Днес се провежда първото автомобилно състезание в София на осветление

Днес се провежда първото автомобилно състезание в София на осветление

В осмия ден на Автомобилен салон София 2017, съвместна пресконференция дадоха Съюзът на българските автомобилисти и Българската федерация по автомобилен спорт. Пред журналистите застанаха председателите на СБА инж. Емил Панчев и на БФАС доц. Владимир Илиев и две легендарни имена от българската автомобилна спортна история – Илия Чубриков и Роберт Кюркчиев.

Срещата стартира подобаващо на щанда на БФАС на откритата площ с дрифт-демонстрация от страна на пилотите на федерацията. Това е и най-високо октановата зона на изложението, където всеки ден посетителите имат възможност да видят състезателни автомобили от различните дисциплини.  В събота и в неделя на щанда ще присъстват "пистарите" по затворен маршрут с техните автомобили. Специално за любителите на автострастите в съботния ден ще се проведе и IV кръг от българския дрифт шампионат на паркинга на магазин "Метро", точно срещу Интер Експо Център.

Началото на тренировките е от 9 часа, на квалификациите - от 14 часа, а на състезанието - от 19 часа. Това е първото автомобилно състезание в София от години насам и първото на осветление.

Емил Панчев отбеляза, че това лято СБА отпразнува своя 60-годишен юбилей, като лично президентът на ФИА Жан Тод е посетил празника на Съюза. Заедно с това българският автомобилен спорт също празнува своята 60-годишнина, първоначално като републиканска спортна комисия към БАТК (Български автомобилен и туринг клуб), а след това и обособяването на отделна федерация - БФАС. Обявеният за най-великия автомобилен български пилот Илия Чубриков разказа за първите стъпки на автомобилния спорт у нас, за първото си участие и победа в Трансбалканското рали с Булгар Рено 8 Гордини, произведено в България. Той е един от само тримата български пилоти печелили Рали България (другите двама са Димитър Илиев (2007, 2012) и Крум Дончев (2008)).

С ясни спомени от онези години се разписа и 94-годишния автомобилен ас и първият българин, оставил името си като победител в най-голямото наше рали - Златни пясъци – Роберт Кюркчиев. Той празнува и 50 години от победата му като първия български балкански шампион, отделно е единственият български състезател в три от стартовете на рали Монте Карло, спечелил е първата европейска титла за страната ни в планинските изкачвания и т.н. Кюркчиев и Борис Гачев са единствените останали живи сред основателите на СБА.

Председателят на БФАС Владимир Илиев благодари на всички автомобилни пилоти от различните дисциплини, че въпреки трудните времена успяват да участват в състезания. Той благодари и на Българския спортен тотализатор за подкрепата и помощта, като изтъкна, че това е единственият спонсор на БФАС.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти