Маркес оглави класирането в MotoGP след категоричната осма победа в Германия

Маркес оглави класирането в MotoGP след категоричната осма победа в Германия

Световният шампион в MotoGP Марк Маркес записа осма победа в кариерата си на германската писта "Заксенринг", финиширайки с преднина от 3 секунди спрямо родния герой Йонас Фолгер. Сателитният пилот на Yamaha се превърна в най-успешния германец на домашното си състезание, като за няколко обиколки бе дори лидер. Трети в последното състезание преди лятната почивка в шампионата финишира съотборникът на Маркес - Дани Педроса.

С успеха си Маркес еднолично излезе на върха в класирането при пилотите на MotoGP с минимална преднина спрямо дуото на Yamaha Маверик Винялес и Валентино Роси, които финишираха съответно на четвърта и пета позиции.


Маркес стартира от осмия пореден полпозишън на "Заксенринг" отлично, но не по подобен начин започна състезанието за Данило Петручи, който вчера си гарантира втората стартова позиция. Още в първата обиколка той падна до петото място, а Фолгер го изпревари, както впоследствие направи и с Хорхе Лоренсо и Дани Педроса.

Валентино Роси успя да напредне с три позиции при хаоса на първата обиколка, а след още две Фолгер записа и най-бързата обиколка в състезанието, която се оказа и рекорд за домашната му писта.

Междувременно Кал Кръчлоу със сателитния мотоциклет на Honda се опита да отнеме шестата позиция на Доктора. Още в петата обиколка пък Фолгер изпревари Маркес и излезе начело пред родната си публика, която бе в еуфория.

Лидерът в класирането към този момент Андреа Довициозо навакса три позиции, изпреварвайки Кал Кръчлоу и се прицели в позицията на Доктора, който в същото време направи успешен ход спрямо Лоренсо и зае петата позиция.

Осем обиколки след старта Лоренсо както и в някои от предишните кръгове започна да губи места, а Маверик Винялес бавно, но уверено да напредва - в осмата обиколка той бе наваксал само едно място, след като стартира 11-и.

Роси изпревари и Петручи и излезе на четвъртата позиция, но вече бе с изоставане от повече от три секунди спрямо Фолгер. Подобно на последните метри в Холандия, и този път Роси и Петручи спориха ожесточено, но за четвъртата позиция, а към тях се присъедини и Довициозо.

В десетата обиколка кралят на "Заксенринг" Маркес си върна лидерството от Фолгер и не го загуби до карирания флаг, а Лоренсо падна до деветата позиция, след като бе изпреварен и от Винялес.

Съотборникът на Роси с доста хъс излезе на шестата позиция и започна да притиска Довициозо, като скоро изпревари както него, така и Доктора.

По-назад в колоната Алваро Баутиста атакува шестото място на Довициозо, Лоренсо вече бе 11-и, а Данило Петручи от втората стартова позиция се озова 13-и. При осем оставащи обиколки Баутиста изпревари Довициозо, а Педроса вече бе на седем секунди зад водещото дуо без шансове за победа.

Андреа Яноне отново ще търпи критики от ръководството на Suzuki, тъй като катастрофира седем обиколки преди финала и отново не взе точки. Новобранецът в кралския клас с Aprilia Сам Лоус също претърпя инцидент, но съотборникът му Алейш Еспергаро успя да финишира седми.

С изключение на Фолгер, всички останали пилоти финишираха с изоставане над 10 секунди спрямо Маркес.

С успеха си Маркес излезе начело в класирането и стана четвърти различен лидер в подредбата от началото на сезона. Първите четирима пилоти пък се разделят от само 10 точки. Йонас Фолгер стана десетият различен пилот с място на подиума в деветте кръга до момента.

Генералното класиране преди лятната пауза в MotoGP:

1. Марк Маркес (Honda) - 129 т.
2. Маверик Винялес (Yamaha) - 124 т.
3. Валентино Роси (Yamaha) - 123 т.
4. Андреа Довициозо (Ducati) - 119 т.
5. Дани Педроса (Honda) - 103 т.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти