Легенда на Торонто и Филаделфия загина на 40 г.

Легенда на Торонто и Филаделфия загина на 40 г.

Бившият звезден питчер от МЛБ Рой Халадей загина в самолетна катастрофа на 40-годишна възраст. Двукратният носител на "Сай Йънг", превърнал се в легенда за два клуба – Торонто Блу Джейс (1998-2009) и Филаделфия Филис (2010-2013), е управлявал лично своя едномоторен ICON A5, когато машината се е разбила късно снощи в Мексиканския залив край бреговете на Флорида. От местната полиция съобщиха, че в двуместния хидроплан не е имало друг пасажер.

"Всички в бейзбола сме шокирани и покрусени от трагичната смърт на Рой Халадей – обяви комисионерът на Мейджър лийг Роб Манфред. – Високо уважавана личност в играта, той бе страховит боец през цялата си 16-годишна кариера. От името на МЛБ изразявам най-дълбоки съболезнования към семейството, приятелите и безбройните фенове на Рой, както и към неговите бивши клубове Блу Джейс и Филис."



Халадей дебютира в Торонто на 21-годишна възраст през 1998 г. и много бързо се превърна в аса в ротацията на "сините сойки". Той бе избран за питчер №1 в Американската лига през 2003 г. и участва 8 пъти в Мача на звездите, включително в два поредни сезона след трансфера си във Филаделфия. С "филитата" Док, както обичаха да го наричат феновете, веднага спечели втората си "Сай Йънг" (2010), след като още в първия сезон на "Ситизънс Банк Парк" хвърли перфектен мач и постигна "ноу хитър" в плейофите.

"Няма думи, които да опишат тъгата, обзела цялото семейство на Филис след загубата на един от най-уважаваните хора, играли някога нашата игра", се казва в официалното съобщение на клуба. Президентът на Филаделфия Дейвид Монтгомъри добави: "Звезден питчер. Звезден човек. Звезден баща и съпруг."



От Торонто също се присъединиха към общия траурен тон: "Всички в Блу Джейс са потънали в скръб заради трагичната загуба на един от най-великите и най-уважавани играчи на клуба, а също така и още по-добро човешко същество. Невъзможно е да изразим какво означаваше той за нашия отбор, за града и за феновете. Мислите и молитвите ни са със семейството и приятелите му."

Съпругата му Бренди Халадей и двамата им синове Брейдън (17 г.) и Райън (13 г.) са били у дома в Тарпън Спрингс, Флорида, когато се е случил фаталният инцидент. Рой Халадей прекрати професионалната си кариера през 2013 г. с общ баланс във Висшата лига 203-105 и ERA 3,38. Той ще бъде предложен за член на Залата на славата през 2019 г.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти