Porsche 917K: От "Льо Ман" до Холивуд и бъдещия собственик

Porsche 917K: От "Льо Ман" до Холивуд и бъдещия собственик

Porsche и тази година затвърди позицията си на най-успешен конструктор в легендарните "24 часа на Льо Ман", като дългата история за германците и аферата им с френската писта започва благодарение на модела 917 и едно от най-известните шасита - 024-2.

Моделът не е създаден специално за състезателни условия, но обстоятелствата принуждават шефовете на Porsche да дадат именно него на Браян Редман и Майк Хайлууд, чиито ръце и умения вършат чудеса. След само няколко тренировки с него автомобилът на двамата записва рекордно бърза обиколка по време на официалния тест преди "24-те часа на Льо Ман" през 1970-а, а два месеца по-късно идва и първата победа в 24-часовото предизвикателство за производителя от Щутгарт.

Дълги години след успеха автомобилът е притежание на швейцареца Джо Сиферт, който го дава на холивудската звезда Стив Маккуин. В продължение на 25 години по-късно моделът е скрит от хорските погледи в частна колекция в Париж преди през 2001-ва да стане едно от най-невероятните автомобилни открития някога.

Същата кола сега се превръща в една от най-значимите и ценни бижута, които ще намерят мястото си в аукцион по-късно тази година като се очаква цената да започне от чудовищните 16 000 000 долара.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти