Отани може да вземе максимум $3,5 млн. в МЛБ

Отани може да вземе максимум $3,5 млн. в МЛБ

Японската бейзболна сензация Шохей Отани обяви, че е готов за предизвикателството "МЛБ". 23-годишният питчер и аутфилдер на Хокайдо Нипон-Хем Файтърс ще излезе на международния пазар тази зима, съобщи самият той на пресконференция в родината си в събота.

"Онзи ден се срещнах с ръководството на клуба и споделих моето желание и намерение. Молбата ми беше приета с топли думи на подкрепа, така че се надявам да покажа всичко най-добро от себе си в Америка още през следващата година", сподели Шохей.

Понеже има по-малко от 9 сезона в японската професионална лига (NPB), Отани трябва да мине през т. нар. "тръжна процедура". Тя повелява Хокайдо да определи цена, не по-висока от $20 млн., а всеки клуб от Мейджър лийг, който я депозира по сметка на "бойците", ще има на разположение 30 дни, за да договори личните условия на играча.



Според новия колективен трудов договор на МЛБ обаче максималната сума, която роден извън САЩ и Канада бейзболист може да получи като бонус при подписване на първи договор, е $3 535 000. При това, ако клубът не надхвърля допустимия бюджет от общо $5,75 млн. за чуждестранни играчи в рамките на един трансферен прозорец.

В момента на това условие отговаря само Тексас Рейнджърс, който единствен може да плати върховия бонус от $3,5 млн. на Отани. Следващите клубове с най-голям свободен ресурс са Ню Йорк Янкис ($3,25 млн.) и Минесота Туинс ($3,24 млн.).



Още само три отбора могат да осигурят на японеца седемцифрена сума за "добре дошъл" – Питсбърг Пайрътс ($2,27 млн.), Маями Марлинс ($1,74 млн.) и Сиатъл Маринърс ($1,57 млн.). По-нататък в списъка следват Филаделфия Филис ($900 000), Милуоки Бруърс ($765 500), Аризона Дайъмъндбекс ($731 250), Балтимор Ориолс ($660 000), Бостън Ред Сокс ($462 000) и Тампа Бей Рейс ($440 500).

Освен това на първо време Отани има право да подпише само договор за Майнър лийг. Ако бъде включен в състава за Мейджър лийг, то годишното му възнаграждение ще бъде близо до минимума от $545 000 и той няма да има право на арбитраж на заплатата до 2020 г. Ако изчака да навърши 25 г., подобни ограничения няма да има и той почти сигурно би получил мултимилионна сделка. Само че неговите намерения са други.



"Още не съм завършен играч и искам да попадна в среда, където бих могъл да продължа да се развивам. Чувствах се така, когато завърших гимназията. Това е основната причина да искам промяната и сега", обясни Шохей.

Въпреки че бе преследван от контузии в бедрото и глезена на десния крак, избраният за най-полезен играч (MVP) в Тихоокеанската лига на NPB през 2016 г. Отани постигна баланс 3-2 с 3,20 ERA като питчер и батира .332 с 8 хоумръна, 16 двойни хита и 31 RBI в 65 мача като аутфилдер и DH за Нипон-Хем тази година. За пет сезона с униформата на Файтърс той има общ баланс 42-15 с 2,52 ERA и 624 страйкаута в 543 ининга на възвишението, а също и коефициент .286 с 48 хоумръна и 166 RBI в атака.

"Преди да стана професионалист, не си представях, че ще мога да правя и двете – сподели Шохей Отани. – Но след това феновете ме окуражиха, треньорите ми помогнаха, а мениджърът Хидеки Курияма го направи възможно. Това ме накара да желая все по-силно да продължа да хвърлям и да батирам. Не знам дали е възможно това да стане и в САЩ, но искам да чуя какво мислят там и какви възможности ще има. Дотогава не бих могъл да кажа дали това ще проработи и оттатък океана."

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти