Какво да очакваме от SFC 8: Avatars?

Какво да очакваме от SFC 8: Avatars?

Spartacus Fighting Championship проведоха поредната си професионална бойна галавечер на 9-ти февруари в столичната зала "Универсиада". SFC 7: Avatars включваше доста атрактивни двубои по правилника на ММА и К-1 между топ състезатели от България и чужбина. Зрителите се насладиха на красива техника, зрелищни нокаути, както и богата шоу-програма.

Главната битка на вечерта бе между Калоян Колев и Камен Георгиев, в която Калоян взе победа след 5-рундова ММА битка. Камен веднага след това предизвика Колев на реванш, а междувременно бе отправено и друго предизвикателство - от Тони Маркулев към Кристиян Попов. Президентът на SFC, Георги Анадолов сподели в ексклузивно интервю за MMA.BG оценката си за изминалата галавечер, какво предстои в близките месеци, както и формулата за израстване на бойните спортове у нас.

"Оценката ми за изминалото SFC 7 е положителна, но не може да не вземем предвид това, че събитието все още не отшумява. Това показва, че сме успяли да съставим една доста силна файт карта с доста интригуващи срещи. Това за да се случи и подготовката на бойците е била на ниво за да покажат своите възможности", казва Анадолов.

По време на състезанието имаше два шампионски двубоя - между Камен и Калоян в ММА правилника и между Александър Петров и Майк Спранг за титлата до 84 кг по правилника на К-1. И двете срещи минаха под огромно напрежение и атрактивна игра и стигнаха до съдийско решение.

Главната битка на вечерта между Калоян и Камен обаче бе най-заредена с енергия още преди самото състезание. Двамата имаха вражда помежду им, която не успяха да изгладят след 25 минути в клетката. След като Калоян спечели със съдийско решение, Камен го предизвика на реванш. Калоян обаче има други планове преди това, но не отписа идеята да защитити титлата си срещу Камен.

Организаторът е говорил и с двата щаба след битката и вероятният сценарий за нова среща между двамата е следният - при следващото събитие на SFC Камен е се бие с друг боец, в среща за претендентското място и ако успее да победи, ще излезе отново срещу шампиона Калоян Колев тази есен отново в SFC.

Сред многото доказали се вече звезди и ветерани в спорта, на събитието изгряха и по-млади таланти, като Михаил Николов, който записа невероятен нокаут. Именно за младите таланти, както и за изградилите вече имената си ветерани, които искат да се доказват, SFC продължава с организирането на събитията и следващата дата вече е ясна - 12-ти май, когато ще се проведе SFC 8: The Matrix.

"Радвам се, когато виждам надграждането и усърдната работа на бойците и как те се завръщат все по-добри и по-добри. Това обаче се отнася и за нас - организаторите на тези събития. Ако аз не успявам да надградя самото събитие с всяко следващо издание, то значи няма смисъл да продължавам. Така че на следващото събитие ще видим нещо още по-голямо. Аз и останалата част от екипа сме направили анализ, обратната връзка е добра, но аз знам как да направим събитието още по-добро."

Като един от най-големите бойни турнири у нас, а може би и най-постоянният в момента - с няколко събития в годината, SFC определено влияе положително върху развитието на ММА и бойните спортове у нас.

Много хора се питат защо ММА е на такова ниво у нас, в сравнение с това, което виждаме на запад и какво трябва да се направи, какво трябва да се промени в българския спорт, за да тръгнат нещата нагоре. Георги Анадолов осъзнава отговорността му като организатор, но споделя, че за да се вдигне спорта на по-високо ниво, това е задача и за бойците, както и за техните треньори и мениджъри.

"ММА е смесица от много видове спортове. И тази пъстра палитра го прави толкова интересен в момента. Но за да стане тя интересна за широката публика, зад гърба стои добро финансиране, което дава истинския облик, който е на запад.

В България това не може да се получи поради ред причини. Основната е чисто финансова - зад този спорт няма такъв финансов гръб от рекламодателите. За да се получи това обаче трябва да погледнем от правилната посока.

Всеки упреква бизнеса, всеки упреква липсата на средства, които да се инвестират в този спорт. Аз обаче като бизнесмен разглеждам нещата в обратната посока - не първо бизнеса решава да даде пари и да съживи нещо, да го направи атрактивно, а точно обратното - понеже то е атрактивно започва да привлича вниманието на бизнеса и той да инвестира парите си в него.

За да се получи това нещо са нужни лица, бойци, които да са достатъчно интересни на публиката, за да могат да продават продукта, с който е обвързано финансирането на даден бизнес.

За да се случва това нещо, всичко стартира доста по-далеч от самия боец. Те стартират още от залата и от хората, които се грижат да изграждането на тези бойци. В България се приема, че това е треньора, но в световен мащаб това е мениджъра. Защото мисленето на мениджъра и треньора не е еднопосочно.

Работата на треньора е да изгради боеца. Това са чисто спортни прийоми. Работата на мениджъра е да изгради атрактивен рекламен образ. И не може да очакваме треньорът има мисленето на мениджъра. И не защото не е умен - просто мисленето му е в друга посока.

В България наблюдаваме точно това - хора, които са треньори, се изявяват като мениджъри и от там нататък объркват рекламната стратегия на даден образ. От там нататък няма как да очакваме, че той ще е атрактивен за рекламодателите и от там - няма пари. "

Именно затова събитията на SFC са винаги подплатени със силни медийни изяви, шоу елементи и атракции, които рядко се виждат по други събития.

"Когато аз инвестирам много пари в медийните изяви и рекламата на нашите събития, аз искам да променя точно това. Променяйки го, от там нататък то започва да се забелязва от повече хора, започва да става атрактивно. Това обаче няма как да се получи само чрез SFC. В тази дейност трябва да се включат и останалите организатори. Това е наша обща полза. Трябва да насочим силите си в една обща посока и това ще помогне на всички и на българския спорт", казва още Анадолов.

mma.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти