МЛБ разследва дали топката е "напомпана"

МЛБ разследва дали топката е "напомпана"

След като комисионерът Роб Манфред цял сезон отхвърляше всяко съмнение, че бейзболната топка е "напомпана", МЛБ назначи комисия, която да проведе изследване дали това е наистина така. Пред в. "Ню Йорк Дейли Нюз" помощник-генералният мениджър на Ню Йорк Метс Джон Рико разкри, че темата е била обсъждана по време на срещата на шефовете на 30-те клуба в Орландо, Флорида, миналата седмица. По думите му първоначалните тестове не са открили нищо необичайно, но анализът продължава.

"Съобщиха ни за комисията, която в момента е в процес на изучаване на топката. Събрали са екип от първокласни физици и учени да направят детайлни изследвания. Първите данни показват, че почти нищо не се е променило в състава на топката. Но ще видим какво ще кажат накрая", цитиран е Рико във вестника.

Няколко питчери от Висшата лига обявиха, че усещат различно топките, използвани в мачовете през последната година и половина, в сравнение с тези от предните сезони. Промяната според тях е станала осезаема след Мача на звездите през 2016 г. Това съвпада с рязкото увеличение на броя ударени хоумръни в МЛБ. През 2017 г. бе поставен нов рекорд с 6104 хоумръна в редовния сезон, което бе с над 400 повече в сравнение с досегашното върхово постижение – 5693 през 2000 г.



Според някои питчери топката е станала по-твърда и хлъзгава, според други пък шевовете са по-трудни за захващане. Мнозина мениджъри и треньори подкрепиха своите основни играчи и дори предположиха, че именно промяната на топката е причината за зачестилите необичайни болежки. Медицинските доклади от изминалия сезон свидетелстват за зачестили случаи на пришки по пръстите на питчерите.

"Никога преди не съм имал мазол, нищо дори близо до такъв проблем – заяви звездният стартер на Торонто Блу Джейс Маркъс Строман. – Това е лудост. Извънредно дразнещо. Имам чувството, че някаква епидемия от пришки е обхванала лигата. Толкова много питчери се оплакват. Питчери, които никога преди не са имали такъв проблем. Ако МЛБ обърне гръб на това, значи има нещо странно."

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти