Кубрат убеден в победата на Тервел във Виена

Кубрат убеден в победата на Тервел във Виена

Кубрат Пулев даде първото си интервю в ролята на мениджър пред изданието на българите в Австрия "Меланж Булгарен" след пресконференцията във Виена, която предшества голямата гала вечер на 7 април. На събитието ще участва брат му Тервел Пулев, който ще се боксира с непобедения унгарец Ласло Пензеш. Самият Тервел пропусна пресконференцията, тъй като не успя да долети поради стачка на Австрийските авиолинии.

Г-н Пулев, явно боксът се предава генетично във Вашето семейство. От къде тръгва тази спортна жилка?
На времето дядо ми е бил заможен човек, но се е занимавал с нещо безкрайно далеч от спорта – бил е сладкар. Баща ми Велко Пулев се пали по бокса от филма „Първобитен звяр” по книгата на Джек Лондон. Гледал го е над 30 пъти, въпреки скандалите с дядо ми. Явно е носел динамиката на този спорт в себе си и я е предал и на мен, и на брат ми. Тази история показва, че когато човек вярва в мечтите си, те се сбъдват. Трябва, разбира се, и много целенасочен и упорит труд.
Аз, например, обичам невъзможните неща. Девизът ми е”Няма начин да няма начин”.

Играли ли сте досега пред виенска публика?
Не, за първи път ни е. Нито аз, нито Тервел  сме играли тук. Виена е прекрасен град, но боксът тук не е чак толкова силно застъпен. Сега братя Надер се опитват да организират събития и да привличат големи имена. Ето, на международната гала на 7 април ще се излязат един срещу друг шампионът на ЕС Маркос Надер и сърбинът Дарко Кнежевич, ще се бият боксьорите от националните отбори на Австрия и България, а Тервел ще излезе срещу унгареца Пензеш. Такива събития действат много вдъхновяващо на младите хора, които се интересуват от спорт и по-конкретно от бокс.

Тервел Пулев отбеляза девет поредни победи и сега ще се бори за десета. Как се поддържа такава постоянна физическа форма?
Много е важно човек да има фундамент, който се изгражда още в детските години. От голямо значение е с какъв треньор ще се работи и на каква школа ще се попаде. Българската боксова школа е една от най-добрите в света и в нея са работили и работят много достойни хора. Когато човек има добра база, по-късно той трябва само да надгражда. С труд и постоянство може да се изгради силна спортна кариера и да се достигнат върховете.

Казват, че унгарецът е непобедим. Как се справя Тервел Пулев с психическото напрежение преди големия мач?

Опитът, който имаме и аз, и брат ми в професионалния бокс е изключително важен в случая. Видяхте как загубих от Кличко. Тогава нямах необходимия опит да се бия за световна титла и въпреки всичко се изправих без страх и колебание срещу световния шампион и опитах да спечеля за България. Имах шансове, но допуснах грешки в играта и стартегията и не успях, но натрупах безценен опит, който сега предавам на брат ми. А опитът е крайно необходим за това ниво в професионалния бокс, на което се състезаваме ние.

Познавате ли добре противника на Тервел унгареца Ласло Пензеш?

Не знаем много за него. Той е силен противник, няма загуба до момента, но вярвам, че брат ми ще го победи. Няма да му е лесно, но ще успее, защото е по-класен боксьор и в момента е в много силен етап от професиналната си кариера.

А какви съвети давате на Тервел не като мениджър, а като негов брат?

Казвам му да не бърза, да не подценява никой. Знаете ли, основните неща, важни в бокса, са важни и в живота. Аз неведнъж съм казвал, че боксът е огледало на живота и е много добър учител. Затова и всеки човек може да тренира бокс, независимо колко е силен и какво работи. Боксът е страхотна школа за дисциплина и себепознаване.

Боксът винаги е бил популярен в България, но Вашите успехи сигурно са вдъхновили много млади хора да влязат в залата.

Да, има младежи, които искат да тренират, но за съжаление не са толкова много. През социализма имаше изградена система и се откриваха таланти, които се развиваха и имахме шампиони. Днес този подход го няма. Дано нашите победи да мотивират децата да влизат в спортните зали вместо да са на улицата, да се занимават с кражби или да попадат под влиянието на наркотици. По-добре е да инвестират енергия в своето развитие, в спорт, в закаляване. Боксът е страхотен спорт, който развива самодисциплината и помага за освобождаване от напрежението.

Какво бихте казали на българите, живеещи в Австрия?

Ще се радвам да се видя с колкото се може повече сънародници в залата на 7 април. В боксовата гала ще участва националният ни отбор, ще се бие Тервел Пулев и се надявам много българи да дойдат да ги подкрепят. Ще дойдат и много хора от България, така че се надявам да се получи силна българска вечер.

Вие самият замисляли ли сте се да останете в чужбина?

Нито за секунда не ми е хрумвало. Да живееш в чужбина има и своите позитивни страни, но там човек е винаги чужденец. България си е България и аз съм убеден, че след 10-15 години тя ще бъде райско кътче. Трябва да имаме повече самочувствие и страната ни ще разцъфне като роза. Вярвам в това и знам, че ще се случи.

Елица Ценова, bulgaren.org

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти