Маркес посяга към новата титла в MotoGP след триумф на "Арагон" (видео)

Маркес посяга към новата титла в MotoGP след триумф на "Арагон" (видео)

Защитаващият титлата си в кралския клас на мотоциклетизма Марк Маркес записа четвърта победа от последните шест състезания през сезона и затвърди силната си втора половина от кампанията. Младият испанец триумфира пред 70 500 зрители на пистата, а на подиума му направиха компания още двама сънародници – съотборникът му Дани Педроса, който записа най-бързата обиколка за състезанието, и Хорхе Лоренсо. Героят на 14-ия кръг обаче се казва Валентино Роси, който само 24 дни, след като счупи крака си, финишира на петата позиция.

Другите двама основни опоненти на Маркес за титлата – Маверик Винялес (Yamaha) и Андреа Довициозо (Ducati) направиха по няколко грешки в хода на надпреварата и не успяха да засилят интригата в класирането.

Очаквано Хорхе Лоренсо сътвори чудесен старт и поведе още в началото, изпреварвайки стартиралия от полпозишън Маверик Винялес, а съотборникът му от италианския тим на Ducati - Довициозо напредна до четвъртата позиция, оставяйки зад себе си Маркес и Кръчлоу. В края на първата обиколка Доктора успя да изпревари Винялес и задържа втората позиция малко преди карирания флаг.

Много скоро Винялес направи първа сериозна грешка от външната страна на завоя и позволи да бъде задминат от Довициозо и Маркес, което усложни задачата му впоследствие. Той зае петата позиция, докато контузеният му съотборник се бореше за лидерството с Лоренсо.

Зад водещото дуо Маркес и Довициозо си спретнаха здрава битка за третата позиция, която прерастна в постоянна смяна на позиции и опасни маневри. Междувременно пък втора грешка на Винялес го остави извън топ 5, от което се възползва Дани Педроса.

15 обиколки преди финала Маркес успя да изпревари Валентино и Лоренсо и да излезе начело, но на завоя изгуби концентрация и излезе извън очертанията на пистата, като се върна на четвъртото място зад Довициозо. Веднага обаче напредна и в рамките на десет минути зае втората позиция. Той намали аванса, който Лоренсо бе генерирал, и осем обиколки преди карирания флаг излезе начело.

Honda имаха повод за радост и малко по-назад, където Дани Педроса успя да изпревари Валентино и да си гарантира място на подиума, а впоследствие да мине и пред Лоренсо.

Пет обиколки преди края Винялес изпревари Довициозо и започна съревнование с Роси, което бе загубено от ветерана.

В последната обиколка Андреа падна до седмата позиция, като бе изпреварен и от пилота на Aprilia Алейш Еспергаро.

Топ 5 в генералното класиране на MotoGP 4 кръга преди края на сезона:

1. Марк Маркес (Honda) - 224 т.
2. Андреа Довициозо (Ducati) - 208 т.
3. Маверик Винялес (Yamaha) - 196 т.
4. Дани Педроса (Honda) - 170 т.
5. Валентино Роси (Yamaha) - 168 т.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти