Прохазка спря черната серия на Левски, "сините" загубиха титуляр за "червените" (видео+галерия)

Прохазка спря черната серия на Левски, "сините" загубиха титуляр за "червените" (видео+галерия)

Отборът на Левски най-накрая прекъсна черната си серия без победа в първенството. "Сините" победиха с 2:0 Верея в мач от 5-ия кръг на шампионския плейоф на Първа лига. Пред празните трибуни на "Георги Аспарухов" попаденията реализираха Холмар Ейолфсон (41) и Роман Прохазка (57). Словакът, който беше в основната при обрата срещу ЦСКА-София (2:2) през седмицата, беше най-добър на терена, като асистира за първото попадение и сам вкара втория гол.

Както е известно, домакините изтърпяваха наказание заради тежкия инцидент с ранения полицай след хвърлена бомбичка от Сектор "Б", като двубоят бе затворен за фенове.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Успехът прекъсна негативната серия от шест поредни мача без победа на Левски в шампионата.
В предните шест кръга 26-кратните шампиони завършиха 1:1 с Етър, след което отстъпиха с 0:1 от ЦСКА-София, 1:2 от Берое, 0:1 от Ботев (Пловдив) и 0:1 от Лудогорец, а през седмицата стигнаха до 2:2 с "червените".

Освен това "сините" взеха трите точки за първи път от 7 март, когато надвиха с 3:2 Черно море във Варна. Победата беше първа за 26-кратните шампиони в плейофите, където имаха едва една точка от четири мача, а също така и първа на "Герена" от 18 февруари, когато столичани надвиха с 1:0 Ботев (Пловдив) след автогол на Пламен Димов.

За тима на Делио Роси това е едва трети успех от 15 мача срещу тимовете в първата шестица през тази кампания, като два от тях са срещу Верея. Лошата новина в лагера на левскарите е контузията на Милош Цветкович, който напусна терена в 77-ата минута, накуцвайки.

Сърбинът се свлече сам на терена при бърза контраатака, а веднага след това на негово място дебютира Томислав Папазов, който е едва на 16 години. Цветкович почти сигурно ще пропусне дербито с ЦСКА-София в полуфинала реванш от Купата на България през седмицата. "Сините" имат преднина от 2:0 след първата среща.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@"Сините" търсеха първи успех от шест мача в първенството. Двата тима нямаха все още победа в първата шестица, като през седмицата записаха първи точки след равенства 2:2. Тимът на Делио Роси срещу ЦСКА-София, а гостите срещу Ботев (Пловдив). Интересното е, че и Левски и Верея губеха с два гола, но все пак стигнаха до равенството.

Собственикът на "сините" Спас Русев наблюдава срещата от ложите.

Роси бе направил шест промени от мача с "червените". Давид Яблонски, Филипе Нашименто, Иван Горанов, Паулиньо, Габриел Обертан и Сержиу Буш бяха заменени от Аймен Белаид, Афонсо Фигейредо, Жорди Гомес, Жерсон Кабрал, Роман Прохазка и Станислав Костов.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Гостите също имаха четири промени в титулярите от мача с "канарчетата". Иво Иванов, Венцислав Христов, Илиян Йорданов и Милен Танев отстъпиха местата си на Костадин Слаев, Валери Домовчийски, Георги Андонов и Антон Огнянов.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Гредата спаси гостите в 8-ата минута. Роман Прохазка стреля с глава от отлична позиция, Богомил Цинцарски демонстрира добър рефлекс, след което топката рикошира в дясната греда.
Кабрал беше близо до гол в 22-ата минута, но след негов удар топката мина от външната страна на гредата.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@В 30-ата минута Цинцарски изби от голлинията удар с глава на Ейолфсон. Младият вратар спаси нов удар на Тиам с глава и на Ейолфсон с крак, а секунди по-късно капитулира след нов удар с глава на исландеца. Прохазка центрира отдясно, а бранителят от пет метра прати топката в мрежата за 1:0. Това е първи гол за централния бранител с фланелката на Левски от 25 мача във всички турнири.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Второто полувреме започна с жълт картон за Тиам, който удари неволно Георги Андонов, но нападателят получи аркада, която го извади от игра. На негово място влезе Милен Танев, а секунди преди това Илия Мунин изби в ъглов удар центриране на Кабрал.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Хубава атака на домакините доведе до втори гол в 57-ата минута. Вутов беше изведен отляво, след което центрира и връхлитащият Прохазка стреля, а Цинцарски не успя да избие и топката влезе в мрежата. Третият гол на Прохазка за сезона в Първа лига успокои домакините, които спряха да търсят с всички сили нов гол. Попадението е общо 22-о за халфа от 166 мача с екипа на столичани, но въпреки това бъдещето на полузащитника е под въпрос, тъй като все още няма нов договор, а скоро двете страни не са коментирали евентуално съвместно бъдеще.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Станислав Костов пробва хубав удар от 18 метра, който мина покрай дясната греда.

Роси замени Тиам с Васил Панайотов, а в 77-ата минута Цветкович притесни щаба на Левски. Сърбинът тръгна да спринтира по дясното крило, но без да има съприкосновения с противник се свлече на земята. Десният защитник получи лекарска помощ, като беше заменен веднага от младия защитник Томислав Папазов, който дебютира в професионалния футбол.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Пет минути преди края Станислав Иванов замени Костов, но Левски не атакуваше, за да помогне на младока да вкара първия си гол сред професионалистите.

Левски удари Верея пред празните трибуни на "Герена"@@@Левски вече има 54 точки, като се изравни с третия Берое, който приема ЦСКА-София в този кръг, а другата седмица приема столичани в директен сблъсък за бронзовите медали.

Верея остана на шесто място с 36 точки в първенството, като продължава да няма победа в плейофите.

ЛЕВСКИ - ВЕРЕЯ 2:0
1:0 Ейолфсон (41)
2:0 Прохазка (57)

ЛЕВСКИ: Митрев, Цветкович, Белаид, Ейолфсон, Фигейредо, Тиам, Гомес, Прохазка, Вутов, Кабрал, Ст. Костов.


ВЕРЕЯ: Цинцарски, Тенев, Слаев, Мунин, Илиев, Бенгюзов, Мечев, Огнянов, Андонов, Станчев, Домовчийски.

СЪСТАВИТЕ НА МАЧА
МИНУТА ПО МИНУТА

ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛЕВСКИ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ВЕРЕЯ

КЛАСИРАНЕ

ГОЛМАЙСТОРИ

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти