам се, че той ще остане. Имахме желание да вземем и две момчета от Пирин, но няма да се осъществят нещата и случаят е забравен. Вероятно ще привлечем и още един българин, но преди да стане факт, не искам да обявявам нищо", обясни Спасов.



Бюджетът на Къйзъл Жар не се различава много от тези на болшинството отбори в България и финансово клубът не може да се мери с големите в лигата.

"Има отбори, който харчат сериозни пари за техните състави, но нашият случай не е такъв. Мога да ви кажа, че бюджетът ни не се различава твърде от тези на отборите в средата на таблицата в Първа лига. Аз съм работил в подобни параметри и в тимовете ми в България, така че за мен това не е нещо ново. Трудно е да се привлекат класни футболисти на такива цени, но това е реалността".

Преди да поеме новака в бившата съветска република, Спасов бе начело на Царско село в родната Втора лига. Специалистът е на мнение, че оставя зад гърба си добра работа в клуба от София и е доволен от престоя си там.

Царско село - Локомотив (София)@@@

"За времето, в което работих в Царско село съм изключително доволен. Изградихме нелош отбор и мисля, че има възможности да стигне Първа лига. Надявам се играчите да осъществят мечтата на собственика Стойне Манолов и да влязат в елита. Основната там е поставена.

Преди няколко дни Спасов изгледа контролата на Лудогорец с Шахтьор (Донецк), завършила 2:2 и изрази възхищението си от играта на "орлите". Според българския треньор разградчани имат големи шансове да остранят Милан в Лига Европа. Що се отнася до Първа лига там конкуренцията за титлата през този сезон се е увеличила.

"Много високо ниво и добър футбол. Мисля, че имат шансове и на Милан ще им е много трудно да преодолеят Лудогорец. В Първа лига конкуренцията се увеличи, най-вече заради ЦСКА, които вдигнаха много нивото. Левски също ще бъде фактор в първенството, но все още не може да настигне Лудогорец и ЦСКА. "Сините" имат сериозен треньор, въпреки че търпи доста критики в медиите".

Бившият наставник на Черно море си спомни с усмивка триумфа за Купата на България през 2015 година. Тогава "моряците" надиграха драматично Левски след продължения. Двубоят, за който най-много съжалява пък е изпуснатата победа над Щутгарт през 2008 година, когато варненци бяха на косъм да отстранят германците и да влязат в групите на Купата на УЕФА.

Черно море е носител на Купата на България@@@

"Финалът за Купата бе неповторим мач за историята. Не по-малък успех е и победата за Суперкупата с Лудгорец, но двубоят с Левски беше уникален. Винаги, когато се сещам за този мач се просълзявам. Емоцията беше неповторима. Срещата пък се разви много драматично и победихме с човек по-малко. Пълен стадион срещу именит противник. Страхотно усещане. След това отпразнувахме Купата подобаващо".

"Когато се връщам към мача с Щутгарт разбирам колко съм бил неопитен тогава. Наистина бяхме много близо, но в крайна сметка може би не сме заслужавали достатъчно, за да вземем един почти спечелен мач. Германците тогава бяха отбор с много сериозни имена - Марио Гомес, Какау, Сами Кедира, Йенс Леман. Надявам се, че ще имам други такива шансове, от които ще се възползвам повече", спомни си Спасов.

За дните си като футболист в Португалия Никола сподели, че в началото му е било трудно, но след като е натрупал опит по терените на Иберийския полуостров, е успял да направи добра кариера в местното първенство.

"Идвах от един много различен строй. Друго беше мисленето ни, по съвсем различен начин се работеше в България и отидох в една държава с друг манталитет. Адаптацията ми не беше лесна. Имах слаби моменти в първата година. Като разбрах за какво става дума вече бях над 30 години и тогава си направих силните години. Там нивото винаги е било високо", завърши Спасов.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти