Невинна грешка коствала победата на Toyota в "24-те часа на Льо Ман"

Невинна грешка коствала победата на Toyota в "24-те часа на Льо Ман"

Невинна грешка е причинила повредата във фаворита на тазгодишните "24-те часа на Льо Ман" – Toyota с номер 7, която счупи няколко рекорда по време на квалификацията дни преди състезанието.

Кобаяши, който споделяше прототипа си с Майк Конуей и Стефан Саразен, стартира от полпозишън и бе лидер през първите 10 часа на състезанието, когато малко след полунощ се появи и съкрушителната повреда в съединителя.

Toyota заяви официално, че съединителят е прегрял, докато колата за сигурност е била на пистата - тъкмо когато Кобаяши влиза в кокпита на мястото на Конуей. След като смяната на пилотите е налице, Кобаяши изчаква червената светлина от питлейна да се смени със зелена, която да му даде право да се нареди зад колоната от автомобили, водена от колата за сигурност.

Кобаяши обаче обърква пилота от съседния бокс, който искал да му пожелае успех, с маршал и решава, че той му дава инструкции да тръгва. Секунди по-късно по радиото му се съобщава да спре отново. Сценарият се повтаря няколко пъти и според конструктора така се стига и до повредата.

"Лидерите с номер 7 получиха изключително изненадващ проблем, сподели шефът на отбора Паскал Васелон пред Eurosport тогава – Автомобилът бе спрян, за да изчака колоната, но тогава се появи човек на пита, който махаше. Решихме, че това е маршалът, но светлината оставаше червена, така че спряхме. Тези действия се повториха още два – три пъти. Не бяха планирани и съединителят прегря напълно".

"Маршалът" по-късно бе идентифициран като пилотът от клас LMP2 Винсент Капилер и заедно с Algarve Pro Racing заемаха последния бокс – този в близост до Toyota.

Капилер описа случая впоследствие във своя Facebook профил: "В събота вечерта, по време на състезанието, чаках съотборника си, за да се сменим. Бях с каската си в своя бокс. Исках да насърча лидерския екип, който бе спрял на няколко метра от бокса ни, изчаквайки червената светлина. Направих го спонтанно. По-късно бях глобен от стюардите за жеста си и признавам, че беше неуместен. Съжалявам за случилото се".

Пред френското издание L'Equipe, Васелон добави, че се надява Капилер поне да се извини за действията си, които може би костваха така чаканата победа в щаба на Toyota.

"Разбираме, че той не е имал лоши намерения, но не помисли за последиците от жеста си. Надявам се, че поне ще се извини лично, което за момента не е сторил".

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти