Този уикенд предстои уникалният мотокрос в Бобошево

Този уикенд предстои уникалният мотокрос в Бобошево

Сезонът в мотокроса не може да завърши без емблематичното GP в Бобошево, което тази година ще отбележи 63-ото си издание, организирано от местните със съдействието на БФ Мотоциклетизъм.

Традиционният мотокрос в Бобошево е специално състезание, което освен че съвпада в митологията на червеното вино в региона, от спортна гледна точка е едно трудно и интересно състезание. Трудно е поради факта, че почвата в региона е специфична – червени каменисти пясъци които след няколко манша или тренировки започват сериозно да се изравят, което естествено ги прави сложни за преодоляване или най-малкото – избиране на правилната състезателна линия. Интересно, защото в това състезание участват много истински фенове на мотокросa – професионални състезатели и немалко любители, дошли да се преборят за заветната трофейна дамаджана раздавана на победителите в подножието на „червения баир”. Самият „Червен баир”, един от специфичните елементи по трасето, със сигурност се е слегнал и ерозирал спрямо величието си от GP Бобошево 1987-ма например, но продължава да е там и да носи славата на бобошевската мотокрос история.

Състезанието в Бобошево е интересно и поради една друга причина, а тя е че мнозина от състезателите в джуниър класовете тестват в състезателни условия мотоциклетите с които ще се състезават през следващия сезон, в нова, по-голяма кубатура. Такъв е случаят с шампиона за 2019-а в клас МХ65 – Мирослав Димитров (Марица Рейсинг Тийм), който вече е клас МХ85 с мотоциклет Ямаха. Въпреки неговото отсъствие от групата при 65 кубиковите, Венцислав Тошев (Мотоспорт Варна, КТМ) и Дани Цанков (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха) не спират да събират овации в последно време, а в Бобошево, традиционно публиката е многобройна и на ниво. Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ) ще отбележи тази седмица финален старт с малкия мотоциклет 85сс, но е възможно, въпреки че все още няма достатъчно тренировки с 125сс машината, която го чака за следващия сезон, да се появи и в клас МХ2. Шампионът за 2019 в класа на „малко по-малките” МХ85 Християн Георгиев също ще се включи в битката за Бобошево.

В голямата кубатура на клас МХ2, този път зрителите ще наблюдават друг стил битка, в която шампионът за сезона Майкъл Иванов няма да вземе участие, което със сигурност ще отвори нови простори за място подиума пред други състезатели. Един от тях е Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ), който започна своята състезателна именно в Бобошево и в последните 10 години не е пропускал издание на това уникално състезание. Жулиан Георгиев (Киппен МХ Рейсинг, Кавазаки) е друг топпилот който се очаква атакува победата тази седмица, но в компанията на Виктор Нейчев (Еърмакс Рейсинг, Ямаха) и почти местния пилот от Симитли – Димитър Грозданов (МХ Тийм, КТМ), това разбира се няма да е лесно. Все още не е потвърдено участието на тайния италиански пилот, който през 2018 година изненада всички със своето отлично представяне в Бобошево, но там имената на някой от пилотите в стартовите списъци са традиционно забулени в мистерия.

В клас МХ1 отново ще има борба между пилота от Дупница Любомир Васев (НСА Моторспорт, Ямаха) и колегата му по „марка мотоциклет” Стефан Нейчев (Еърмакс Рейсинг). Към тях ще се присъедини и троянчанинът Калоян Илиев (МСК Севлиево, КТМ), както и обичайните заподозрени в клас МХ1 от южната ни съседка Гърция. Класовете МХ1 и МХ2 ще карат заедно с разделено класиране, като това ще даде шанс на мотокрос познавачите от региона да видят на едно най-добрите мотокросисти в големите класове, уважили 63-ото издание на състезанието.

В клас МХ всички любители, професионалисти, полупрофесионалисти и ветерани ще се наредят на най-старата бариера в българския мотокрос за своите състезателни маншове. Обичайно за това състезание, след квалификациите ще има разделение на топ 20 и „всички останали”, като всеки от клас МХ ще има възможност да се разпише като участник, стартирал в 63-тия традиционен мотокрос в Бобошево. Имената на пилотите в този клас са много, но сред тях трябва да се отбележи например мотокросистът трето поколение от Перник Мартин Тодоров (М6 Ямаха Рейсинг Тийм, Ямаха), острието на тракийската низина Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ),  съотборникът му Янко Зоков (Кавазаки), младият софийски ветеран Александър Ленев (Джей Ар Си Моторспорт, КТМ), високопланинският Николай Мутафчиев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки) и най-вероятно един от истинските ветерани Николай Ангелов (4х4 Адвенчър, Ямаха). Очертава се един наистина интересен клас МХ, но в крайна сметка малцина ще успеят да вдигнат петлитровия специален трофей в неделя следобед.

На днешната  среща с медиите в “Пресклуб България” присъства живата легенда на бобошевския мотокрос Павел Наков – Пако, който е на 88 години и участник в първото състезание през 1956 година. Той се върна назад в спомените си, като сподели, че в първите издания карането е  било за забавление , но е събирило много ентусиасти, които са идвали с мотори от цялата страна. Традицията от тогава, а именно да се подарява по дамаджана с вино на всеки състезател, продължава и до днес. Дошлият за пресконференцията кмет на Бобошево Крум Маринов беше категоричен, че трационния мотокрос ще продължи през годините, трасето в момента е отлично подготвено, а домашното вино направено за 63-ото издание вече очаква състезателите, които ще го получат на награждаването в неделния ден. Председателят на Гран При България Румен Петков поздрави домакините с организацията на предстоящото състезание и пожела успех на всички участници в традиционния мотокрос-  Бобошево 2019.

Програмата за уикенда не изневерява на традицията и включва по две тренировки в съботния ден, квалификация и по два манша в неделя, като официалното откриване на състезанието е в 10:15 часа.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти