Руски статистик уличи "сборная" в шесторна измама на Евро '19 в Благоевград

Руски статистик уличи "сборная" в шесторна измама на Евро '19 в Благоевград

                                                                     СНИМКА: ИВАН ДЕЛЧЕВ, в. "Струма"

Шестима от състезателите в разширения състав на националния отбор на Русия за европейското първенство по бейзбол в Дивизия Б в Благоевград през юли не са имали право да играят в турнира. Това съмнение витаеше още по време на надпреварата със статут на предолимпийска квалификация за игрите в Токио '20, а сега намери своето официално потвърждение.

То бе направено не от кого да е, а от бившия бейзболен статистик на "сборная" Сергей Борисов. Математикът от Москва, следящ процесите в руския бейзбол от 1992 г., разпрати отворено писмо до всички засегнати национални федерации и международни структури, включително европейската конфедерация (СЕВ) и световната конфедерация (WBSC).

В него Борисов разкрива, че от натурализираните общо седем чужденци в състава на Русия шестима са получили руско гражданство едва през септември, т. е. два месеца след края на Евро '19 (1-7 юли). Това са кубинците Луис Валиенте, Роди Кастейо, Давид Кастийо, Адриан Родригес и Гейдис Солер и американецът Виктор Коул-младши, чиито имена фигурират под №19, 41, 42, 46, 70 и 76 в издадения от президента Владимир Путин указ от 17 септември 2019 г.

Всеки от тях игра в поне един мач на ст. "Портър Фийлд" в Благоевград, като в повечето двубои на терена бяха едновременно четирима. По ирония на съдбата единственият мач, в който никой от тях не взе участие, беше този срещу България в деня на откриването, в който "сборная” разгроми "лъвовете" с 21:0.

Русия завърши на второ място в крайното класиране, след като победи още тимовете на Гърция (14:8), Ирландия (13:3) и Сърбия (12:3) и загуби два пъти от Израел – с 12:13 в групата и с 3:5 във финала. По време на турнира два от тимовете – сръбският и ирландският, подадоха контестации срещу чужденците в тима на руснаците, но те бяха отхвърлени от техническата комисия на СЕВ.

Най-смущаващото в историята на Сергей Борисов е, че никоя от институциите не е обърнала внимание и на серията негови сигнали, започнала почти месец преди началото на Евро '19. Руският статистик разказва, че на 6 юни първо е известил "повечето от участващите отбори", както и WBSC със съобщения във "Фейсбук", на които не е получил никакъв отговор.

След това на 16 юли е изпратил съдържателен имейл до отговорните организации, в който призовава СЕВ "да разсее всички облаци на съмнение", като разясни как издава разрешителни за картотека на играчи в националните отбори на страните от Европа. В същото писмо Борисов заявява, че е започнал да получава заплахи от представители на националния отбор на Русия.

Последният сигнал е от вчера (5 декември) и е изпратен в официален имейл до WBSC с копие до десетки национални федерации, включително българската (БФБ). Той е озаглавен "Доказателството: Грубо нарушение на правилата на СЕВ от страна на Русия" и разказва цялата история с приложена предходната кореспонденция с международните институции, останала без резултат.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти