Кристиян Попов за Real Grappling Challenge 7: Очакваме рекорден брой участници тази събота

Кристиян Попов за Real Grappling Challenge 7: Очакваме рекорден брой участници тази събота

Тази събота в тренировъчната зала на "Арена Армеец" в София ще се проведе 7-мото издание на граплинг турнира Real Grappling Challenge. Състезанието е отворено за всички, които са любители на хватовите бойни изкуства и искат да премерят силите си с трениращи от други клубове в страната. Събитието се под шапката на Българската граплинг асоциация, която провежда събитието вече четвърта година.

"Започнахме на шега през 2014-та," споделя Кристиян Попов - един от организаторите на турнира. "Основните организатори сме аз, Ангел Караиванов и Тодор Абрашев, но други хора и треньори също помагат при организацията." Тази година очакваме между 120 и 150 човека, което ще е рекорд за нас. Идеята ни беше да създадем нещо различно и да предложим алтернативен граплинг правилник, ориентиран към офанзивната игра."

 

За 4 години освен турнирите Real Grappling Challenge се организираха и много други преборвания както по граплинг, така и по жиу-житцу и това даде резултат за целия този спорт у нас.

"Нивото на граплинга в сравнение преди 4 години се е вдигнало значително, според мен. Организирането на състезания е е изключително важна част от този процес. На RGC обикновено участват всички топ граплъри в България, което много ни радва. Първите състезания бяха доста скромни като организация, но с времето се стремим с всяко издание да повишаваме нивото. Последното издание през беше през 2017 и смятаме, че се справихме доста добре и хората останаха доволни. Смятаме да продължаваме и занапред."

Несъмнено повечето разнообразни събития, на които трениращи от различни клубове в страната да могат да проверят нивото си и да тестват уменията си в турнир е съществен ход, за подобряване на нивото, а от там и по-масова популяризация.

 

"Трябва да има повече състезания, да започнат да се организират професионални гали по граплинг в България и евентулано те да получат някакво ефирно време по телевизията. За популяризация според мен това е пътя."

Плановете пред Real Grappling Challenge за следващата година са организиране на поне два турнира на още по-високо ниво, като единият по традиция отново ще бъде зимен - през нември или декември.

Състезанието на 15-ти декември започва от 10:00, като регистрацията и кантарът за участниците е от 9:00. Повече информация - в събитието в Facebook.

Финалните срещи ще се излъчват пряко във Facebook страницата на MMA.BG.

mma.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти