Дакар, ден 1: Насър Ал-Атия поведе, проблеми за Себастиан Льоб (видео)

Дакар, ден 1: Насър Ал-Атия поведе, проблеми за Себастиан Льоб (видео)

Катарският пилот Насър Ал-Атия от отбора на Toyota беше най-бърз в първия етап от тазгодишното рали Дакар при автомобилистите, като преодоля 31-те километра по каменисти и трудни участъци от Лима до Писко за 21 минути и 51 секунди. Етапът е най-късият от маршрута за 2018-а, но въпреки това предложи ясна представа за предстоящите изпитания, след като състезателите навлязоха директно в дюните. Катарецът завърши с 25 секунди преднина от холандеца Бернхард тен Бринкее, също с Toyota, и с 34 пред Николас Фухс от Перу, който кара Богуърд.



Както и миналата година бляскавата четворка на Peugeot не започна да натиска от самия старт. Французинът Себастиен Льоб, който беше втори през 2017-а, имаше проблеми със спирачната система на автомобила си и завърши на 29-о място, изоставайки с 5:37 минути от Ал-Атия. Сънародникът му и миналогодишен шампион Стефан Петерханзел, също имаше тежък ден. Петерханзел остана на 11-о място, на 2:15 минути от катареца, след като предприе сравнително предпазлив подход. Екипажът премина и през стресова ситуация на пътната отсечка, само няколко километра преди етапа, след като бяха ударени отзад от друг автомобил, но по тяхното 3008DKR Maxi нямаше поражения.

При мотоциклетистите миналогодишният победител - британецът Сам Съдърланд от КТМ, стартира по най-добрия начин, като завърши с време 20.55 минути. Втори се нареди Адриен ван Беверен от Франция с Yamaha, изостанал на 0.33 секунди, а трети е Пабло Кинтания от Чили с Husqvarna, който е на 0.56 секунди.



Португалският състезател Жоаким Родригеш падна от своя мотоциклет при опит да прескочи пясъчна дюна, но самият той пострада сериозно и трябваше да бъде откаран в болницата с хеликоптер. Прегледите обаче показали, че няма кой знае какви сериозни поражения, пишат медиите в страната му. При камионите изненадващо добре стартира чешкият екипаж на Tatra начело с Алеш Лопраис, който спря хронометрите на 25.15 минути. Шампионът от миналата година Мартен ван ден Бринк от Холандия (с Renault) остана на 22 секунди.

При АТВ-машините поведе Игнасио Касале от Чили с Ямаха с 27.32 минути, а при бъгитата води Анибал Аляго от Перу с двигател Поларис и време 31.27 минути. Тази година Рали Дакар преминава през териториите на три държави - Перу, Боливия и Аржентина.

Вторият ден включва кръгов етап с дължина от 278 километра от и до Писко: със само 11 километра припокриване, това е първото пълноразмерно изпитание на ралито. Поради това, че автомобилите ще тръгнат преди мотоциклетите, няма да има следи, които да следват лидерите. Това ще направи добрата навигация от основно значение, като ще постави фокус върху работата на навигаторите. С каньони в първите 40 километра на специалния етап, последвани от пясъчни дюни, теренът ще предложи разнородно изпитание.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти