БФС, Красен Кралев и Поморие се поклониха пред паметта на Иван Вуцов

БФС, Красен Кралев и Поморие се поклониха пред паметта на Иван Вуцов

БФС, министърът на спорта Красен Кралев и Поморие станаха поредните хора и институции, които изказаха съболезнования по повод кончината на големия футболист и треньор на Левски и България Иван Вуцов.

“Българският футболен съюз изразява най-искрените си съболезнования към роднините и близките на знаменития български футболист, треньор и футболен деец Иван Вуцов, който ни напусна на 79-годишна възраст. Бившият играч и селекционер на националния ни отбор завинаги ще остане в историята като една от най-фундаменталните личности за българския футбол.
Легендарният защитник е роден на 14 декември 1939 г. в Габрово, а активната си спортна кариера стартира в пловдивския Ботев. През 1960-а преминава в Левски, където в рамките на девет години записва 214 мача за първенство. В последните си две години като професионален футболист играе за Академик (София).

За националния отбор има 24 мача, участник на световното първенство в Англия през 1966 г.

Треньорската му кариера започва в Левски (София), където се задържа между 1975-а и 1980-а, с едногодишно прекъсване (1976/77). През сезон 1981/82 е начело на Спартак (Варна), след което е назначен за селекционер на националния отбор. С Вуцов начело трикольорите се класират на мондиала в Мексико през 1986-а и за пръв път в историята на българския футбол преминават груповата фаза на световно първенство. След турнира наставникът поема Спартак (Плевен), а през 1987-а води югославския гранд Хайдук (Сплит). По-късно работи в Славия, Арис (Солун, Гърция), отново Левски и Локомотив (Пловдив), а в периода 1989-1991 за втори път е старши треньор на мъжкия национален тим.
След края на треньорската си кариера Вуцов дълги години заема високи административни позиции в Българския футболен съюз.

Поклон пред паметта на големия Иван Вуцов!”, написа сайтът на БФС.

“ДО СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ
НА ИВАН ВУЦОВ

ОПЕЧАЛЕНО СЕМЕЙСТВО,

С дълбоко прискърбие научих за кончината на Иван Вуцов. Приемете моите най-искрени съболезнования!

Напусна ни един достоен човек, който изцяло посвети живота си на спорта. През цялата си кариера той работи с огромна енергия за развитието на футбола в България – първо като футболист, а след това  като треньор и ръководител. Почитателите на най-популярната игра още помнят изявите му с националната фланелка и с отбора на „Левски“, а паметен момент за „сините“ фенове ще остане достигането на водения от него тим до ¼ финал в турнира за купата на УЕФА, елиминирайки митичния „Аякс“ през 1976. Като треньор на националния отбор пък ни класира за Световното първенство в Мексико през 1986 г.

Загубата на такива личности предизвиква болка у всички, които обичат спорта!

Поклон пред светлата му памет!”, обявиха от пресцентъра на министерството на спорта.


“ПОЧИНА ЕДНА ЛЕГЕНДА

Ръководството на ОФК „Поморие“ и кметът  на града Иван Алексиев изказват най-искрени съболезнования на близките на една от легендите на българския футбол – Иван Вуцов.

Отиде си една от най-значимите личности във футбола ни, дал много на България като състезател и треньор на ПФК „Левски“ и Националния отбор на България.

Вечна му памет!!!”, се казва в обръщение на втородивизионния Поморие.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти