Любен Каменов и Христо Манолов печелят планинско изкачване "Шипка – Дамасцена 2017"

Любен Каменов и Христо Манолов печелят планинско изкачване "Шипка – Дамасцена 2017"

След изключително драматична и напрегната надпревара в подножието на легендарния връх Шипка вече са ясни имената на пилотите, които спечелиха петия кръг от шампионата по планинско изкачване "Шипка - Дамасцена 2017", което е и кандидат за Европейската купа на ФИА. Това са Любен Каменов (Yacoo Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9 и шуменският инженер Христо Манолов (Боила) също с Мицубиши Лансър Ево 9. Каменов спечели първото място и купата на организатора и на спонсора "Дамасцена", но не взе точки за националното първенство. От своя страна Манолов записа втора поред победа за тази година, прибави 25 т. за генералното класиране, както и парична награда от 2000 лв.

Времето на Каменов бе 4:52.39 минути, като спечели и двете изкачвания, докато на Манолов бе 5:03.62 минути. Втори за шампионат остана лидерът Юлиян Телийски (Дунев Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9, който е първи в клас НС2 и бе само на 0.20 секунди от Манолов. Той получи парична награда от 1500 лв., предоставена от спонсора "Дамасцена". С 18-те точки, които Телийски взе, той вече има 86 и продължава да води в класирането за шампионата кръг преди края, който ще се проведе през август в Кюстендил. Пистовият специалист Пламен Камбуров (Автотранс) с Мицубиши Лансър Ево 9, стана 3-и при втория си старт в планинския шампионат. Той си тръгна с парична награда от 1000 лв. Друг от фаворитите - Илия Царски (Автоцар) с Мицубиши Лансер Ево 9, бе декласиран от състезанието. Четвърти завърши Ивелин Йотков (БМВ-Клуб България) с БМВ Е30.

Първи в клас НС4 беше Йордан Тодоров (Джордан Рейсинг) със Ситроен Саксо. Той спечели битката в  съответния клас със съотборника си Александър Димитров-Пъчката, също със Ситроен Саксо. В първия манш, както и в тренировките, Джордана бе победен от младия Иван Влъчков (КА-2 рейсинг) с Хонда Сивик. Но малко преди финала той катастрофира и не успя да завърши втория манш. В съботния ден и в първия манш на неделята Влъчков беше с най-добро време от съперниците си в по-ниските класове. В събота заради повреда в скоростната кутия отпадна и Стефан Стоев (АРА Моторспорт) с Хонда Сивик, който е фаворит в НС3. Така Косю Йорданов (ЕФКО Рейсинг) с Рено Меган спечели в класа след отпадането на Иван Влъчков (Хонда Сивик). Спорът през уикенда Динко Иванов (Стара Загора) със Ситроен С2 R2  срещу Димитър Божилов (Дунев Рейсинг) със Ситроен Саксо завърши в полза на старозагореца. Божилов обаче си осигури третата титла в RC4 след като има 101 т., докато Динко Иванов е със 73.

Първенството приключи и в клас RC5, в което Павлин Русев (Булсим) със Ситроен Саксо стана шампион за 2017 г. с 5 победи от 5 старта и 125 т. актив. Втори в "Шипка Дамасцена" стана Симеон Христов (Стари столици) с Опел Тигра. С пет победи от 5 старта и с титла в клас НС 5 вече е бургазлията Павел Шенков (Вромос) с ВАЗ 2107. В клас RC3 първи е Антон Титов (Мегапорт) със Ситроен DS3. За него това планинско бе подготовка за рали "Сливен".

Победителите в състезанието изказаха благодарности към организаторите и спонсора за отличната работа и предоставените условия.

В проведения от 21 до 23 юли пети и най-важен кръг от шампионата взеха участие 43-ма състезатели. Състезанието е кандидат за Европейската купа на ФИА през 2017-а. То се провежда в два манша. Наблюдатели бяха хърватина Паро Санжин и словенеца Душан Кобикишек. Председател на спортната комисия е  австриецът Волфганг Зауер. "Това е един от най-важните кръгове от шампионата на България. Щастлив съм, че в него участват големите шампиони на автомобилния спорт в страната ви", заяви г-н Зауер.

Първият старт на състезанието над Казанлък е даден още през 1979 г., което прави надпреварата една от най-богатите на традиции в страната. "Очаквам автомобилният спорт да замирише на рози", заяви на пресконференцията председателят на БФАС Владимир Илиев, който така коментира участието на основния спонсор на състезанието - "Дамасцена" ЕООД.

Основен спонсор на съсетезанието е "Дамасцена" ЕООД. бПартньори на планиското изкачване са и Орбико България, KIA Моторс България и Зеолит Уотър Къмпани.

Снимка: kazanlak.com
Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти