В Америка вече сравняват Шохей Отани с Бейб Рут

В Америка вече сравняват Шохей Отани с Бейб Рут

Почти кощунствени аналогии започнаха да се появяват в американските медии в дните на очакване бейзболният феномен Шохей Отани да се появи на свободния пазар в МЛБ. 23-годишният японец бе сравнен директно с иконата Бейб Рут заради двупосочния си талант на питчер и батер, демонстриран с униформата на Хокайдо Нипон-Хем Файтърс през последните сезони в NPB.

"Дори Бейб Рут всъщност не е можел да се справя продължително с това, което японският Бейб Рут смята да пробва с някой отбор от Висшата лига в годините напред – да играе регулярно и като питчер, и като полеви играч", пише ESPN.

Онлайн изданието на медийния гигант припомня, че Рут е бил основно питчер само в началото на кариерата си с Бостън Ред Сокс и върховите му постижения на хълма са 1,76 ERA през 1916 г. и 24 победи през 1917 г. Когато обаче през 1918 г. Бебето започва да играе все по-често в аутфилда, качванията му на възвишението прогресивно намаляват и той се концентрира върху батирането. След шумното преминаване в Ню Йорк Янкис през 1920 г. легендата има още само пет мача като питчер до края на кариерата си, завършила с небивалите 714 хоумръна през 1935 г.



"Имало е и други играчи с таланта да опитат да правят това, което Отани смята да пробва. Много момчета от Мейджър лийг са израснали като най-добрите хитъри в своите отбори, преди да се превърнат в питчери, а и обратното. Но има и очевидна причина никой да не го е правил за дълго време – защото е много трудно да се справиш и с двете едновременно", цитиран е мениджър от МЛБ, пожелал анонимност, тъй като клубът му ще се опита да привлече японеца тази зима.

И този сезон ще бъде запазена "тръжната система", договорена между МЛБ и NPB. След като настоящият му отбор обяви официално, че Отани се продава, всеки заинтересуван американски клуб е длъжен да депозира максималната трансферна сума от $20 млн. по сметка на Нипон-Хем Файтърс и ще има 30-дневен срок да договори личните условия на играча.

По новия колективен трудов договор на МЛБ максималният бонус, който японецът може да получи при подписване на договор в САЩ или Канада, е $3 535 000. В момента единственият клуб, който има свободен ресурс да осигури пълната сума, без да надхвърли допустимия бюджет за свободни агенти от чужбина, е Тексас Рейнджърс. Следват Ню Йорк Янкис ($3,5 млн.), Минесота Туинс ($3,245 млн.), Питсбърг Пайрътс ($2,266 млн.), Маями Марлинс ($1,74 млн.) и Сиатъл Маринърс ($1,57 млн.), които са единствените други сред 30-те клуба, които могат да платят на Отани повече от $1 млн.



Който и отбор да си осигури заветния подпис, ще се сблъска с предизвикателството как да нагоди графика на японеца така, че той да не нарушава ритъма на целия отбор. Което ще е изключително трудно, при положение че всичко в тренировките и режима на питчерите се различава коренно от подготовката и ангажиментите на останалите състезатели. Според някои анализатори оптималният вариант да бъде изцеден максимумът от Шохей Отани е той да бъде използван в едни дни като риливър за няколко ининга, а в други – като аутфилдер или DH.

"Предстои да се сблъскаме със ситуация, за която никой досега дори не е помислял – коментира същият анонимен мениджър пред ESPN. – Ще съм изключително щастлив да имам този проблем."

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти