Гледай на живо

Югоизточна Трета лига: Локомотив (Пловдив) II - Ботев (Пловдив) II - 1:0

Самолетът на Халадей се издигнал рязко, преди да се разбие

Самолетът на Халадей се издигнал рязко, преди да се разбие

Пилотираният от Рой Халадей спортен самолет се е издигнал рязко нагоре, преди да се забие фатално във водите на Мексиканския залив близо до Тампа, Флорида. Това пише в предварителния доклад на федералните следователи от националната служба за транспортна безопасност на САЩ (NTSB), разследващи смъртта на бившия питчер от МЛБ. 40-годишният двукратен носител на "Сай Йънг" загина преди две седмици, докато управляваше личния си хидроплан ICON A5.

Служителката на NTSB Норийн Прайс поясни, че засега не се търси никаква вина за инцидента на 7 ноември, а просто се излагат установените факти. По думите й изготвянето на финален доклад с аргументирани заключения може да отнеме "една до две години".

Прайс разкри, че Халадей е излетял от езеро близо до дома си в Тарпън Спрингс 17 минути преди катастрофата. От записите в черната кутия става ясно, че машината ICON 5 се е извисила на 1900 фута (580 м), а след това е слязла на 600 фута (180 м), когато е наближила крайбрежието. После се е спуснала до 36 фута (11 м) над морето, след което е пикирала в кръг на 11 фута (3 м) над водата със скорост около 105 мили/ч (170 км/ч), преди да се издигне на 100 фута (30 м). Свидетел е разказал, че самолетът е бил на височина между 300 и 500 фута (95-150 м), когато тръгнал рязко надолу и се забил в морето под 45-градусов ъгъл.



Тялото на Халадей бе открито в кокпита на разбития хидроплан. Самият летателен апарат е бил оборудван с парашут, който не е използван.

Бившата звезда на Торонто Блу Джейс и Филаделфия Филис е получил своя самолет от ICON на 10 октомври и е бил сред първите собственици на модела А5. В един от множеството си ентусиазирани постове в Туитър Халадей споделя, че се чувства "сякаш пилотирам боен изтребител". В доклада пише, че той има общо 700 летателни часа практика като пилот след 2013 г., включително 51 ч. в ICON A5, от които последните 14 ч. в собствената си машина.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти